Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предимно млади хора са сред новозаразените във Варна с COVID-19

Предимно млади хора са сред новозаразените във Варна и региона с COVID 19, причината са честите посещени в увеселителни заведения. Това заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който е получил доклад от РЗИ с обобщение на ситуацията. По думите му проверки се извършват навсякъде, но опасността идва от нощните заведения, където контролът е докато има проверяващи, а след това отново не се спазват препоръките за дистанция.

Пасев обяви и актуалната статистика по възрастови групи на инфектираните.

Най-много заразени - 45 човека, има в групата между 25 - 40 години. Между 50-64 годишна възраст, носители на коронавирусна инфекция са 17 души. Има установени 14 деца от 2 до 4 години и двама над 80 години. В групата от 65 -79 години с COVID-19 са 4 човека. 19 пациенти са настанени за лечение в инфекциозна клиника, обобщи областният управител.

Продължават и активните проверки на летище Варна. За една седмица са проверени 8443  пътници, като на 1149 от тях са връчени предписания за поставяне под карантина, тъй като те са се прибрали от рискова страна с по-голямо разпространение на заразата. Общината  е осигурила още шест медицински специалисти, в помощ на инспекторите от РЗИ там, каза още Пасев.

Пасев подчерта, че има свободни места в болничните заведения, но посочи, че в инфекциозно отделение са настанени и 7 моряци с малария. На заседание на Областния щаб е решено всички болници на територията на областта да осигурят допълнителни легла, за да може случаите на коронавирус да са отделени.

Трима от моряците с малария са от Варна, а двама-от Бургас, поясни още Стоян Пасев. 

Подробности чуйте от интервюто на Даниела Стойнова със Стоян Пасев:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море с класика срещу Черноморец Балчик в контрола

Черно море победи Черноморец Балчик с 3:0 в контролна среща, играна на стадион “Тича” във Варна. Проверката се игра в две полувремена по 35 минути. “Моряците” откриха резултата в 14-ата минута. Матиас Курьор бе изведен сам срещу вратаря на гостите и реализира..

публикувано на 13.08.20 в 21:11

35 дни протести във Варна, за кратко бе блокиран Аспарухов мост /обновява се/

По-рано през деня стана ясно, че шествието тази вечер ще бъде в посока Аспарухов мост и блокадата там на място ще продължи около 40-50 минути. Полицията е известена, в социалната мрежа също има информация за това. На живо може да проследите и във фейсбук страницата на РАДИО ВАРНА . Очакваше се проявите да започнат по традиция след 18:30 пред общината...

обновено на 13.08.20 в 21:04

Чакаме ли вече туристите от Израел

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащите от България По информация на българското посолство в Тел Авив израелските власти отменят изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България граждани, съобщиха от МВнР. Решението влиза в сила от 16..

публикувано на 13.08.20 в 19:51

Варненското училище "Найден Геров" ще има нов физкултурен салон

Министър Кралев посети ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово заедно с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, където предстои да бъде изградено ново спортно съоръжение в двора на училището. На заседание на Министерски съвет в сряда бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ММС на стойност 840 000 лв...

публикувано на 13.08.20 в 18:16

МУ – Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. намали увеличените с изменението на Закона за висшето образование такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане по чл.21, ал.2 от ЗВО, приети в предходни години. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и устойчивата подкрепа на..

публикувано на 13.08.20 в 18:10
Филиал на МУ - Шумен

Намалиха таксите за платено обучение на приетите в предходни години студенти в МУ-Варна

Академичният съвет на Медицински университет – Варна намали увеличените такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, приети в предходни години , съобщават от учебното заведение за Moreto.net. До повишаването на таксите се стигна с изменението на Закона за висшето образование. Последваха бурни реакции сред студентите в страната...

публикувано на 13.08.20 в 17:55

Община Варна с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения, в добра кредитна кондиция

Община Варна е в стабилно финансово състояние, изпълнението на приходите до края на юни е 56 процента, за същия период на миналата година то е 53 процента -това заяви по време на представянето на анализа на изпълнението на бюджета до 30 юни Стефка Господинова -директор на дирекция "Бюджет и финанси" . Тя каза също, че е запазен и дългосрочния..

публикувано на 13.08.20 в 16:25