Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След две положителни проби за КОВИД 19 на зрелостници днес започва тестването на съучениците им /обновена

| обновено на 09.07.20 в 12:37
Снимка: iStock/Getty Images

Две са вече положителните проби за COVID-19 сред абитуриентите на ЕГ „Гео Милев“ в Добрич.

Днес предстои да бъдат взети проби за изследване на останалите зрелостници в класа.

Първите двама ученици са се тествали доброволно, след като са забелязали леки симптоми. И двамата са в добро общо състояние и са поставени на домашно лечение и карантина.

Положителна проба е установена и при бременна жена, затворена е и детска градина 17 в Добрич заради положителен резултат на помощник възпитател.

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова

Подготвени са вече списъците на всички ученици и преподаватели, които са били на бала на Езиковата гимназия в Добрич, съобщи директорът на училището Милена Иванова.

Положителен резултат за коронавирус има и пациентка на отделението по нервни болести на МБАЛ Добрич, която работи като помощник възпитател в детска градина. Тя е преместена в Ковид сектора на болницата, приемът в нервно отделение е спрян, а детското заведение затворено. Взети са проби за изследване на медицинския персонал в отделението, които са отрицателни.

Две са вече положителните проби за COVID-19 сред абитуриентите на Езиковата гимназия в Добрич.
И още по темата от кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:

Двамата зрелостници от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич са се изследвали по свое желание за COVID-19, тъй като са имали леки симптоми на заболяването. По думите на директора на училището Милена Иванова те са проявили изключителна отговорност и са съобщили на контролните органи за изследванията си. Списъците на всички техни съученици и преподаватели, участвали в изпращането и бала на абитуриентите, вече са изпратени до РЗИ и от днес се започва тяхното поетапно тестване, според възможностите на лабораториите.

От днес затворена е Детската градина „Първи юни“ в Добрич заради положителна проба за коронавирус на лице от персонала. Извършва се цялостна дезинфекция, като за целта е наета специализирана фирма, съобщи зам.-кметът по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.

17 са децата от двете групи, които ще бъдат изследвани задължително. В останалите 3 групи в детското заведение са се обучавали още 30 деца. Д-р Баева увери, че при желание от страна на родителите, те също ще бъдат тествани, като разходите ще бъдат поети от община Добрич. Тя още веднъж се обърна с молба към родителите, които имат възможност да отглеждат децата си в домашна обстановка, да не ги изпращат на детска градина или ясла, защото най-важното в момента е опазването на здравето.

Тъй като помощник-възпитателката с положителен резултат за COVID-19 е била пациент на Неврологичното отделение в МБАЛ Добрич, нови пациенти в него не се приемат, а настоящите ще бъдат изписани по прецента на лекуващите ги лекари и поставени под 14-дневна карантина.

За Радио Варна от Добрич Мая Щърбанова


     ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море с класика срещу Черноморец Балчик в контрола

Черно море победи Черноморец Балчик с 3:0 в контролна среща, играна на стадион “Тича” във Варна. Проверката се игра в две полувремена по 35 минути. “Моряците” откриха резултата в 14-ата минута. Матиас Курьор бе изведен сам срещу вратаря на гостите и реализира..

публикувано на 13.08.20 в 21:11

35 дни протести във Варна, за кратко бе блокиран Аспарухов мост /обновява се/

По-рано през деня стана ясно, че шествието тази вечер ще бъде в посока Аспарухов мост и блокадата там на място ще продължи около 40-50 минути. Полицията е известена, в социалната мрежа също има информация за това. На живо може да проследите и във фейсбук страницата на РАДИО ВАРНА . Очакваше се проявите да започнат по традиция след 18:30 пред общината...

обновено на 13.08.20 в 21:04

Чакаме ли вече туристите от Израел

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащите от България По информация на българското посолство в Тел Авив израелските власти отменят изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България граждани, съобщиха от МВнР. Решението влиза в сила от 16..

публикувано на 13.08.20 в 19:51

Варненското училище "Найден Геров" ще има нов физкултурен салон

Министър Кралев посети ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово заедно с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, където предстои да бъде изградено ново спортно съоръжение в двора на училището. На заседание на Министерски съвет в сряда бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ММС на стойност 840 000 лв...

публикувано на 13.08.20 в 18:16

МУ – Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. намали увеличените с изменението на Закона за висшето образование такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане по чл.21, ал.2 от ЗВО, приети в предходни години. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и устойчивата подкрепа на..

публикувано на 13.08.20 в 18:10
Филиал на МУ - Шумен

Намалиха таксите за платено обучение на приетите в предходни години студенти в МУ-Варна

Академичният съвет на Медицински университет – Варна намали увеличените такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, приети в предходни години , съобщават от учебното заведение за Moreto.net. До повишаването на таксите се стигна с изменението на Закона за висшето образование. Последваха бурни реакции сред студентите в страната...

публикувано на 13.08.20 в 17:55

Община Варна с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения, в добра кредитна кондиция

Община Варна е в стабилно финансово състояние, изпълнението на приходите до края на юни е 56 процента, за същия период на миналата година то е 53 процента -това заяви по време на представянето на анализа на изпълнението на бюджета до 30 юни Стефка Господинова -директор на дирекция "Бюджет и финанси" . Тя каза също, че е запазен и дългосрочния..

публикувано на 13.08.20 в 16:25