Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втори пик на коронавирус в България

| обновено на 22.06.20 в 12:49
Снимка: Ани Петрова

До момента говорихме за трите Д - дистанция, дисциплина и дезинфекция. Сега добавяме и К - контрол.

Оказа се, че не може да разчитаме на съвестта на хората, заяви д-р Ангел Кунчев на пресконференция в здравното министерство, на която бе съобщено, че се затяга контрола по спазването на противоепидемичните мерки и маските на всички закрити и открито масови мероприятия стават задължителни.

За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението - и на министъра, и на РЗИ, е да издадем актове на ГЕРБ и на БСП. Глобяваме ги с 3000 лева за това, че са организирали масови събития, съобщи д-р Кунчев. Същото ще последва и Националния стадион.

Държавният главен санитарен инспектор заяви, че вирусът не се търкаля по улиците на България.

Вирусът е в нашия нос, в нашето гърло и ние го предаваме на близкия до нас, предупреди той.

Втора вълна се наблюдава у нас и в други страни по света. Мнението е на д-р Михаил Околийски, представител на СЗО у нас.

По-малко новозаразени за последното денонощие с КОВИД 19 в сравнение с последните няколко дни.

33 са новите случаи, сочат данните на НИС. Резултатът е след направени почти два пъти по-малко тестове.

Министърът на здравеопазването, членове на НОЩ и други експерти дадоха брифинг.

Министър Ананиев подчерта, че голяма част от българските граждани не спазват наложените в момента мерки.

Той поиска повече стриктност от българите, за да няма тежки ограничителни мерки.

От нула часа се предприема:

Всички прояви на закрито  ще се провеждат до 50% от капацитета на залите, като задължително посетителите трябва да носят маски, шлемове или други защитни средства. Това важи за дискотеки, нощни заведения, киносалони, театри, спортни зали и др.

На закрити обществени места, като магазини и МОЛ-ве, да се спазва физическа дистанция от метър и половина и задължително да се носят маски.
Остава задължителното ползване на предпазните маски в обществения траспрот, лечебните заведения и аптеките.
Засилва се контролът по спазването на всички мерки.
При футболни мачове се позволя до 1 000 души на сектор, като се спазва дистанция. При другите спортни състезания зрителите да са през седалка или да спазват дистанция.
До края на седмицата ще бъде решено дали ще продължи епидемиологичната обстановка.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предаваме капачки в помощ на недоносените бебета тази събота

Мащабно събитие за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета организират тази събота във Варна. Кампанията под наслов "Аз Вярвам и Помагам", която стартира от град Варна през 2015г.,  тази седмица ще се състои на 17 април 2021 (Събота) от 9 ч до 15 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично". Всеки желаещ ще има..

обновено на 16.04.21 в 17:11

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21.04 в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България. Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто..

публикувано на 16.04.21 в 16:42

Средният осигурителен доход за февруари е 1149,49 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2021 г. е 1149,49 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.03.2020 г. до 28.02.2021 г. е 1088,23 лв., съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии..

публикувано на 16.04.21 в 16:16

Президентът започва консултации за съставяне на нов кабинет в понеделник

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание , преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Курсанти от Морското училище ще направят пролетно почистват около храмовете във Варна

Пролетно почистване ще се проведе утре (17.04., събота) около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Свети Архангел Михаил“, „Света Петка“ и „Светни Атанасий“ . Организатори на акцията преди Великденските празници са Висшето Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици..

публикувано на 16.04.21 в 14:57

Парламентът създаде комисия за проверка на предишното управление

Депутатите създадоха специална комисия, която да провери предишното управление. 214 депутати подкрепиха предложението. Думата "ревизия" в името на комисията бе гласувано да бъде заменена с "проверка".  Мая Манолова е председател на временната комисия за проверка на злоупотреби. Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" беше комисията да..

публикувано на 16.04.21 в 14:47

За covid-19 пандемията вярваме най-много на лекари и експерти, по-малко на властите

#COVID19 пандемията засили здравната несигурност, в която живеем повече от година, тласна повече хора към бедност и задълбочи социалните неравенства. Различни новини, информации, слухове... Всички те "биещи се" често едни с други. Понякога дори пълни с грешки и сериозна дезинформация. Един от начините да се преборим с това, но също така и да..

обновено на 16.04.21 в 13:56