Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Независимите творци с петиция за възстановяване на културния живот във Варна

Снимка: БТА

Петиция за възстановяване на културния живот във Варна през 2020 година създадоха обединени артисти и културни оператори. Петицията е адресирана до Общинския съвет. Те са обезпокоени, че след края на пандемията многообразието от културни събития в Морската столица, с което сме свикнали, е застрашено.

Тези събития, както и много други, се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Варна. От четири месецa насам процедурите по предоставянето на тази подкрепа са “замразени”, като по този начин лишават артистите и културните организации от възможността да планират своите събития, да адаптират своите програми и формати към настоящата ситуация и да предложат релевантно културно съдържание, съобразено с всички изисквания за безопасност и сигурност, наложени от здравните институции – се казва в документа.

Според артистите и културните оператори свикването на заседание на Общинския съвет на град Варна е изключително наложително в създалата се ситуация и решенията, които предстои да бъдат взети на него, ще определят не само културния календар на града за летен и есенен период, но и ще заявят ясно отношението на местната власт към културата на нашия град.

„В петицията стоят артисти на свободна практика и предсатвители на ключови активни културни организации от град Варна. Ние се сформирахме по необходимост във врзъка с пандемията и за това, че осъзнахме че няма как без да стоим заедно да постигнем дълготрайни резултати. Ние като обединение на културните организации и артистите, ще се радваме местаната власт да ни подаде ръка и да осъществим градивен диалог, защото последствията ще бъдат дългосрочни за сектора и трябва да предприемем адекватни мерки, но и да подходим далновидно“. Това каза Светлозара Христова, един от инициаторите на петицията, в предаването за култура на Радио Варна – „Гравитация нула“.

По думите й културният сектор е най-ощетен, тъй  като е спрял да функционира напълно. Според нея след разхлабването на мерките се вижда светлина в тунела, но трябва да се помисли как да бъдат подкрепени артистите на свободна практика и да бъдат възстановени фестивалите, които са знакови за града. Тя обърна внимание на факта, че вече има добри практики в други европейски страни, а като пример даде смяната на датите за провеждане на традиционните фестивали, както и преформатирането им.

Ситуацията за независимите творци и случването на фестивалните събития тук обаче неясна, а процесът на възобновяване на творческите проекти буксува, тъй като финансовите инструменти на общината, какъвто е фонд „Култура, са замразени, категорична е още тя. Едно от предложенията за подкрепа, които имат инициаторите на петицията, е да им бъдат предоставени пространства, в които да могат да реализират своите проекти. Архитекти от обединeнието са изготвили каталог с потенциалните локации, където би могло да се организира културно събитие.

Целия разговор на Светлана Вълкова със Светлозара Христова чуйте в прикачения звуков файл:




ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Писателката Неда Антонова се срещна с клуба на жените-социалистки във Варна

Писателката  Неда  Антонова, автор на над 20 романа, повечето свързани с българската история, се срещна във Варна с представители на клуба на жените- социалистки.  Даниела Стойнова разговаря с нея за творчеството и и за новия  и роман „Безмълвие”, посветен на младостта на Паисий Хилендарски. Неда Антонова обясни защо е избрала именно Паисий:..

обновено на 11.05.21 в 17:45

Фотоизложба "Старото школо разказва" в Областна управа в Добрич

Фотоизложба „Старото школо разказва“ на Регионален исторически музей - Добрич е подредена от днес във фоайето на Областна управа. Тя проследява моменти от училищния живот в Добрич от 60-те години на ХIХдо началото на ХХ в. В изложбата са включени фотоси на учителски колективи и ученически класове от периода до войните за национално обединение, от..

публикувано на 11.05.21 в 17:09

Отиде си Георги Велчовски

След тежко боледуване на 10.05.2021 г. ни напусна Георги Велчовски, актьор, режисьор и писател, един от емблематичните творци на Варненския драматичен театър. Тъжната вест съобщиха от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1974 г. в класа на..

публикувано на 11.05.21 в 16:57

"Нощ на литературата" ще се проведе във Варна

Десето издание на "Нощ на литературата" ще се проведе във Варна на 12-ти май.  "Нощ на литературата" е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Представят се откъси от съвременни европейски писатели, а подборът се осъществява от културните институти и посолствата на европейските държави в България. Текстовете се четат..

публикувано на 11.05.21 в 13:52