Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иконите в "Света София" ще бъдат запазени

| обновено на 12.07.20 в 13:32
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иконите в катедралата "Света София" ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство.

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконине, Калин съобщи, че "ще останат "недокоснати" за гледане на хора от всички вероизповедания".

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на "Света София", която 86 години работи като музей, в джамия, "има подкрепата на всички партии в Турция".

"Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии - и опозиционните, и на републиканската партия", допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на "Света София" - не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.

В същото време обач, вестник "Хюриет" съобщава, че с насрочването на първата мюсюлманска молитва, турските власти обмислят как да скрият християнските символи в катедралата. Така хем няма да нарушат изискванията за опазване на световното историческо наследство на ЮНЕСКО, но и обмислят как да използват специални техники за осветление, при които християнски мозайки и стенописи няма да бъдат видими по време на молитви .

Друг предложен вариант е мозайките и стенописите в катедралата за бъдат скрити със специални пердета по време на мюсюлманските служби. Предвижда се също така да се създадат специални коридори за туристите така, че те да могат да посетят катедралата, без да стъпват на килимите на мюсюлманските поклонниците.

Предложенията на експертите са внесени в турската президентска администрация, пише изданието. Очаква се решение по този въпрос да бъде взето във вторник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56