Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дъжд от диаманти - на Уран и Нептун

Учените отдавна подозират, че на Уран и Нептун може да вали дъжд от истински диаманти. Сега това предположение получи още едно потвърждение - и нови доказателства бяха получени експериментално, съобщи Би Би Си.

И двете планети принадлежат към така наречените ледени гиганти, въпреки че всъщност веществото, от което са съставени, е в течно-газообразно състояние, а температурата му достига няколко хиляди градуса.

Атмосферата както на Уран, така и на Нептун се състои главно от хелий и водород, но по-тежките елементи и вещества, включително метан, също са налице. Според хипотезата, на дълбочина около 7 000 км, температурата и налягането достигат такава стойност, че метанът трябва да се разложи на съставните му елементи: въглерод и водород.

В резултат на това по-лекият водород се издига в атмосферата, а въглеродът под въздействието на околната среда се превръща в диамантени кристали и бавно се спуска по-близо до скално-леденото ядро.

За да потвърдят тази теория, изследователи от американската национална лаборатория SLAC към Станфордския университет решиха да пресъздадат условия на Земята, близки до тези, открити в дълбините на Уран.

Учени от SLAC успяха да направят това откритие с помощта на уникално лабораторно оборудване и вместо метан (CH4) те използваха стирол (C8H8) - неговите физични свойства приличат повече на веществото, в което метанът се превръща при такова огромно налягане и температура.

Теорията за появата на диаманти на ледените гиганти е изложена преди няколко десетилетия - и оттогава многократно се потвърждава както от изчисления, така и експериментално.

През 2017 г. тя почти успя да бъде доказана от специалисти от същата SLAC лаборатория в Калифорния. Тогава те използваха оптичния лазер Matter in Extreme Conditions (MEC), но сега - с помощта на ново прецизно оборудване - процесът на превръщане на въглерода в диаманти е изучен много по-подробно.

Учените знаят сравнително малко за Уран и Нептун - най-отдалечените планети на нашата Слънчева система.

И двете са толкова далеч от Земята, че само космическата сонда „Вояджър 2“ успя да ги достигне - но тя просто прелетя покрай тях, тъй като нямаше задача да изучава отблизо тези планети./БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ
Храмът

История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

Възстановяват  храма „Св. Троица” в провадийското село Чайка. В него участват буквално всички жители на  селото, но също така и мюсюлманите от околните села.     Църквата е архитектурен шедьовър. Построена през 1932/33 г. и е трикорабна, нещо изключително рядко срещано по селата. Освен нея в България има запазени само още две такива..

обновено на 09.07.20 в 16:22

Варненски астроном отново "улови" кометата /СНИМКИ/

Емил Иванов  – астроном в  Обсерватория Ирида , който преди няколко дни изпрати специално за сайта на Радио Варна, снимки на кометата, успя да я улови отново тази сутрин. Снимките са направени между 2,45 и 3,05 ч, сутринта, във Варна, в района на кв. "Бриз" За първи път кометата попадна в обектива на телескоп на НАСА на 27 март. т.г. Небесното тяло..

публикувано на 09.07.20 в 14:53

Вазов - 170 години народен и безсмъртен

Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. Във Варна не са предвидени официални церемонии, прояви, шествия.     Всеки, чието сърце поне веднъж е трепнало, четейки или слушайки негово..

обновено на 09.07.20 в 12:42

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Откакто честотата на заразата започна да нараства в някои европейски страни, потенциалът за граждански вълнения и политически трусове се увеличи, тъй като търпението се изчерпва.    В последните два дни сръбската столица е свидетел на жестоки сблъсъци - хиляди..

обновено на 09.07.20 в 09:32

Делфин албинос видяха в Черно море

По време на експедиция за изучаване на китоподобните в Черно и Азовско море, екип изследователи от Института по биология на Южните морета на Руската академия на науките успяха да наблюдават делфин албинос . Такива случаи са сравнително редки сред китоподобните. Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали – вид, който става..

обновено на 08.07.20 в 15:29

Бялата очна линия е последният писък на модата

Ако дамите държат да се съобразят с последния писък на модата, те обезателно трябва да си сложат бяла очна линия, пише в. "Метро". Световни знаменитости вече възприеха тренда, като сред тях личат имената на Джоди Комър от сериала "Убивайки Ийв" и на певицата Джанел Моне.      Ярката бяла очна линия е много ефектна и придава "нова рамка на..

публикувано на 08.07.20 в 13:58

Варненка прославя красотата на българската носия навсякъде по света /СНИМКИ/

Варненката Оля Лилова прославя красотата на българската народна носия навсякъде по света със своите кукли.  Повече от 13 години са й били нужни, за да измайстори макетите. Куклите са хит сред купувачите на сувенири. Търсени за подаръци, както у нас, така и в чужбина, споделя Лилова. Много чужденци отнасят по домовете си част от българската традиция...

публикувано на 08.07.20 в 12:15