Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново затварят дискотеките и стадионите /обновена/

| обновено на 09.07.20 в 12:26

Без дискотеки на закрито, спортните мероприятия без публика

Отново ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове.

Информацията оповести лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

Решението е взето по време на провелия се коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП.   /БГНЕС

Основните възстановени мерки са:

1. Всички колективни и инидивидуални занятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и закрито, се провеждат без публика.

2. Втората промяна е забрана на посещения в пиано бар, дискотеки, нощен бар и клубове за развлечения на закрито. Допуска се посещение на такива заведения при заетост 50%, дистанция от 1,5 метра  и взети всички мерки

3. Забраняват се групови празненства над 30 души и на открито, и на закрито, с дистанция от 1,5 метра. Става дума за сватби, балове, кръщенета и др.

4. Засилва се контрола от всички държавни институции - РЗИ , областни управители и др.

Това обяви на брифинг, който продължава и в момента, здравният министър К.Ананиев.

Заповедта влиза от нула часа тази нощ, 10 юли 2020.

От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с желанието ни да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме доверие на гражданите и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление анализът за последната седмица показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Това заяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Както ви обещах стигнем ли до това ниво на заразяване, ще възстановим някои от използваните мерки досега. В следващите дни не очакваме да спадне бройката на носители на коронавируса. Затова възстановяваме част от мерките и премиерът Борисов се съгласи на това решение.

Вече подписах заповедта за противоепидемичните мерки. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Заповедта влиза в сила от утре 10 юли от 0:00 часа. Второ, не се разрешават посещенията в пиано барове, нощни барове, дискотеки, нощни клубове и всички нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допускат при заетост от 50% общ капацитет и спазване на физическа дистанция от 1,5 м и всички останали мерки.

Трето, забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета. Те могат да се провеждат, но до 30 души, с дистанция от 1,5 м и всички останали противоепидемични мерки.

Последните промени са свързани с ангажиментите и задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. МЗХГ трябва да възложи на БАБХ проверки на заведенията за хранене и развлечения, поясни още Ананиев.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 4 дни най-много са случаите на коронавирус в Кюстендил, Смолян, София град, София област, Благоевград и Сливен. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12