Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Екологична бомба и знак за пълно безхаберие е аварията в езерото /обновена/

| обновено на 03.06.20 в 15:08
8
Мая Манолова пред скъсания тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро
Снимка: Румен Сарандев

Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест
Мая Манолова е на посещение във Варна като председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ , за да представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с коронавируса
Преди Манолова  посети района на Варненския залив, където е аварирала канализационна тръба.
Екологична бомба и знак за пълно безхаберие на институциите нарече председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ"  Мая Манолова ситуацията с аварията на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро.  Манолова се срещна с граждани и посети района на аварията.  Тя информира, че заедно с някои от тях са решили да подарят на премиера Бойко Борисов ваучер от 210 лева,  за да се изкъпе там в началото на сезона - чуйте в звуковия файл още от записа на Даниела Стойнова :


До края на деня от „Изправи се.БГ“ ще съберем 210 лв. за ваучер за премиера Борисов да отиде и да се изкъпе във Варненския залив, допълват от пресцентъра на Манолова. 210 лв. са ваучерите, които правителството ще даде на хората на първа линия за почивка на българското Черноморие. Борисов да дойде и да открие сезона.
И още от прессъобщението: Ако управляващото мнозинство отново се опита да отмени машинното и електронното гласуване за следващите избори, излизаме на протест. Това ще са следващите големи протести. Няма да седя и да гледам как властта отново ще открадне изборите от хората.

Този път има алтернатива, има опонент.  Борисов е свикнал да играе на уреден мач, с една врата. Специално за местните избори машинното гласуване беше отменено, за да си нагласят резултатите в страната, допълни Манолова.

В съобщението от „Изправи се.БГ“ припомнят, че са започнали  обиколка в страната на 23 май след протеста и ще приключат обиколката в края на юли на същото място – пред Министерския съвет. Дотогава ще имаме ясен план как ще се явим на избори. Засега няма да правим партия, не правим партийно строителство и не виждам гражданския ни субект в политическа дреха, категорична бе Манолова пред медиите във Варна.

Имаме партньори в Севлиево, в Габрово, в Пещера, в Смолян, във Видин, в Стара Загора, в Шумен, в Добрич, във Варна. Това са хора, с които ще продължим да работим. В субекта, който ще създадем, на преден план ще бъдат гражданските организации и инициативните комитети. Какъв ще е окончателният формат ще решим заедно, каза тя.

Манолова подчерта, че близо 12 млрд. евро, които се чакат от Европейския съюз от Фонда за възстановяване, няма да бъдат дадени, ако няма представени от правителството програма и план за възстановяване на икономиката.

Поех ангажимент, че с гражданите ще станем първа политическа сила. Предложенията на Изправи се.БГ не са леви или десни, проблемите на хората не са леви или десни, каза Манолова, а са свързани с липсата на работа.

Ние предлагаме 19 мерки, в центъра на които е Националната програма „Работа за всеки“, с която малки и семейни фирми ще бъдат подпомагани от държавата, за да създават нови работни места. Предлагаме програма „България е моето вкъщи“ за връщане на сезонните работници в България. Предлагаме и Националната програма „Семейни стопанства“, с която България да подпомогне малките стопанства, обясни Манолова.

Тя представи още социално-икономическите мерки, сред които безплатна детска градина и ясла за всяко дете, подкрепа за самотните родители, както и преизчисляване на пенсиите.

Борисов предлага милостиня, ние предлагаме работа. Той предлага кредити, ние предлагаме заплати, каза Манолова.

Пред медиите във Варна Манолова представи законопроекта за регламентиране дейността на колекторските фирми, който внесе в Народното събрание на 1 юни 2020 г.   Със законопроекта от „Изправи се.БГ“ въвеждат регистър на колекторските фирми, изискване фирмата да има поне 500 000 лв. капитал, както и санкции при нерегламентирани действия от страна на колекторите.

Забранява се на колекторските фирми да посещават дома на длъжниците и работните им места, да звънят през нощта и в празнични и почивни дни. ВиК-дружества, топлофикации и енергоразпределителните дружества няма да имат право да дават дълговете на потребителите на колектори, обясни Манолова.

Тя се срещна и с работниците от фирма „Еър Виа“. 200 пилоти и работници от фирмата не могат да си вземат заплатите, а бездействието на институциите затруднява подаването на документи на работниците за взимането на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10