Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За втора поредна вечер стотици варненци се събраха на протест срещу управлението на страната /СНИМКИ/

| обновено на 11.07.20 в 20:47
14
За втора поредна вечер стотици варненци се събраха, за да изразят недоволството си от управлението на страната.
Снимка: Румен Сарандев

За втора поредна вечер недоволни граждани се събраха пред сградата на община Варна, за да изразят неодобрението си към управлението на страната. Ехтят скандирания "Оставка" и "Мафия", и "Мутрите вън". Сред протестиращите могата да бъдат разпознати и политически фигури от Варна. Множеството блокира движението на кръстовището пред сградата на общинската администрация, а след това се понесе в посока Севастопол, където бе спряно от служителите на реда за кратко, а после продължи към входа на Морската градина. Варненци спряха пред сгардата на т.нар. Шах дом, скандирайки "Протестът е за вас".


Могат да бъдат видяни плакати с надписи - "Мафията вън". Протестиращите промениха курса и тръгнаха по бул. "Княз Борис"I,в посока центъра. Недоволните са предвождани от няколкометров национален флаг, носен от десетина.


Мнозина са с маски, в това число и униформените служители на МВР, които охраняват шествието. Общото впечатление е, че хората се стремят да спазват дистанция помежду си. "Борисов- позор" е друг лозунг на варннци, които вече наближават площад "Независимост". 

Десетки флагове развяват варненци, протестирайки тази вечер. Могат да се видят и граждани, които са се завили с националния трикольор. Шествието вече достигна до площад "Независимост" до шадраваните.


19.15 ч.

Множеството се отправи към Катедралния храм "Св. Успение Богородично", а след това тръгна в към Аспаруховия мост. Полицията е обазрувала шпалир и ескортира протестиращите. Участниците в протеста вече наброяват 500 души. Чуват се възгласи и за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

19.36 ч.

Несъгласните с властта вече стигнаха Аспаруховия мост.  Някои участници в шествието споделиха пред репортер на Радио Варна, че са излезли на улицата, защото искат по-висок стандарт на живот.

19.45 ч.

Протестиращите тръгнаха в обратна посока към центъра на морската столица.

19.55 ч.

Някои от недоволните започнаха да се разотиват, но около 300 човека се отправят към катедралния храм. Движението не е възпрепятствано, но служителите на реда го спират през определини периоди.


20.22 ч.

Тълпата от недоволни се върна пред сградата на общинта, но после отново пое към входа на Морската градина, като се чува подканване "Елате при нас, протестът е за вас!".


20.40 ч

След повече от 2 часа, протестът във Варна приключи. Хората се разделиха с уговорката, че утре се събират отново, по същото време.


Повече снимки на фоторепортера Румен Сарандев можете да видите в галерията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дания окончателно спира употребата на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Този ход ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици, съобщи TV 2, цитирана от "Гардиън". Дания беше първата страна, която преустанови употребата на AstraZeneca в средата на март, решение, последвано от повече..

публикувано на 14.04.21 в 14:18
Сийка Милева

Блокирани са над 800 хиляди лева, предназначени за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка..

публикувано на 14.04.21 в 14:11

Промени в Наредба дават допълнителни точки за децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес при кандидатстване

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на днешното си извънредно заседание. Водещ остава принципът на уседналост, но допълнителни точки ще получават децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес. Целта на тази промяна е да се ограничи фиктивната..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Раковски: Нашата свобода от нас зависи

Село Раковски, община Каварна, отбелязва достойно 200 годишнината от рождението на Георги Сава Раковски днес, на 14 април 2021 г. Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета „ Нашата свобода от нас..

обновено на 14.04.21 в 13:39

Влиза предложение за синя зона за паркиране в Балчик

В срок до 7 май Община Балчик трябва да изготви план за фи­нан­со­во оз­дра­вя­ва­не, а до 21 май да про­ве­де дистанционно пуб­лич­но об­съж­да­не на пла­на с мес­тна­та об­щност. Припомням, че п ро­це­ду­ра  се открива с решение на Общинския съвет от 8 април, тъй като с по­ред дан­ни­те от го­диш­ния от­чет за ка­со­во из­пъл­не­ние на..

публикувано на 14.04.21 в 12:52
Свлачището

Естакада над панорамния път за Златни пясъци предвиждат в района на свлачището "Трифон Зарезан"

Извънредно заседание проведе днес Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Заседанието отново беше в YouTube канала на местния парламент. След половинчасов дебат по дневния ред съветниците преминаха по същество към трите точки на извънредното заседание. Да започне възстановяването на панорамния път за Златни пясъци в района на..

публикувано на 14.04.21 в 12:08

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Не случайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат. Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. Не е редно и аз..

публикувано на 14.04.21 в 11:33