Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какъв ще е месец август?

Снимка: БТА

През август времето се определя най-често от антициклонална циркулация, обикновено е стабилно, предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Вероятността за гръмотевични бури и градушки е малка. Количеството на валежите намалява, месечните суми варират  между 30 и 40 мм, за Черноморието 20-30 мм. По характер валежите са типично летни – краткотрайни, понякога проливни.


Продължителността на слънчевото греене е само с около 15 часа по-малка от тази през месец юли и средномесечните температури също като юлските остават високи 21-22 градуса. На много места абсолютно максималните температури са регистрирани именно през август.

Често в края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува  хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.

Вълнението на морето най-често е 1-2 бала, поради бризовия вятър в следобедните часове се увеличава до 3 бала.Температурата на морската вода най-често е от 25.5 до 27.0 градуса, в отделни дни достига до 28 градуса.  Най-топла е била морската вода на 13 август 2010 година, когато температурата и е достигнала 32 градуса.

  ЛЮБОПИТНИ ДАННИ ЗА ВАРНА

Най-високата максимална температура 40.5 градуса е измерена на 12 август 1994 година. С рекорден валеж се е отличавала 1951 година 314 мм, което е 10 пъти месечната норма. През 1942 и 1952 година във Варна е нямало дори капка дъжд.

  ПРОГНОЗАТА

Тази година през август се очаква и средните месечни температури и месечната сума на валежите да бъдат около нормата.  Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9° и 14°, а най-високите – между 33° и 38°.

В началото на месеца, след преминалото атмосферно смущение, температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. Ще преобладава слънчево време. В средата и в края на първото десетдневие се очаква преминаването на атмосферни смущения и на места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни превалявания, с гръмотевична дейност и относително понижение на температурите.

През повечето дни от второто десетдневие се очаква времето да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде предимно слънчево. Вероятност за преминаване на студен фронт има около средата и края на периода, когато на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. През третото десетдневие температурите ще останат близки до климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават. Вероятност за краткотрайни валежи има около 25-и и в края на месеца.

Красимир Стоев – синоптик в  НИМХ,

Вяра Рафайлова синоптик в НИМХ филиал Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодката си чака рибаря

И през новата седмица - край морето вятър и прохлада

В петък ще е слънчево. Вятърът ще се усили на места временно до силен и във вътрешността ще се ориентира от изток. Минимални температури от 15° до 20°, по крайбрежието до 23°. Максималните температури ще са между 30° и 35°, по Черноморието 27°-30°. Събота и неделя ще има разкъсана облачност като на отделни места е възможно да превали..

публикувано на 06.08.20 в 15:57

Преображение Господне e

На 6 август Българската православна църква отбелязва празника Преображение Господне.  Андрей  Петков е църковен певец, той бие и камбаната на параклиса „Преображение Господне” в квартал „Младост” във Варна. Даниела Стойнова разговаря с него. Той е на мнение, че преобразяването става още в детските годинни. Трбява да имаме добро възпитание, за..

обновено на 06.08.20 в 13:34

Изкуствен интелект диагностицира COVID-19 с точност 90%

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително и признаци на коронавирус, използвайки изкуствен интелект, съобщава пресслужбата на републиканското правителство. "Републиканската клинична болница "Н.А.Семашко" получи медицинско оборудване и достъп до модел на изкуствен интелект, разработен от лабораторията за ИТ на..

публикувано на 06.08.20 в 13:13

Другите за нас

Българският гняв и последният ход на Борисов е във фокуса на световните медии. Последните събития в България влязоха във фокуса на чуждестранната преса. Водещи издания съобщават за последния ход на българския премиер Бойко Борисов, а в Блумбърг, Евроактив и други световни медии преобладават..

публикувано на 06.08.20 в 12:11
Снимката е илюстративна

Какво е да си над нещата

Пилотът Любомир Димитров има над 5 000 часа полети в небето. Не помни вече колко държави е обиколил, но с най-голямо удоволствие се прибира у дома. Е, и той като професионален пътешественик има любима дестинация - френската ривиера. За работата си разказва, че е нормална, а пилотите са обикновени хора.  Уроците от небето обаче  пренасят на..

публикувано на 06.08.20 в 10:38

Пъпешът подобрява настроението

Полезните вещества, съдържащи се в месестата част на пъпеша, оказват благоприятен ефект върху нервната система и спомагат за подобряване на настроението, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на московската Служба по здравеопазване. Специалистът обясни, че..

публикувано на 05.08.20 в 18:02

Кой е най-щастлив – оптимистът, песимистът или реалистът?

Има разумни причини да бъдем оптимисти или песимисти. Оптимистите намират добри страни във всичко и затова е прието, че са по-щастливи от останалите. Песимистите, от друга страна, могат да кажат, че никога не са разочаровани от някои неща, защото имат ниски очаквания за тях от самото начало...

публикувано на 05.08.20 в 13:01