Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

| обновено на 06.07.20 в 18:28

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да бъркаме в контакта два пъти, да настъпваме мотиката повече от веднъж, да избираме едни и същи политици за депутати в повече от три парламента и т.н. “О, спомняте ли си госпожо” се радва на голям интерес в социалната мрежа и продължава да изненадва дори своя автор. 

Веселин Боришев: Като цяло човешката памет е къса. За съжаление през последните години живеем в такава среда, че тази къса памет ни върши лоша услуга, като ни води до повтаряне на едни и същи грешки. При нас основната грешка е търсенето на поредния спасител. Преглеждайки архива си от последните 20 години си дадох сметка, че в политическия ни живот се въртят едни и същи муцуни. 

От опита който е имал Веселин Боришев с назначените “спасители” е достигнал до извода, че те спасяват единствено себе си. “До тук съм преброил три или четири подобни субекти”- каза той. От друга страна, човешко е да се забравя, понякога паметта на хората е избирателна, защото някои неща не им изнасят. “Аз като нормален гражданин за 20 години съм забравил много интересни неща, някои от които не ми е изнасяло да помня”. 

Споделяте във вашия проект, че дори сте забравили, че бизнесменът Васил Божков присъства в архива ви. Днес той е изключително публична личност, странна ситуация за човек, който само преди половин година беше неоткриваем за медиите, почти не заставаше в ролята на интервюиран, странеше от медиите. Как така забравихте, че сте фотографирали десетки пъти една от знаковите фигури на прехода?

Абсолютно, още повече, работейки като фотограф във в. “Труд”, тогавашният главен редактор беше забранил той да бъде сниман с аргумента "за г-н Божков нито хубаво, нито лошо, той не съществува за вестника". Ето тук е казусът за късата памет, днес, когато той е публична фигура и всички му се радват, дори споделят, че биха подкрепили негов политически проект (поредният спасител), защото се бори с триглавата ламя. Само че забравят, че той е бил една от главите на ламята. 


Споменахте за редакционната политика на медиите през които сте минали, конкретно на в. "Труд". Каква е вината на медиите за късата памет на българите? Има ли такава?

- Основна вина. Знаете ли, смело мога да твърдя, 30 години съм журналист под една или друга форма, медии в България в момента няма. С много редки изключения на редакции и редки изключения на отделни фигури. Нашият занаят за съжаление умря и за това не ни е виновен фейсбук, интернет, а сме виновните самите ние. Това което направи премиерът Бойко Борисов преди време - да обижда журналистите на “мисирки” и те да продължават да тичат срещу него, Това е дъното за мен, дъното на премиера. Не мога да си представя такова общуване на канцлера Ангела Меркел. Но лошото е, че няма реакция, което показва, че професията изчезва. 

Още по темата в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15