Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуална разходка сред редките книги в библиотеката в Добрич

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич представя колекция от книги на именити автори с техните автографи.

Инициативата е по повод 70-годишнината на културния институт, както и предстоящия Празник на българската просвета 24 май. 


Цялата сбирка от книги на български писатели, поети и публицисти, съдържаща и техните автографи, наброява 1180 тома. В тях са оставени и послания към библиотеката и четящите хора. Само част от авторите са Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев и други.

Изданията са дарявани в различни периоди на библиотеката и са белязани с уникалния почерк на авторите.

В навечерието на 24 май библиотеката вече е достъпна и с 3D панорамна виртуална разходка, чрез най-ползваната мобилна навигация Google Maps. По този начин читателите могат не само много лесно да открият сградата, но и да се запознаят с всички дейности на библиотеката преди да я посетят.

Информация на Мая Щърбанова можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Холивуд възобновява работа на 12 юни

Властите в американския щат Калифорния обявиха, че ще разрешат от 12 юни филмовата, телевизионна и музикална индустрия да възобновят работа. Това, обаче, ще стане само при условие, че епидемията от коронавируса е овладяна, както и при спазването на строги противоепидемични мерки. Заснемането на..

публикувано на 06.06.20 в 13:48

В Балчик събират средства за ремонт на зала за репетиции

Сдружение „Музикален свят – Балчик“ събира средства за модернизацията на р епетиционна зала "Петко Петков" в читалище „Паисий Хилендарски 1870“ – Балчик. Целта е да се привличат все повече млади хора в художествено-творческите състави и да се отговори на изискванията на младото поколение. В края на 2019 г. смесен хор „Черноморски звуци“..

обновено на 05.06.20 в 21:05

Нови идеи за възобновяване на фонд "Култура" след кризата

Местната администрация във Варна е предприела действия за възобновяване на процедурата по фонд „Култура“ като е подготвила съответните документи и ги е предоставила на Общинския съвет, съобщават от общинската дирекция „Култура и духовно развитие" в писмен отговр на въпроси на Радио Варна. В предложенията са фиксирани няколко промени, като о бявяване..

обновено на 05.06.20 в 20:28

Независимите творци с петиция за възстановяване на културния живот във Варна

Петиция за възстановяване на културния живот във Варна през 2020 година създадоха обединени артисти и културни оператори. Петицията е адресирана до Общинския съвет. Те са обезпокоени, че след края на пандемията многообразието от културни събития в Морската столица, с което сме свикнали, е застрашено. Тези събития, както и много други, се..

публикувано на 05.06.20 в 17:15

Руска музикална и литературна класика в концерт на открито

Опера и театър обединяват усилия и любов към руската музика и литература в музикално - поетичния концерт "Я ПОМНЮ ЧУДНОЕ МГНОВЕНЬЕ". Очаквайте го на 5 юни, петък, от 21:00 ч. на откритата сцена "Зад Театъра". Концертът ще бъде истински празник за ценителите на най-романтичния жанр – романсът. Идеята за този спектакъл е на солиста на Варненската..

обновено на 05.06.20 в 16:04

Лятно варненско в Ларго с нови творби

Разгледайте новите творби в "Лятно варненско"- изложба на варненски автори, приканва  галеристът Нели Вълчева.  Галерия Ларго представи на 21 май сборна изложба на варненски художници " Лятно варненско “. Изложбата предизвика толкова голям интерес, че авторите, вдъхновени от позитивната..

публикувано на 04.06.20 в 20:00

Романтична драма за възрастни открива сезона на новата Лятна сцена „Зад Театъра“

„Любовни писма“ с Яна Маринова и Свежен Младенов е първият спектакъл за възрастни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ на ТМПЦ - Варна Романтичната драма на Албърт Гърни в постановка на Георги Михалков, която разказва много интимна история за споделеното и несподеленото в любовта, се играе на 10, 11 и 12 юни..

публикувано на 04.06.20 в 19:51