Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим ангажимента си, да запазим градивната си нагласа, имаме много неща, които трябва да свършим преди и по време на учебната година. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв.

Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени. Така е по цял свят. Ще имаме готовност и всяко училище ще има план да се превключва към обучение в електронна среда, за което ще са необходими 4-5 дни. Може цял клас или цяло училище да превключи в онлайн обучение, ако има 1-2 заразени деца, но ако има повече заразени деца, ще се затваря цяло училище. Убеден съм, че училищата са безопасна среда, подчерта Вълчев.

Епидемиолози ще правят анализи на съответното училище със заразени деца, вече имаме опит с детските градини – не можем да ограничим групите вътре, но помежду им са ограничени максимално. Учителите в училищата, които преподават на няколко класа, трябва да бъдат непрекъснато тествани. При всички случаи ще живеем в ограничения, ще е трудно и за учителите, за които ще се наложи да преподават и онлайн, и в клас; както и за непедагогическия персонал, който нонстоп чисти и дезинфекцира, допълни Вълчев. Нито една образователна система не е готова да осигури реален достъп при онлайн обучение, основните ограничения са в електронните устройства, не в интернета, допълни министърът. Ние ще подпомогнем децата, както и учителите. Имаме и морален проблем – част от родителите не искат да закупуват устройства на децата, защото нямат отношение към онлайн образованието. Така родителите в обособени квартали имат смартфони, но не и компютри. Нищо, обаче, не може да замести прякото педагогическо взаимодействие, подчерта Вълчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, за да не се разболееш отново

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, за да не се разболееш пак. За случващото се в страната - екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52
Боян Благоев

Боян Благоев: Убиването на змия носи лош късмет

Боян Благоев е на 47 години от Варна. Той е най-новият служител на община Варна, който беше назначен на работа към общината на длъжността – ловец на змии. Боян работи в автосервиз. Случайно научава за обявата на общината, кандидатства за обявената длъжност и го назначават. За себе си разказа, че   обича влечугите, дори е отглеждал  питон и боа...

публикувано на 31.07.20 в 07:00

Ивелина Иванова: Всеки има в себе си един мъничък клоун

Ивелина Иванова е актриса на свободна практика в Париж. Работи съвременен и уличен театър, както и клоунада, която е много популярна във Франция. Интересува се и от социалния ефект на своята професия, затова става един от артистите, които правят специален деня на децата във френските болници. Тя посещава децата в онкологичното отделение..

публикувано на 29.07.20 в 11:06
Провадия-солницата от „птичи поглед”. Снимка: Исторически музей – Провадия

Проф. Васил Николов: Най-атрактивният праисторически обект в Европа - Провадия-Солницата, тази година ще бъде затворен за туристи

16-тият археологически сезон на Праисторическия комплекс Провадия-Солницата ще започне на 1 август и ще продължи около два месеца, каза за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Все още не е ясно колко точно ще е финансирането, допълни той. За първи път тази година историческото място няма да бъде отворено за туристи, заради..

публикувано на 27.07.20 в 12:43