Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в навечерието на 24 май в центъра на Варна

Варненската опера ще повдигне духа на морския град с български песни от Балкона в навечерието на 24 май

В събота, 23 май, ден преди Празника на българската култура, който заради корона вируса за пръв път във Варна няма да се чества с традиционната манифестация, солистите на Държавна опера – Варна ще призоват съгражданите си на площада да изпеят заедно „Върви, народе възродени!

Държавна опера - Варна кани варненци да се поздравят за Деня на българската култура 24 май  в неговото навечерие – в събота, 23 май от 18:00, когато поредицата Арии от Балкона ще бъде посветена изцяло на българската песен. „Искаме с нашите изпълнения да прегърнем вярната си публика за най-българския празник - признава директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. - Искаме да предадем духа на българщината от песните на нашите велики композитори. Вярваме, че ще докоснем хората с искреното си вълнение и ще бъдем много щастливи, ако всички заедно изпеем „Върви, народе възродени! Елате на площада до шадраваните в събота, нека да пеем заедно, за да погледнем по-ведро напред!“ - призовава Даниела Димова.

На Балкона на историческата сграда на Театъра и Операта ще излязат солистите на Държавна опера - Варна Мария Павлова (сопран), Даниела Димова (сопран), Бойка Василева (мецосопран), Арсений Арсов (тенор), Иво Йорданов (баритон), Евгений Станимиров (бас). На пианото ще им акомпанира Веселина Маринова.

Програмата няма да остави безучастно нито едно българско сърце. Ще звучат песни, любими на всички – от азбукарчета до учители, песни – икони на българския дух.

Солистите ще изпеят заедно „Химн на народните будители“ с текст и музика на бележития варненец, композитора Добри Христов. Ще чуем и още две прекрасни негови песни - „Хайдушка песен“ по стиховете на Яворов в изпълнение на Евгений Станимиров, и „Девойче“ по текста на Цанко Церковски в изпълнението на Мария Павлова и Арсений Арсов. Всички солисти ще поднесат с много чувство докосващата носталгични струни „Къде си, вярна ти любов народна“ по текст и музика на възрожденеца Добри Чинтулов.

А на финала със сигурност ще се включат и зрителите на площад „Независимост“, за да изпеят задно със солистите Химна на Кирил и Методий, написан така вдъхновено от композитора Панайот Пипков по стиховете на Стоян Михайловски, че се превръща във вечна емблема на 24 май.

Станете част от емоцията на съботния площаден концерт, бъдете пред официалния вход на Театъра или гледайте онлайн на Фейсбук страниците на ТМПЦ и Държавна опера – Варна.

Последвайте Facebook страницата на Държавна опера Варна / State Opera Varna и гледайте на живо стрийминг на концерта на 23 май в 18:00!

Още информация за ТМПЦ – Варна и Държавна опера – Варна: http://operavarna.com/index.php/bg/

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22