Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Прокуратурата е подложена на безпрецедентен натиск от страна на президента

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Институцията Прокуратура на Република България беше подложена на безпрецедентен натиск от страна на президента Румен Радев и обслужващи го формации. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг в Съдебната палата, предаде БГНЕС.
"Радев трябваше да олицетворява единството на нацията, но когато слезе при ДСБ, Да, България, БСП, Мая Манолова, защото тя не е създала формация, Радев се превърна в обикновен политик от времето на прехода", каза главният прокурор.
"Днес тук с мен са моите заместници, УС на АПБ, УС на камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и немалка част на районните прокуратури в страната. Не сме тук заради лични атаки срещу главния прокурор, възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото институцията прокуратура бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на България и обслужващи го формации", отбеляза главният прокурор и продължи:
"Тук сме, за да кажем, че всички ние се гордеем, че работим за българските граждани, а не заради слелите се с политическата мафия и олигархия. Тук сме, за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът са нашите деца и бъдещето, няма да ни спрат заплахите срещу прокурори и техните семейства".
Той отбеляза, че прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши. "Време е в затворите да влизат онези, които ограбиха цяло поколение българи. Няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата да се градят политически проекти, включително от Радев".
"Българските прокурори се гордеем, че работим за българската нация, а не за корумпираната олигархия. Ще продължим да работим по същия начин и няма да ни спрат милиардите на олигарсите. Прокуратурата е друга, времето на двойните стандарти свърши", каза той.
Гешев заяви, че е време в затворите да влязат олигарсите, които ограбиха българите.
"Няма да позволим да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев, като се руши държавността. Вчера Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия, нещо, което не си позволи дори Иван Костов. Радев се съюзява с олигарсите и политиците, които ограбиха българският народ", заяви Гешев.
"Вчера Радев цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява Радев. Прокуратурата не раздава присъди, присъдите ги издава българският съд. Той също трябва да си поеме своята отговорност, както го е направила прокуратурата. Тя работи само върху събрани доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин няма нужда да се притеснява, ако си плащат данъците. Имат притеснение тези, които тровят децата ни с олово. И не българската прокуратура е тази, която си кореспондира с тях", заяви Гешев.
Той призова Радев да избере дали иска тъмнина или светлина. Гешев поиска от президента да даде ясен отговор дали е знаел за дейността на собствениците си съветници и секретари.
"Единственият недосегаем човек в България е именно президентът, според Конституцията ни. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет. Ние ще сме готови да изчакаме и приключването на неговия мандат. Радев уронва престижа на цялата държава с твърденията си, че Прокуратурата е мафия", категоричен е Гешев.
Иван Гешев посочи, че прокуратурата не дава присъди, съдът също трябва да поеме своята отговорност.
"Пламен Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, че опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин. Не е наша отговорност, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България", каза главният прокурор.
Според него единственото, което интересува българската прокуратура е наличието или липсата на доказателства за престъпления, засягащи националната ни сигурност.
Обществото ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, обеща Иван Гешев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27