Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приселските череши - по-дребни заради сушата

| обновено на 22.05.20 в 14:00


Реколта има, но черешите са дребни, понеже нямаше дъжд, това споделя производителят на череши  Диман Димов.  Започнал овощарския си бизнес преди 17 години със 17 декара, днес градините му в землището на село Приселци вече се простират върху 50 декара.

Беритбата на череши започва след около три-четири дни. Обичайно продължава 30 - 35 дни. И тази година за прибирането на реколтата Димов ще разчита на местните хора: 

" В момента има работна ръка. Хората се върнаха от чужбина заради пандемията. "
Днес производителите на прочутата приселска "хрущялка" са седем души. С годините мнозина се отказват, понеже реализацията на черешите е трудна, казва Димов:
" Продаваме предимно на пазарчетата в Приселци и ако някой вземе от Варна. На борсата подбиват цените. Много гръцки и турски череши влизат в България. Субсидията им е голяма и затова продават на ниски цени. " 
Диман Димов очаква първите приселски череши на пазара да се търгуват на стартова цена около 3 лева. По-високите от 3 лева цени са спекулативни, обяснява той:
"Още не сме започнали да берем, а те вече продават хрущялката."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34
Огнян и Зейнеб

Майстори плетат чадъри от тръстика на плажа във Варна

Трима занаятчии от Стралджа, Ямболско са във Варна от началото на април, за да правят плажни чадъри от тръстика /камъш/ по поръчка на различни плажове. Огнян и Зейнеб са брат и сестра. С тях е и съпругът на Зейнеб – Сашо. Тримата са около 60 годишни, а занаятът, който умеят е от прадедите им. От 30 години плетат чадърите и рогозките на много..

публикувано на 12.04.24 в 15:11

Купол за незрящи подготвят от Кръжока по астрономия във Варна

Специален купол за незрящи ще бъде изработен от членовете на Кръжока по астрономия на Народната астрономическа обсерватория с планетариум "Николай Коперник" във Варна.  Незрящите ще имат възможност да опипват изкуствения купол, за да имат визуална представа за съзвездията, обясни за Радио Варна Свежина Димитрова - директор на Обсерваторията в морската..

публикувано на 12.04.24 в 12:15