Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

РЗИ-Варна: Качеството на морската вода край 21 плажни зони е отлично, в 2 – добро /обновена/

| обновено на 22.05.20 в 17:11

Резултатите от първите проби, взети от морската вода от инспектори от РЗИ – Варна от курорта „Златни пясъци” до община Бяла показват, че само водите до плажовете в  Аспарухово и Офицерския плаж са с добро качество.  Останалите са с отлично качество.  Това съобщи д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

За  Радио Варна тя коментира  и ситуацията с изливането на отпадни води във Варненското езеро - чуйте интервюто на Даниела Стойнова в звуковия файл:

Кметът на Варна Иван Портних  съобщи, че от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненския залив, вече са получили разрешениеот Морската администрация за работа във фарватера и обобщи извършеното до момента :


Припомням, че според предварителните планове,ремонтът на авариралата тръба трябва да приключи до месец и половина.

От пресцентъра на Община Варна разпространиха съобщение след брифинга на кмета и директора на РЗИ, в което се казва, че качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а край 2 – добро.
Директорът на РЗИ - Варна д-р Дочка Михайлова уточнява, че традиционен период за първо водонабиране се прави в края на месец май.  „И тази година първите проби бяха взети в началото на седмицата от 23 зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – добро.
Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо. През октомври м.г., след аварията, пробите от района на Аспарухово бяха между ниво отлично и добро“, заяви още д-р Михайлова.

Подробности по ремонта на авариралия тръбопровод даде кметът Иван Портних:

 „Днес от 13 ч., след разрешение от „Морска администрация“, започна поредната подводна операция в района на фарватера. В момента екип от водолази работи по откриване на фланеца за освобождаване на втората част на тръбата. Под водата са 1 робот за заснемане и водолаз с 2- ма осигуряващи на повърхността.

Общо 14 човека с 3 плавателни средства работят на смени. Екипът е в пълна готовност и за работа в тъмната част на денонощието, при осигуряване на възможност от корабния трафик“, каза кметът. Той допълни, че след като бъде извадена втората част на тръбопровода, следва обследване на трасето на третата част, за да се вземе решение за състоянието й. Започват и изкопите на трасетата.

Във вторник трябва да пристигне новата част от тръбата – 270 м., която ще бъде на 22 м. дълбочина от повърхността на водата. Изкопът, който трябва да бъде направен е голям, защото от 12 м. на южния бряг, дълбочината трябва да стане 22 м. При подходящи метеорологични условия ремонтът трябва да приключи за около месец и половина.

„Относно въпросите за качеството на водата - за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм експерт по морски води. Затова съм в постоянна връзка с проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, както и директорите на другите ведомства, ангажирани с екологията. Проф. Мончева ми предостави снимки, от които ясно се вижда, че огромни полета с два вида планктон – тъмен и тюркоазен, има от нос Калиакра до Констанца, както и на юг към Бургас. Не само във и край Варненското езеро, каквито спекулации се чуха“, каза Иван Портних. Той допълни, че инж. Десислава Консулова, директор на Черноморска басейнова дирекция, ще се произнесе окончателно за качеството на водите, след като станат ясни резултатите от вторите проби. Община Варна ще изпълни всички мерки, ако такива бъдат предписани от съответните екоинспекции.

По предложение на кмета от днес областният управител Стоян Пасев е наредил да започне проверка на заустванията на цялата територия на Варненското езеро, разположено в три общини. „Ще обследваме всяка тръба, а резултатът ще е ясен до седмица“, каза Стоян Пасев.

По повод твърденията, че ремонтът на тръбопровода е забавен, кметът Иван Портних заяви: „Веднага след като бяхме уведомени от ВиК Варна за аварията, бе свикана комисия, с участието на всички институции, като РИОСВ, Басейнова дирекция, „ВиК“ Варна. Община Варна не отговаря за качеството на морските води, а за инфраструктурата. Затова изискахме цялата документация по случая от МОСВ, тъй като те са били възложител за изграждане на тръбопровода през 2009 г., избрали са изпълнител и са сключили договор. Направен бе подводен оглед на обекта, въпреки зимните условия, изработен бе проект за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката фирма, за да извърши ремонта, тъй като обектът бе още в гаранция. Това обаче не стана факт. Затова сега ще си търсим парите от фирмата, чрез съда. Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да приключи максимално бързо и смятам, че ние се справяме с това“.

Кметът призова да се спрат спекулациите по темата, за да не се създава напрежение в началото на туристическия сезон, който ще бъде труден. „Има проблем и ние работим за неговото решаване. Жалкото, е че аварията активира и цъфтеж на политически планктон и  на разни други морски организми“, допълни Иван Портних.ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон се готви за най-големия протест срещу расизма

Град Вашингтон се готви да посрещне днес най-големия протест срещу расизма от 25-ти май насам, когато полицай причини смъртта на чернокожия Джордж Флойд, предаде Ройтерс. Властите в града очакват протестиращите да се съберат в центъра му, след като протестите в Ню Йорк не стихват вече 12-ти ден, а..

публикувано на 06.06.20 в 18:00

Успешно продължаваме да събираме капачки(снимки)

Близо седем тона капачки бяха събрани до обяд в рамките на кампанията организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам",  във Варна. За пета поредна година пред катедралата в морската столица дойдоха представители на институции  и граждани които носят капачки за рециклиране. Със средствата се купува медицинска апаратура. Този път ще..

обновено на 06.06.20 в 17:17
Заведение край брега в Испания се подготвя да посрещне клиенти - 17 май 2020 г.

Италия и Испания в писмо до ЕС: Отворете границите

Премиерите на Италия и Испания - двете държави-членки на Европейския съюз, които пострадаха най-много от пандемията от коронавируса, изпратиха съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане границите им да бъдат отворени, предаде МИА. "Не искаме никакви..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

До 24 градуса в неделя във Варна

  През нощта ще има по-значителна средна и висока облачност, която сутринта ще намалее до слънчево. Следобед във вътрешността на Североизточна България ще се развива купеста облачност, на изолирани места с краткотрайни превалявания. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по-късно ще отслабне и ще се обърне от североизток, привечер от..

публикувано на 06.06.20 в 16:20

Вече можем да проверим онлайн за неплатени глоби на КАТ

Вече гражданите ще могат да проверяват онлайн за неплатени фишове след пътни нарушения. В Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ)- https://edelivery.egov.bg/ на Държавна агенция „Електронно управление“ са достъпни две нови справки на МВР за физически лица. Едната е за проверка на задължения по фиш за извършено нарушение по Закона..

публикувано на 06.06.20 в 16:16

Красимир Вълчев с проект за детски градини и училища

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира в доклад, че внася за разглеждане проект на решение на Министерския съвет /МС/ за одобрение на програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022 г., с индикативен бюджет за 2020 г. до 70 милиона лева. Това се посочва в..

публикувано на 06.06.20 в 16:07

Стресът - пряк път към COVID-19

Стресът, включително и този, причинен от страха от заразяване с коронавирус, намалява имунитета и може да се превърне в катализатор на заболяването, съобщи руският лекар Александър Мясников, предаде РИА Новости. Твърденията на медика се обазират на експретименти, проведени с лабораторни плъхове...

публикувано на 06.06.20 в 17:50