Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от ПГИ "Иван Богоров" е избран за стажант на годината по международен проект

| обновено на 11.06.20 в 13:53
Ирена Михова (вляво) - директор на ПГИ "Д-р И. Богоров", Мариана Вачкова - зам.-директор УД
Снимка: Радио Варна

Директорът на Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ във Варна - Ирена Михова, сподели в интервю за Радио Варна, че има доста ясна тенденция при избора на училището и на професия да влияят семейната среда, професията и реализацията  на родителите или по-възрастни роднини и добавя: "В много случаи по-големите братя и сестри, които са наши ученици, привличат по-малките в семейството да изберат същата гимназия и дори спецалност. Не на последно място тази тенденция за приемственост е повлияна и от факта, че възпитаниците ни се реализират изключително успешно и като студенти във висши училища, и като професионалисти, защото много бързо и лесно си намират много хубава работа. Местата при нас миналата година бяха запълнени на 100% още при първо класиране и нямаше движение след това и съм сигурна, че и тази година ще имаме много успешен прием."

"ПГИ „Д-р Иван Богоров“ е училище с дългогодишна традиция в обучението по специалности като „Банково дело“, „Бизнес администрация“, "Застраховане" и ние продължаваме тази линия" - допълва заместник-директорът по учебната дейност, Мариана Вачкова, - "но в последните години се насочихме и към IT специалности като „Електронна търговия“, „Икономическо информационно осигуряване“, „Програмно осигуряване“ към които бизнесът има интерес и съответно - и учениците вече ги търсят."

Държавният план-прием за учебната 2020-2021 година включва паралелки, в които учениците ще усвоят професиите „Финансист“ - със специалност „Банково дело“ и разширено изучаване на английски език, „Офис-мениджър“ - със специалност „Бизнес администрация“ и английски език, „Организатор интернет приложения“ - със специалност „Електронна търговия“ и „Оператор информационно осигуряване“ – със специалност „Икономическо информационно осигуряване“ и английски език. Две от общо шестте паралелки осми клас ще бъдат с професия „Програмист“ – със специалност „Програмно осигуряване“ и с разширено изучаване съответно на английски и немски език.

Училището работи изключително успешно и по проглама Еразъм+, благодарение на която през настоящата учебна година като част от международен проект 30 ученици проведоха своята учебна практика в Лондон и Дъблин, в реална бизнес среда в чуждестранни фирми и банки. Варненските ученици се представиха се отлично и неслучайно за стажант на годината по този проект в конкуренция с представители на няколко държави е избран ученик от 11 клас от ПГИ "Д-р Иван Богоров".
Чуйте цялото интервю в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:22

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58