Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гъби от мястото на катастрофата в Чернобил поглъщат радиацията и я превръщат в енергия

Гъби, открити на мястото на катастрофата на атомната електроцентрала в Чернобил, бяха изпратени в космоса като част от изследователски проект, който се стреми да предпази хората от радиация при космически полети на дълги разстояния. Данните от изследването са оповестени от Фокс Нюз.

"Най-голямата опасност за хората в мисии по изследване на дълбокия космос, е радиацията", обясняват учените. Според тях гъбите, покълнали в Чернобил, извършват „радио синтез“. Те абсорбират радиацията и я превръщат в енергия.

Учени от Университета в Северна Каролина, Станфордския университет и Научно-математическата школа в Северна Каролина са създали изследователски проект, в който са използвали гъбите cladosporium sphaerospermum.Те изпратили проба от една от тези гъби до Международната космическа станция (МКС), където астронавтите я изследвали.

"Растежът на cladosporium sphaerospermum и нейната способност да отслабва йонизиращата радиация е проучен на Международната космическа станция в продължение на 30 дни като аналог на местообитанието на повърхността на Марс", казват учените в доклада.

Проучването показало, че гъбата може да се отглежда в космоса: "Характеристиките на растежа също предполагат, че гъбата не само се адаптира, но и се развива и предпазва от космическо облъчване, в съответствие с подобни изследвания на Земята." /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Преображение Господне e

На 6 август Българската православна църква отбелязва празника Преображение Господне.  Андрей  Петков е църковен певец, той бие и камбаната на параклиса „Преображение Господне” в квартал „Младост” във Варна. Даниела Стойнова разговаря с него. Той е на мнение, че преобразяването става още в детските годинни. Трбява да имаме добро възпитание, за..

обновено на 06.08.20 в 13:34

Изкуствен интелект диагностицира COVID-19 с точност 90%

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително и признаци на коронавирус, използвайки изкуствен интелект, съобщава пресслужбата на републиканското правителство. "Републиканската клинична болница "Н.А.Семашко" получи медицинско оборудване и достъп до модел на изкуствен интелект, разработен от лабораторията за ИТ на..

публикувано на 06.08.20 в 13:13

Другите за нас

Българският гняв и последният ход на Борисов е във фокуса на световните медии. Последните събития в България влязоха във фокуса на чуждестранната преса. Водещи издания съобщават за последния ход на българския премиер Бойко Борисов, а в Блумбърг, Евроактив и други световни медии преобладават..

публикувано на 06.08.20 в 12:11
Снимката е илюстративна

Какво е да си над нещата

Пилотът Любомир Димитров има над 5 000 часа полети в небето. Не помни вече колко държави е обиколил, но с най-голямо удоволствие се прибира у дома. Е, и той като професионален пътешественик има любима дестинация - френската ривиера. За работата си разказва, че е нормална, а пилотите са обикновени хора.  Уроците от небето обаче  пренасят на..

публикувано на 06.08.20 в 10:38

Пъпешът подобрява настроението

Полезните вещества, съдържащи се в месестата част на пъпеша, оказват благоприятен ефект върху нервната система и спомагат за подобряване на настроението, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на московската Служба по здравеопазване. Специалистът обясни, че..

публикувано на 05.08.20 в 18:02

Кой е най-щастлив – оптимистът, песимистът или реалистът?

Има разумни причини да бъдем оптимисти или песимисти. Оптимистите намират добри страни във всичко и затова е прието, че са по-щастливи от останалите. Песимистите, от друга страна, могат да кажат, че никога не са разочаровани от някои неща, защото имат ниски очаквания за тях от самото начало...

публикувано на 05.08.20 в 13:01

Не обърквайте добрите си гени с лоши навици

Начинът на живот е основната причина за рак Главният онколог на Министерството на здравеопазването на Русия, академикът на Руската академия на науките Андрей Каприн разказа за факторите, влияещи върху развитието на рака. Той отбеляза, че генетичните фактори са..

публикувано на 05.08.20 в 11:45