Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борисов: "Булгаргаз" ще възстанови над 201 млн. лева на своите клиенти

Премиерът Борисов след заседанието на кабинета - 8 юни 2020 г.
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще възстанови над 201 млн. лева на своите клиенти. "Връщаме 201 685 227 лева", каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно правителственото заседание. Той изтъкна, че вече няма посредници по тръбите за природен газ на България. Поради тази причина цената на природния газ към днешна дата, съпоставена към миналата година, е 53 процента по-ниска към 1 юни 2020 г. "Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес", изтъкна Борисов.

От тези над 201 млн. лева - 60 млн. лева ще се възстановят на "Топлофикация София". По сметките на газоразпределителните дружества ще бъдат върнати 22 млн. лева. На химическата промишленост - 52 млн. лева. На стъкларската - 16 млн. лева, посочи премиерът Борисов.

Причината за днешното извънредно правителствено заседание бе, че в началото на март тази година "Газпром" обяви, че сваля със задна дата от август 2019 г. с над 40 процента доставната цена на природния газ за България. Заради това от руската компания възстановиха надвзетите пари на "Булгаргаз". Сега общественият доставчик от своя страна ще възстанови надвзетите средства на своите клиенти. "Булгаргаз" ЕАД изпрати на 2 юни проекти на споразумения на своите клиенти, съдържащи изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода 05.08.2019 г. - 31.03.2020 г. Общественият доставчик е получил решение на Съвета директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, с което се съгласува сключването на споразуменията. "Булгаргаз" ЕАД заявява готовност да възстанови сумите на своите клиенти, непосредствено след сключването на споразуменията, без да изчаква изтичане на 14-дневния законоустановен срок.\БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Властта принадлежи на народа

Въпреки че тържествата на Шипка официално бяха отменени заради пандемията, хиляди хора изкачиха историческия връх в знак на признателност към загиналите за свободата на България. На Шипка отидоха и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с..

публикувано на 03.03.21 в 13:16

Без официална церемония в Балчик отбелязаха националния празник

Пред­ста­ви­те­ли на мес­тна­та власт, на по­ли­ти­чес­ки пар­тии, граж­да­ни се съб­ра­ха на 3 март пред Па­мет­ни­ка на ге­рои­те, пад­на­ли за Оте­чес­тво­то, в цен­тъ­ра на Бал­чик, за да по­че­тат на­цио­нал­ния праз­ник и 143 го­ди­ни от Ос­во­бож­де­ние­то на Бъл­га­рия от тур­ско роб­ство. "Да­ли 3 март тряб­ва да е на­цио­на­лен..

публикувано на 03.03.21 в 13:14

Започна 58-ата щафетна обиколка на Радио Варна на Трети март /обновява се/

В 12 часа бе даден стартът на 58-ата щафетна обиколка на Радио Варна, посветена на Националния празник на Република България – 3 март.  Честит Национален празник за мен е чест и удоволствие в този прекрасен слънчев ден да поздравя всички участници в 58-ата обиколка на Радио Варна. Това е една прекрасна традиция и се радвам че въпреки всички трудности с..

обновено на 03.03.21 в 13:01

Цвета Караянчева: Да преглътнем различията си в името на България

Днес сме тук – на Шипка, за да положим цветя и да отдадем своята почит към всички български опълченци, към всички герои, жертвали живота си за свободата, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, след като изкачи връх Шипка заедно с младежи от цялата страна, съобщават от пресслужбата на НС. Тържествените чествания на Паметника на..

публикувано на 03.03.21 в 11:35

На 3 март във Варна /обновява се/

България днес отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на днешата дата, 19 февруари по стар стил,  през 1878 г. Русия и Турция подписват предварителния Санстефански мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България. Празникът за първи път  е отбелязан две години след подписването на..

обновено на 03.03.21 в 10:50

Запълнен е капацитетът на Ковид реанимацията в МБАЛ Добрич

Двойно повече са настанените за лечение от COVID-19 пациенти в многопрофилната болница в Добрич в сравнение с техния брой от преди десетина дни. Засилен приток на пациенти се наблюдава и към триажния кабинет в здравното заведение. Запълнен е максималният капацитет на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение за..

публикувано на 03.03.21 в 10:50

И тази година Радио Варна ще спази традицията - предстои 58-та щафетна обиколка

На 3 март в 12 часа ще бъде даден стартът на традиционната щафетна обиколка на Радио Варна. Традицията е запазена, като и тази година състезанията ще бъдат в спортовете лека атлетика, плуване и колоездене. След официалното откриване на състезанието до сградата на Радио Варна, бегачите ще премерят сили от стартовата линия до Слънчевия часовник. Право..

обновено на 03.03.21 в 09:55