Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Варна: Качеството на морската вода край 21 плажни зони е отлично, в 2 – добро /обновена/

| обновено на 22.05.20 в 17:11

Резултатите от първите проби, взети от морската вода от инспектори от РЗИ – Варна от курорта „Златни пясъци” до община Бяла показват, че само водите до плажовете в  Аспарухово и Офицерския плаж са с добро качество.  Останалите са с отлично качество.  Това съобщи д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

За  Радио Варна тя коментира  и ситуацията с изливането на отпадни води във Варненското езеро - чуйте интервюто на Даниела Стойнова в звуковия файл:

Кметът на Варна Иван Портних  съобщи, че от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненския залив, вече са получили разрешениеот Морската администрация за работа във фарватера и обобщи извършеното до момента :


Припомням, че според предварителните планове,ремонтът на авариралата тръба трябва да приключи до месец и половина.

От пресцентъра на Община Варна разпространиха съобщение след брифинга на кмета и директора на РЗИ, в което се казва, че качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а край 2 – добро.
Директорът на РЗИ - Варна д-р Дочка Михайлова уточнява, че традиционен период за първо водонабиране се прави в края на месец май.  „И тази година първите проби бяха взети в началото на седмицата от 23 зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – добро.
Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо. През октомври м.г., след аварията, пробите от района на Аспарухово бяха между ниво отлично и добро“, заяви още д-р Михайлова.

Подробности по ремонта на авариралия тръбопровод даде кметът Иван Портних:

 „Днес от 13 ч., след разрешение от „Морска администрация“, започна поредната подводна операция в района на фарватера. В момента екип от водолази работи по откриване на фланеца за освобождаване на втората част на тръбата. Под водата са 1 робот за заснемане и водолаз с 2- ма осигуряващи на повърхността.

Общо 14 човека с 3 плавателни средства работят на смени. Екипът е в пълна готовност и за работа в тъмната част на денонощието, при осигуряване на възможност от корабния трафик“, каза кметът. Той допълни, че след като бъде извадена втората част на тръбопровода, следва обследване на трасето на третата част, за да се вземе решение за състоянието й. Започват и изкопите на трасетата.

Във вторник трябва да пристигне новата част от тръбата – 270 м., която ще бъде на 22 м. дълбочина от повърхността на водата. Изкопът, който трябва да бъде направен е голям, защото от 12 м. на южния бряг, дълбочината трябва да стане 22 м. При подходящи метеорологични условия ремонтът трябва да приключи за около месец и половина.

„Относно въпросите за качеството на водата - за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм експерт по морски води. Затова съм в постоянна връзка с проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, както и директорите на другите ведомства, ангажирани с екологията. Проф. Мончева ми предостави снимки, от които ясно се вижда, че огромни полета с два вида планктон – тъмен и тюркоазен, има от нос Калиакра до Констанца, както и на юг към Бургас. Не само във и край Варненското езеро, каквито спекулации се чуха“, каза Иван Портних. Той допълни, че инж. Десислава Консулова, директор на Черноморска басейнова дирекция, ще се произнесе окончателно за качеството на водите, след като станат ясни резултатите от вторите проби. Община Варна ще изпълни всички мерки, ако такива бъдат предписани от съответните екоинспекции.

По предложение на кмета от днес областният управител Стоян Пасев е наредил да започне проверка на заустванията на цялата територия на Варненското езеро, разположено в три общини. „Ще обследваме всяка тръба, а резултатът ще е ясен до седмица“, каза Стоян Пасев.

По повод твърденията, че ремонтът на тръбопровода е забавен, кметът Иван Портних заяви: „Веднага след като бяхме уведомени от ВиК Варна за аварията, бе свикана комисия, с участието на всички институции, като РИОСВ, Басейнова дирекция, „ВиК“ Варна. Община Варна не отговаря за качеството на морските води, а за инфраструктурата. Затова изискахме цялата документация по случая от МОСВ, тъй като те са били възложител за изграждане на тръбопровода през 2009 г., избрали са изпълнител и са сключили договор. Направен бе подводен оглед на обекта, въпреки зимните условия, изработен бе проект за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката фирма, за да извърши ремонта, тъй като обектът бе още в гаранция. Това обаче не стана факт. Затова сега ще си търсим парите от фирмата, чрез съда. Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да приключи максимално бързо и смятам, че ние се справяме с това“.

Кметът призова да се спрат спекулациите по темата, за да не се създава напрежение в началото на туристическия сезон, който ще бъде труден. „Има проблем и ние работим за неговото решаване. Жалкото, е че аварията активира и цъфтеж на политически планктон и  на разни други морски организми“, допълни Иван Портних.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52