Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внасят жалба в Прокуратурата заради унищожената колония корморани

Снимка: БГНЕСБългарското дружество за защита на птиците /БДЗП/ подготвя жалба към прокуратурата заради унищожената гнездова колония на големи корморани. От дружеството считат, че случилото се е престъпление срещу природата, което се формулира чрез Наказателния кодекс член 278. В началото на месеца техен екип откри, че колонията на птиците в Дуранкулашкото езеро е напълно унищожена.  "Снимките, които направихме с дрон показват, че растителността в района е изсечена като подготовка за нещо по-мащабно", това каза за Радио Варна Ирина Матеева от БДЗП.

Матеева коментира и все още актуалния казус с ветрогенераторите, изградени в Калиакра, в нарушение на Директивите за птиците и местообитанията:

"Върви една дълга процедура, а механизмът за санкциониране на държавата ни, затова че не е спазила европейското законодателство  е доста тежък. Дава се възможност държавата да се поправи във всеки един етап от наказателната процедура, т.е. насърчава се тя да се приведе в съответствие със законодателството. За съжаление ние не го разбираме по този начин, а действаме с мисълта, че щом не ни наказват с парични санкции, можем да продължаваме по същия начин. Затова не виждаме онези резултати, които ни се иска да видим."

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие. Отбелязва се от 1993 г., когато влиза в сила едноименната Конвенцията на ООН.  У нас функционира Национален съвет за биологично разнообразие към МОСВ.  Участници в него са НПО, които се включват в работата му на ротационен принцип. Един от членовете е и БДЗП.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Пътна маркировка - синя зона във Варна

Полагат маркировка за "синя зона" на още улици във Варна

Във връзка за въвеждане на втори етап от „синята зона“ от 8-ми до 10-ти юни от 8ч. до 18ч. ще се извърши рехабилитация на пътната настилка на ул. „Княз Н. Николаевич“ в отсечката от ул. „Найден Геров“ до ул. „Капитан Рончевски“ , ул. „Ген. Паренсов“ и ул. „Л. Каравелов“ в отсечката от ул. „Добри Чинтулов“ до бул. „Цар Освободител“ , съобщават от..

публикувано на 04.06.20 в 17:52

ДДС за детските стоки пада на 9%

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене предложението за редуциране на ДДС ставката за някои детски стоки , предаде репортер на БГНЕС.  Предложението е на ДПС и предвижда намаляване на данъка от 20% на 9% за храни, подходящи за бебета и малки деца, както и за бебешки пелени и други хигиенни артикули. С мярката от партията се надяват..

публикувано на 04.06.20 в 17:36

Във Варна пускат допълнителни автобуси за Черешова задушница

Във връзка с Черешова задушница на 6-ти юни, събота, ще има промяна в разписанието на автобусите, съобщават от общинската фирма „Градски транспорт“. Автобусите по линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се движат със следното разписание: Линия 40 от ЖП Гара - Гробищен парк 06:45, 07:10, 07:30, 07:50, 08:10, 08:30, 08:50, 09:10, 09:30, 09:50,..

публикувано на 04.06.20 в 17:09

47 души са задържани при акция срещу битовата престъпност в област Варна

При специализирана  полицейска операция срещу битовата престъпност във Варненска област са проверени 857 души, от които са задържани 47 , това  съобщи старши комисар Даниел Пашов - директорът на областната дирекция на МВР. Той уточни, че в хода на операцията са разкрити осем престъпления, предаде Даниела Стойнова. Разкрита е и наркооранжерия,..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Лято с ОДК за децата на Варна

Общо 17 школи на ЦПЛР – ОДК Варна започват лятна работа с децата на морската столица. Обучението стартира от 8 юни и ще продължи до 31 август. Необходимо е родителите, които желаят, да заявят своята воля и съгласие детето да бъде включено в летните ваканционни дейности, организирани от Центъра за подкрепа за личностно развитие –..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Вкарват в психиатрия шофьора, блъснал пешеходка и седем автомобила във Варна

Шофьорът, ударил пешеходка и причинил значителни щети на седем автомобила във Варна, ще бъде настанен в психиатрична клиника за 30 дни.   Това реши днес състав на Варненския районен съд, с което бе уважено направеното искане на Районната прокуратура, съобщават от пресслужбата на ведомството. За този период на 36-годишния Радослав Д. трябва да бъде..

публикувано на 04.06.20 в 16:16
Старши полицай Красен Димитров и полицай Даяна Генчева.

Велополицаи в Морската и това лято

От началото на юни до края на септември велополицаи отново ще патрулират всекидневно във варненската Морска градина. Старши полицай Красен Димитров и полицай Даяна Генчева са велополицаите, които патрулират в Морската градина от 1 юни до септември. От 10 до 22 часа. За Димитров това е трета година на тази позиция, а за Генчева - ново..

обновено на 04.06.20 в 15:59