Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не може да се възползва от мярката 60/40, която за транспортния бранш вече е 80/20.

Стела Николова призова председателя на общинския съвет Тодор Балабанов и председателя на ПК "Транспорт Венцислав Сивов да поемат отговорност пред варненци, че не са предприели мерки, не е било взето решение за кредит, за да се погасят задълженията, за да може фирмата да се възползва от мярката 80/20 за транспорт.


"Защо се казва, че няма достатъчно материал за сесия, а в същото време сега решаваме, че ще продаваме общинска собственост и сме залети с имейли за прекратяване на съсобственост или продажба и търгове на общинска собственост. всичко това ми е непонятно, освен ако управляващите има какво да крият и търсят повод да пробутат покрай всичките безкрайни точки и документация, нещо което няма да видим.”

Варна има твърде много проблеми, за да се събира общинският съвет веднъж на три месеца за сесия, каза за Радио Варна Стела Николова. Тя допълни, че от канцеларията на общинския съвет изпращат документацията за обсъждане в комисиите в последния момент и в огромни обеми, което затруднява работата на съветниците:

"Само от снощи съм получила от канцеларията на общински съвет Варна 76 електронни писма. Всяко писмо съдържа документи, които трябва да прегледам. Дали няма достатъчно материал, защо се чака в последната секунда да се изпраща всичко, така че общинските съветници да не могат да изчетат документацията, която община Варна ни спести в трите месеца, в които нямаше сесии и комисии, нищо. В момента, в който гръмна скандалът със замърсяването на Варненското езеро, администрацията категорично се отказа да прави каквито и да е предложения, за да няма повод за заседание на общинския съвет, повод за никакъв коментар и взимане на отношение по казуса.

Стела Николова каза още, че е подала жалба до европейската комисия по околна среда във връзка със замърсяването на варненското езеро, част от което е в зони „Натура 2000”

Подробности в звуковия файл по-горе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30