Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гърция очаква древни мрамори от Британския музей

Снимка: БГНЕС

Гърция в събота призова Великобритания да й върне Мраморите от Партенона - често известни като мраморите на Елгин - един от най-известните древни обекти в света.

Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елгин в началото на 19 век и сега са изложени в Британския музей в Лондон.

Великобритания винаги е отказвала да ги върне, твърдейки, че те са били взети с разрешението на местните османски владетели по онова време.

„Повторното отваряне на археологическите обекти, сред които и Акропола, е повод за международните (групи), подкрепящи връщането на Мраморите от Партенона, да потвърдят постоянното си настояване , както и това на гръцкото правителство за окончателното връщане на мраморите в тяхната родина “, гласи изявление на министъра на културата Лина Мендони.

Гърция отново откри Акропола в Атина и всички археологически обекти на открито миналата седмица при строги условия след двумесечно затваряне поради пандемията на коронавируса.

Международната асоциация за обединение на скулптурите от Партенона - създадена през 2005 г. в Атина и включваща различни национални групи - миналата седмица изпрати писмо до гръцкото министерство на културата, в което предлага подновена, координирана кампания за оказване на натиск върху Британския музей.

Мендони каза в събота, че мраморите са "плячкосани" и Гърция никога няма да признае претенцията на Британския музей към фризовете.

Гърция води кампания в продължение на три десетилетия за завръщането им, аргументирайки, че Османската империя е била окупационна сила и всяко разрешение, дадено през нейното време, не е валидно.

Атина обмисли да съди Великобритания по въпроса, но наскоро пое по-дипломатически път, като поиска от културната агенция на ООН ЮНЕСКО да посредничи - предложение, отхвърлено от Британския музей.

Премиерът Кириакос Мицотакис, избран през юли, направи официално искане за заемане на мраморите, за да се отбележи 200-годишнината от независимостта на Гърция през 2021 г.

Британският музей заяви, че ще разгледа всяко искане от Гърция за наемане на експонати.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Триптих, Йордан Кисьов

Утаеното време на Йордан Кисьов

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна представя от 3 до 23 юни един концептуален автор със запазено място в случването на модерността в българското визуално изкуство – Йордан Кисьов. Изложбата е под знаковото име „Утаено време“. Много често материята, която Йордан Кисьов използва за основа в платната си, е утайка от кафе...

публикувано на 04.06.20 в 15:42

Неизвестна песен на Недялка Керанова в новите записи на Николай Урумов с ОНМ на БНР

Време за четене: 4 мин. Тракийският певец Николай Урумов е един от най-големите почитатели на изкуството на Недялка Керанова. Запознат в детайли с песните ѝ, различните им варианти през годините, историите на звукозаписните сесии... Отдаденост и посветеност, която със сигурност обогатява творческата му душа. Като прибавим и..

обновено на 03.06.20 в 17:28

Представят 28 фотографии в изложбата "Копнеж по Италия"

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ ще бъде експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя ще се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров. Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“...

публикувано на 03.06.20 в 13:26

„Детски Албум“ на Чайковски и истории за кукли, чучулиги и мечти звучат на лятна сцена днес

Представление за деца ПРИКАЗЕН КОНЦЕРТ Произведения от „Детски албум“ от Чайковски в изпълнение на солисти от Държавна Опера-Варна.  Авторски текстове на Искра Иванова и Константина Тодорова, разказани от Стоян Радев.  Актьорът Стоян Радев ще разкаже интересни истории за кукли, песни, чучулиги и мечти. Прекрасната музика на..

публикувано на 03.06.20 в 06:29

Кинофестивал, оперета, изложби и пленер в Двореца в Балчик през юни

Държавен културен институт – културен център „Двореца“ в Балчик представя от 3 до 17 юни изложба живопис на Румен Райнов. Художникът Румен Райнов има зад гърба си десетки самостоятелни изложби, участия в престижни пленери и колективни експозиции. В галерия “Тихото гнездо” той ще представи живописни платна, които са сътворени специално за..

публикувано на 02.06.20 в 10:39
В Нидерландия музеите отвориха врати с указания за посоката на разглеждане

Откриват първа изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека

На 2 юни в столичната галерия „Райко Алексиев“ на СБХ ще бъде отворена за посетители първата у нас, а може би и в световен мащаб, изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека. Авангардистът Венцислав Занков се завръща в публичното пространство след почти година затишие с уникална експозиция, която представлява визуална симбиоза..

публикувано на 02.06.20 в 07:16

Музикална приказка за 1-ви юни разказва цигуларката Бояна Желязкова

В чудния морски свят ще можем да се потопим, при това под музикален съпровод на цигулка, днес от 18.30 часа. Поканата е от Световния фонд за дивата природа WWF по Деня на детето. Един от посланиците на организацията в България музикантът Бояна Желязкова ще представи "на живо" в интернет своята музикална приказка "Имало едно време една..

публикувано на 01.06.20 в 14:25