Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 90 на сто от първокласниците във Варна са приети по първо желание

2707 деца са приети на първо класиране в общинските училища във Варна. 92% от тях са приети по първо желание, 5% - във второто желано училище и 3% са по трето и следващо желание, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Само 3 деца, които са от групата с минимална уседналост на адреса под 1 година, не са класирани в училището, в чийто прилежащ район имат адресна регистрация. 91 деца не са класирани, защото са кандидатствали само за училища, за които нямат адресна регистрация или са посочили само едно училище. Некласирани към момента представляват 3% от всички кандидатствали за прием в първи клас, като след първото класиране незаетите места са 327. Записването на приетите първокласниците ще се проведе в периода от 12-ти до 16-ти юни.

В сформираните в няколко общински училища подготвителни групи за 5- или 6-годишни деца са приети на първо класиране общо 282. От тях всичките 5-годишни - 54 на брой, са приети по първо желание. При 6-годишните деца, 89% са класирани по първо желание, 8% – по второ желание и само един процент са по трето и следващо желание. Общо 29 деца от прилежащи райони на училища не са успели да се класират, като 26 от тях са с минималната уседналост на адреса на детето под 1 година в района на училището. Тези деца ще могат да кандидатстват за второ класиране в училищата, в които има обявени свободни места, посочват от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

И в понеделник следобед ще превалява

През нощта по Черноморието ще бъде предимно ясно, а във вътрешността ще има променлива облачност и там не е изключено да превали дъжд. Вятърът ще е слаб от югозапад. Минимални температури от 14° до 19°, за Варна около 17°. През деня отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно следобед ще има краткотрайни превалявания,..

публикувано на 20.06.21 в 15:20

Огромни промени за интернет и технологичните гиганти готвят в САЩ

Представеният в Конгреса пакет за преструктуриране на антитръстовото законодателство, насочен към Big Tech компаниите, ако бъде приет, може да има широки последици върху начина, по който хората използват интернет, и върху най-големите и най-успешни американски компании. Петте законопроекта, които трябва да бъдат..

публикувано на 20.06.21 в 15:04

СЗО обяви официално край на епидемията от ебола

Световната здравна организация (СЗО) обяви официално края на втората епидемия от „ебола“ в Гвинея, няколко месеца след появата на тази болест, благодарение на опита, придобит между 2013 и 2016 г., съобщава „Дойче Веле“, цитирана от БГНЕС...

публикувано на 20.06.21 в 14:48

Подлез във Варна е труден за преминаване заради голямо количество кал

Подлез на бул. „Сливница“ във Варна е труден за преминаване заради голямо количество кал, довлечена от силните дъждове. За това сигнализират варненци в социалните мрежи. Подлезът се намира срещу „Тих труд“ и понякога се използва от хора с увреждания. Подобно е било положението и в подлеза до Образцов дом, става ясно още от публикацията...

публикувано на 20.06.21 в 14:35

ООН: Бежанците от войни и кризи двойно повече за десетилетие

Въпреки пандемията от коронавирус, броят на хората, бягащи от война и преследване, е продължил да нараства през миналата година, като глобалното разселване се е увеличило до над 82 милиона - двойно повече отпреди десетилетие, заяви ООН. Нов доклад на агенцията на ООН за бежанците показва, че глобалните цифри..

публикувано на 20.06.21 в 14:28

РЗИ проверява сигнали за мътна питейна вода в Добрич

След постъпили сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич и горната зона на курорта Албена, Регионалната здравна инспекция в Добрич е взела проби вода от различни места в областния град и курорта. Пробите ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели. До излизане на лабораторните..

публикувано на 20.06.21 в 13:19

Водолази извадиха килограми отпадъци от морето до Св. Анастасия

Близо 30 водолази от цялата страна се включиха в екологичната инициатива за по-чисто Черно море. За пета поредна година те се гмурнаха на дъното на морето край остров Света Анастасия край Бургас. Оказа се, че в сравнение с минали години, тази година морското дъно е по-чисто. Вероятно заради пандемията, от водата бяха..

публикувано на 20.06.21 в 12:09