Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

”Новият ден” на 30 юни с Мариела Димитрова

Снимка: БТА

Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгва на пазара скоро.

Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който е успял да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей. Още за култивирането на античната лоза, открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, и вкуса на виното от нея ще ни разкаже Атанас Карагеоргиев в 8.10 часа.

В 8.40 часа среща с младия и амбициозен председател на Морски клуб - Балчик Александър Славчев, чиито приоритет е развитието на детското ветроходство, при това напълно безплатно.

Какво начало на туристическия сезон във Варна се очертава ден преди официалното му начало – в 9.10 репортаж от курортите „Св.Св. Константин и Елена” и „Златни пясъци”.

Гърция ще отвори в сряда, 1 юли, седем от 14-те си гранични пункта по северната граница в рамките на процеса на отваряне на страната за чуждестранни туристи. От сряда също така яхти и други плавателни съдове, идващи от чужбина, ще могат да акостират в гръцките пристанища. В 9.40 часа – какви са условията за туризъм в Гърция ще чуем от варненеца Ивайло Терзиев, който се завърна от организирана разходка из най-екзотичните острови в Гърция.

Възможности за обучение по биоинформатика в училища със съдействието на университети и повишаване на съвместните дейности между училищата и университетите чрез новите технологии е целта на ежегодната  "STE(А)M” среща, която т.г. ще бъде онлайн. За нея в 10.20 часа ще разкаже доц.Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

Две ароматни двуметрови бе­ли магнолии (Magnolia grandiflora) бяха за­са­де­ни в ран­на­та про­летв центъра на Балчик. Наричани ги още белите принцеси на Балчик. За това как ги отглеждат ще ни разкаже  глав­ният озе­ле­ни­тел Ма­риян Цвет­ков в 10.40 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 6 юли с Емилия Николова

Има ли смисъл да си правим в профилактични PCR тестове, ако нямаме симптоми - д-р Снежан Снегаров, управител на една от големите варненски лаборатории T.I.S.I. - Така е озаглавен проектът на групата варненски архитекти "Ре-аниматори" за разработване на прототип за иновативен урбанистичен модел на планиране във Варна. Защо синдикалната..

публикувано на 06.07.20 в 05:50
Chart

#595 ТОП 20 (03.07.2020-10.07.2020)

публикувано на 03.07.20 в 18:47

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 3 юли със Светлана Вълкова

„Добро утро с Емил Йовев” – фотографии на изгрева край морето в РБ „Пенчо Славейков” - Варна Възможността за включване на културния сектор в Националния план за възстановяване на страната – фокус на срещата в МК – разговор с Весела Кондакова – изпълнителен директор на Българска музикална асоциация и представител на независимия културен..

публикувано на 03.07.20 в 13:30
www.greenpeace.org

„Новият ден“ на 3 юли с Мариела Димитрова

Кампания „Ела с торбичка, вземи си книжка!“ ще се проведе във Варна на 3 юли – Международния ден без найлонови торбички. Всеки, избрал да пазарува този петък между 11 и 12 ч на Синия пазар с торбичка за многократна употреба, ще получи ваучер за книга по избор. Още за инициативата на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие-Варна от..

публикувано на 03.07.20 в 07:04
По пътя

""На светло" на 2 юли с Емилия Николова

Седмокласничката от Основно училище „Захари Стоянов” във Варна Ралица Петрова е с максимален резултат от 200 точки от  националното външно оценяване по български език и литература и по математика. На какво се дължи успехът й? Единение за семейството и децата организират тази вечер от 18.30 часа среща във Варна. Как продължават битката с..

публикувано на 02.07.20 в 12:05
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли, четвъртък

Проверяваме интересен казус след 8.00ч., който е свързан със Синята зона – широк център във Варна; Придвижване с тротинетки - все по-често, все по-опасно или не? Темата разглеждаме след 8,30ч.; В Деня на спортния журналист, говорим с Румен Генов за професията и живота след 9.00ч. Информационна кампания на ЕП – темата днес е свързана с..

публикувано на 02.07.20 в 06:39

НА СВЕТЛО на 1 юли с Валерия Василева

Нови случаи на коронавирус в морската столица - коментар на Иван Портних, кмет на Община Варна. За дискриминацията при наемането на сляпо-глухи граждани на работа - интервю с Величка Драганова, председател на Националната асоциация на сляпо-глухите у нас . Постоянните комисии "Социални дейности и жилищно настаняване" и „Здравеопазване” към..

публикувано на 01.07.20 в 11:53