Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получи ли България 15 милиарда евро

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС


Очаква се България да получи около 15 милиарда евро от 750-те милиарда по пакета „Следващо поколение” . „На България се предлагат много пари, защото икономиката ни от времето преди пандемията е в най-лошо състояние в ЕС. Много страни обаче настояват основният критерий за разпределяне на парите да бъде ефектът от коронавируса върху икономиката. Ако се приеме този критерий, със сигурност  парите за България ще намалеят”, коментира за Радио Варна Ивайло Калфин, който съветваше бившия еврокомисар по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер.

Два трилиона и половина евро са поставени на масата на Европейския съвет днес и утре. В Брюксел се провежда първи съвет от месеци насам, в който европейските лидери ще заседават на живо. Те ще направят опит да постигнат споразумение за обща позиция по фонда за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19 и по новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Процедурата е доста тежка и не е изключено пакетът за възстановяване „Следващо поколение” да бъде разделен от европейския бюджет до 2027 година”, коментира Калфин. Той очаква още преди лятната ваканция да бъде постигнато съгласие за парите на Европа: „Европейските лидери са под натиска на времето. Има вероятност да бъде взето решение още на това заседание, което може да продължи и в неделя, но ако решение не бъде взето, ще се наложи извънреден съвет до края на месеца.”

Страните-членки все още са разделени по въпроса за парите в размер на един трилион и 800 милиарда евро – „ако се включат и средствата, които Европейската комисия вече генерира за омекотяване на кризата, става дума за около два трилиона и половина евро. Това са суми, за които Европейският съвет никога не е говорил и не е разпределял. Не е лесна предстоящата процедура”, коментира Калфин.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30