Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кино #БезОтпадъци от днес на плаж "Карантината"

Снимка: БТА

Специална селекция от късометражни филми на тема "Отпадъци" ще се прожектира на аспаруховския плаж „Карантината“. 

На 1-ви август, събота, от 20:30 ч. на аспаруховския плаж Карантината до рибарското селище, школа по изкуства „Дедал“ организират прожекция на късометражни филми, засягащи по различен начин темата за отпадъците и неизбежното им достигане до морето.

Събитието ще започне в 18:30 ч. с разделно почистване на плажа, което да направи зрителите активни участници в справянето със замърсяването на плажовете.

Избраните продукции за прожекцията са специална селекция от натрупания филмов фонд на международен фестивал за късометражно кино „Карантината“. Те обръщат внимание на ключов момент с генерирането на отпадъците, а именно, че около 80% от генерираните от хората отпадъци на глобално ниво приключват във водите на реките и моретата. Школа по изкуства „Дедал“ от години имат активно отношение към опазване на морето и плажовете, съхраняване на автентични морски места като плаж „Карантината“ и прилежащото Рибарско селище. Като артисти те ще използват езика на изкуството за да провокират размисъл върху темата, да покажат различни гледни точки и да стимулират отговорност и отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира. Партньорите им от Морски клуб „Приятели на морето“ и сдружение „Пауър Джъмп“ ще се включат с доброволчески екипи в разделното почистване на плажа и малки провокации в средата, за да подсилят посланието на инициативата.

Това ще бъде първата от пет прожекции по темата за замърсяването, организирана от школа „Дедал“. В края на август подбраните филми, придружени от почистващи акции, ще посетят Северното ни черноморие в три последователни вечери. Инициативата ще приключи в края на септември в Добрич, когато ще се излъчи последната от петте планирани прожекции за лятото. Идеята на организаторите е специалният подбор на филми по темата с отпадъците и пътуващото кино да се превърнат в ежегодна инициатива на школа „Дедал“ и партньори. „Дедал“ реализират своята инициатива като част от проект „Място България“ на пловдивското сдружение „БГ Бъди Активен“, който цели да ангажира различни общности от Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Северното Черноморие в изграждане на по-чиста и красива градска среда, пресъздаване на публични пространства, намаляване и разделно събиране на отпадъците в речни и морски райони. Партньорите от проекта са над десет граждански организации и неформални групи, които на 1-ви август ще бъдат във Варна и ще могат да станат част от почистващото събитие и прожекциите.

За повече актуална информация, следете фейсбук страниците на организаторите и проекта:

https://www.facebook.com/dedal.school

https://www.facebook.com/miastobulgaria


ВИЖТЕ ОЩЕ

Свои графики показва джаз певецът Васил Петров днес във Варна

Новата самостоятелна изложба на джаз певеца Васил Петров ще бъде открита в Арт галерия Тереза Зиковска . Срещата с автора и неговите творби е на  6 август, четвъртък в галерията на ул. "Воден" 25.   Откриването е само ден преди концерта на певеца му Symphony Way в зала 1 на ФКЦ- Варна ! Чудесен повод да се срещнете с визуалния свят на Васил..

обновено на 06.08.20 в 13:15

„Кристо – ранни етюди“ в Градската галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви“ представят изложбата „Кристо – ранни етюди“. Тя съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо (Христо Явашев) от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956..

обновено на 06.08.20 в 12:38

Съкровището "Татарска плячка", открито на Калиакра, показват от днес в Балчик

Съкровищата от Калиакра показва в Балчик Националният исторически музей . Изложбата се открива утре, 6 август, и може да бъде разгледана в Каменна зала на „Двореца” до края на месец октомври. Ще бъдат показани експонати от фонда - "Татарска плячка". Това са артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на музея на нос Калиакра..

обновено на 06.08.20 в 11:58

Бах и Пиацола ще огласят двора на Археологическия музей във Варна

„Festivallinks“ е проект, който обединява 5 европейски фестивала. Варна си партнира с градове от Испания, Франция, Финландия и Нидерландия. А целта е със сътрудничество и общи усилия да обменят опит и да научат повече за своята публика и как да стигнат по-успешно до нея. Проектът е съфинансиран от програма “Творческа Европа”. Във Варна тази седмица..

публикувано на 06.08.20 в 10:30

Честит празник на Парк-музей "Владислав Варненчик", неговият екип и приятели!

Преди повече от 85 години обществеността, не само във Варна, активно работи за построяването на мавзолей на полско-унгарския крал Владислав III Ягелончик.    На 4 август 1935 година в тържествена обстановка е прерязана лентата на музея от българския цар Борис III. Присъстват дипломатически представители от цяла Европа и..

публикувано на 05.08.20 в 10:28

6-ти Международен кино фестивал “Карантината" от 4 до 8 август

В пет фестивални вечери зрителите ще видят 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино. Това разказа един от организаторите Георги Кръстев: В условията на Covid-19 организаторите са взели всички необходими мерки за безопасното провеждане на фестивала. Всички столове ще..

публикувано на 04.08.20 в 17:22

Рони Ромеро взривява морска гара

На ексклузивен концерт във Варна рок звездата Ronnie Romero ще изпълни хитовете на Intelligent Music Project, на които автор и продуцент е д-р Милен Врабевски. Концертът включва най-доброто от “Sorcery Inside”, както и “Life Motion”, който излезе през февруари 2020 г.  Към вокалиста на Rainbow ще се включат едни от най-добрите български..

публикувано на 04.08.20 в 11:18