Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият ден на 29 юли

Снимка: Бойка Тодорова

Трети и последен ден във Варна продължава националната конференция „Заетост за всички“, чийто фокус са социалните услуги. Нина Милошевич ни среща с един от участниците - Иван Станев, който е майстор в позабравената техника на духаното стъкло.  Той работи към ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“. Помага на хората в неравностойно положение да се чувстват значими чрез работа. Според него точно в техните ръце може да е бъдещето на занаятите, които иначе „умират“.

Даниела Стойнова ни срещна с участници в инициативата за екологично градско земеделие във варненския кв. Владиславово. Вече близо година в споделената градина за градско земеделие няколко варненски семейства отглеждат зеленчуци по екологичен начин. Само преди дни те бяха обучени от готвача Йордан Кръстев как да готвят без да изхвърлят продукти. Според Евростат, в Европа годишно се изхвърлят 100 млн. годна за употреба храна. У нас количеството на изхвърлената храна е близо 670 хил. т.

Конкурсът за проекта за новата сграда на Математическата гимназия във Варна се очаква да бъде обявен до Деня на Варна. Това съобщи за Радио Варна директорът на гимназията Павлин Петков. Тази година две паралелки от приетите осмокласници ще учат повече от т.нар. STEM учебни предмети, където акцентът ще е да се набляга върху точните и природните науки. Върху тях ще залягат и учениците в последния гимназиален етап, които също се профилират в тях, според изискванията на Закона за предучилищното и училищно образование.

Ще ви върнем и назад в историята в среща с основателя на сайта Сторник - национален исторически сайт за поселищна история, генеалогия, езикознание и етнография. Сайтът публикува както лични, семейни и родови истории на обикновени граждани, така и описания на различни народни обичаи, празници, архаични думи и стари готварски рецепти, но и експерти историци, етнографи, езиковеди и дори научни институции и музеи. Зад всичко това стои Момчил Цонев, който още като дете започва да събира семейни истории и песни и да ги описва в тетрадки.

Любопитно от света на спорта с Румен Генов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30
Chart

#759 ТОП 20 (12.04-19.04.2024)

публикувано на 12.04.24 в 19:21
Автор: Капка Кънева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 април със Светлана Вълкова

Илюстраторката Капка Кънева – гост на „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ - проект на Варненската регионална библиотека Предстои второ издание на БУНА - Фестивалът за съвременно изкуство във Варна Лиза Боева и Ицко Финци представят радиолектория, свързана с Кафка JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the..

публикувано на 12.04.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 12 април с Иван Барбов

Още преди изгрева на слънцето в Международния ден на космонавтиката, точно в 6.00 часа, сутрешният спътник на Радио Варна ще излети в „ефирната галактика“. На борда му ви очакват Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Венци Фотев. Във времето до 10.30 часа ще гравитираме около интересните теми, актуалните новини и хубавата музика...

публикувано на 12.04.24 в 05:11