Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Общината продава имоти под пазарната им стойност. Защо го правят в ситуация на криза?

Одобряването на 19 разпоредителни сделки с общински терени на последната сесия на общински съвет Варна е под тяхната пазарна стойност, каза в предаването на Радио Варна "Позиция" съветника от "Демократична България" д-р Ивайло Митковски. Тези сделки при това бяха гласувани анблок, нещо което аз не помня да се е случвало в досегашната практика на заседания на общинския съвет, допълни Митковски. По думите му, сделките са били от от 400 квадратни метра до 7 дка.

Другото странно нещо според него е, че това се случва във време на икономическа криза, когато едва ли някой нормален, би си позволил да продава имот, освен ако не е крайно нуждаещ се, а от община Варна уверенията са, че са в добра финансова кондиция, дори не се налага актуализация на бюджета.

Твърди се, че тези имоти били включени в годишната програма на общината. Но когато тя беше гласувана, нямаше икономическа криза, нямаше коронавирус, нямаше почти клинична смърт на туризма и т.н.

Според общинския съветник от "Демократична България" който и да закупи тези терени ще строи върху тях. Той заяви, че се е консултирал с брокери според които, върху всички заложени за продажба имоти могат да се построят приблизително около 40 хиляди квадратни метра застроена площ. Всичко това се случва при критиките, дори и признанието на кмета на община Варна, че в града има осезаемо презастрояване, каза още общинския съветник.

Варна е за книгата на рекордите Гинес, иронично каза Митковски и допълни, че една е фирмата реализира почти всички инфраструктурни обекти в града, най- скъпия булевард, най- скъпата дупка, най- замърсеното езеро. Във Варна нищо не се случва както би трябвало.

(цялото интервю може да чуете във звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 21-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45

Захари Карабашлиев: Свободни сме, ала не сме го знаели

На 8 февруари излезе новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна.  Това е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, в която събитията ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш..

обновено на 23.02.21 в 15:46