Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят и административен ръководител на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян от днес е доктор по администрация и управление

| обновено на 03.07.20 в 17:17

Председателят и административен ръководител на Апелативен съд – Варна днес защити пред научно жури дисертационния си труд за присъждане на образователна и научна степен „доктор“ в професионално направление Администрация и управление. Темата е „Проектно-целеви модел на управление на орган на съдебната власт /по примера на апелативен съдебен район Варна/.

„Исках да поставя на научна основа дългогодишния си административен и управленски опит, да добавя нови знания и да създам един стандартизиран модел на управление на орган на съдебната власт“ – така Ванухи Аракелян обяснява решението да защити докторска дисертация.

Докторската програма „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ е във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Научни ръководители на Ванухи Аракелян са проф. д.ик.н. Анна Недялкова /Председател на настоятелството на ВСУ/ и проф. д-р Симеон Тасев /преподавател в Юридическия факултет на ВСУ/.

Трудът обобщава 16-годишния управленски опит на докторанта – два мандата като председател на Окръжен съд – Варна и втори мандат в Апелативния съд. Кандидатът за докторска степен признава: „Опитът е голямо богатство, но в случая беше и голямо изпитание за мен – трябваше от дългогодишен ръководител и човек, който ежедневно създава правила – с помощта на интуицията или на постигнатото от колегите - да изведа тази практика на научна основа“. 

В дисертацията е отбелязана натрупаната сериозна практика в Апелативен съд – Варна в проектно-целевото управление; разгледано е въздействието на факторите от външния и вътрешната среда върху управлението на съдебната институция.

Научният труд ще е полезен както за административни ръководители на съдебни институции, така и за хора извън съдебната система, защото съчетава множество теоретични познания с универсални принципи, изведени от практиката. 

В обем от 211 страници е развита тема, която не е разработвана досега, при това с акцент върху спецификите на съдебната власт. „Имаше и моменти на носталгия, защото се връщах в много лични спомени, давах си сметка за научените уроци и оценявах успехите, които сме постигали в Районния, Окръжния и Апелативния съд във Варна. Това е и начин всичко стойностно да остане в паметта. Работещите в нашата система не бива да губят кураж въпреки трудностите, защото проблемите подтикват всеки от нас да изрази себе си по най-добрия начин“, казва Ванухи Аракелян.

Именно с новаторските идеи в стратегията си за управление през април миналата година Аракелян спечели изключителната подкрепа и одобрение от Висшия съдебен съвет за втори мандат като председател на Апелативния съд. „Убедена съм в правилността на т.нар. „споделено управление“ – вместо да се спускат заповеди за изпълнение, всеки служител да предлага решения, да участва в прилагането им и да е част от общия успех“, смята г-жа Аракелян.

Интересът към науката у нея не е инцидентен. Търговският съдия е дългогодишен преподавател по правни науки и публична администрация в Икономически университет – Варна и в Свободния университет „Черноризец Храбър“. 

Дисертацията беше високо оценена от Председателя на настоятелството на ВСУ проф. Анна Недялкова: „Изключителното й достойнство е да внесе нов ракурс към съдебната система; да потърси ефективността на съда като сложна социална организация, която се стреми да се адаптира към провокациите на средата и да се самоусъвършенства. Представеният модел може да бъде приложен към други подобни институционални системи. Защитата на г-жа Аракелян е и пореден повод за гордост и доказателство за отговорността на нашия университет за академичното израстване на хора, посветени на практиката“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34