Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Белгия отваря от 15 юни сухопътните си граници

Белгия ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 15 юни сухопътните граници на Белгия ще бъдат отворени, съобщи премиерът Софи Уилмес. Тя посочи, че всеки пътуващ към друга страна от ЕС и Великобритания трябва предварително да се увери какви са условията, налагани срещу епидемията от Ковид-19 в държавата, към която се е насочил.

От 8 юни в Белгия се премахва списъкът на разрешените дейности и се пристъпва към списък със забрани. Запазва се забраната за твърде близък контакт с хора извън тесния семеен кръг, особено когато не е възможно ползването на предпазни средства. Остава забраната за масови събития, като Уилмес призова да се използват други начини, вместо митинги, от онези, които искат да изразят съпричастие със събитията в САЩ от последните дни.

Разширява се възможността за срещи с близки - до 10 души седмично, вместо до четирима, както досега. До 1 юли остават ограниченията за културни прояви с публика, а при събитията на закрито остава препоръката за ползване на маска. От началото на следващия месец ще бъдат разрешени тренировки на открито на до 50 души, както и конференции, но масовите събития остават забранени до 31 август.

От 8 юни белгийците ще могат да пътуват като туристи в страната си. Отварянето на граници за пътувания извън ЕС ще бъде преценено на европейско равнище, поясни Уилмес.

Летището в Брюксел ("Завентем") съобщи по-рано днес, че от средата на юни в сградата ще бъдат допускани само пътуващи с температура до 38 градуса и служители. "Завентем" ще бъде една от аерогарите в ЕС, където ще бъдат търсени и прилагани за първи път бъдещи общоевропейски мерки за борба с разпространението на заразни болести.

До днес в Белгия жертвите на Ковид-19 са 9522, като 17 са от последното денонощие. От общия брой на жертвите 48 на сто са издъхнали в болница и причината за смъртта им е потвърдена, докато останалите са хора, починали в старчески домове, при които са потвърдени 26 на сто, а останалите се водят "със съмнение" за причината. За последното денонощие са открити още 70 заразени (общо 58 685 досега), от които 31 са постъпили в болница.

Местните здравни власти изразиха изненада, че не са се сбъднали очакванията им за "отскок" в броя на заразените с облекчаването на ограниченията през май. Същевременно медии съобщават, че все повече хора пренебрегват изискванията и започват отново да се прегръщат и целуват при среща.\БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обжалват присъди за преработка на марихуана в конопено масло

Подсъдими за държане с цел разпространение на наркотични вещества, използвани като „лекарство“, обжалват присъдите си пред Апелативния съд Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд. Казусът засяга..

публикувано на 09.07.20 в 14:39
Доц. Атанас Мангъров

Лекари дават доц. Мангъров на Етичната комисия

Доц. Атанас Мангъров , който е основен критик на действията и мерките на Националния оперативен щаб, днес отново се изказа критично към случващото се в здравната ни система . Детският инфекционист обвини болниците, че целенасочено хоспитализират повече пациенти с коронавирус, за да източват Здравната каса, след като цената на клинична..

публикувано на 09.07.20 в 14:28
Пламен Узунов

Секретарят на президента Пламен Узунов е арестуван

След бизнесмена Пламен Бобоков, последва арест и на президентския секретар Пламен Узунов. И той е задържан за 24 часа, съобщи неговата защита. Арестът на Узунов е също в рамките на разследването за търговия с влияние./БТА

публикувано на 09.07.20 в 13:08

Арестуваха Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван за 24 часа по разследването за търговия с влияние, съобщи за "Хоризонт" неговият адвокат Ина Лулчева. Арестът вероятно е заради електронната комуникация на Бобоков със съветника на президента Пламен Узунов, с президента Румен Радев, с посланика ни в Алжир и с други високопоставени представители, предаде БНР...

публикувано на 09.07.20 в 12:44

След две положителни проби за КОВИД 19 на зрелостници днес започва тестването на съучениците им /обновена

Две са вече положителните проби за COVID-19 сред абитуриентите на ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Днес предстои да бъдат взети проби за изследване на останалите зрелостници в класа. Първите двама ученици са се тествали доброволно, след като са забелязали леки симптоми. И двамата са в добро общо състояние и са поставени на домашно лечение и..

обновено на 09.07.20 в 12:37

Отново затварят дискотеките и стадионите /обновена/

Без дискотеки на закрито, спортните мероприятия без публика Отново ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. Информацията оповести лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС. Решението е взето по време на провелия..

обновено на 09.07.20 в 12:26

Търсят се гвардейци

И тази година Националната гвардейска част (НГЧ) обявява конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности за желаещите да станат част от формированието – символ на българската държавност. Със заповед на министъра на отбраната от 29 юни е обявен конкурс за вакантни войнишки длъжности в НГЧ в София...

публикувано на 09.07.20 в 12:00