Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват домовете за стари хора в региона, вече е установено нарушение в дом „Свети Георги“- Варна

Апелативната прокуратура във Варна разпореди общонадзорни проверки в домове за стари хора в региона

Данните за нови огнища на заболяването COVID-19 в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в това число в дом за стари хора в град Варна, и в изпълнение на указание на Върховната административна прокуратура административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна разпореди незабавно извършването на проверки по реда на надзора за законност.

Проверките ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старчески домове на територията на окръжните прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.

Проверките следва да бъдат насочени към установяване на мерките, предприети към момента, както и за предприемане на нови и допълнителни  за ограничаването на заразяването с COVID-19. 

Освен това ще бъде събрана информация за броя на наличните  болнични легла, както и за необходимостта от разкриване на допълнителни в болничните заведения предвид усложняването на епидемиологичната обстановка. В извършването на проверките ще участват регионалните здравни инспекции, регионалните дирекции за социално подпомагане, областните дирекции на МВР, както и областните управители на територията на апелативния регион.

Постъпил е и  сигнал от главния държавен здравен инспектор с конкретни данни за установени нарушения в дом за стари хора в град Варна.

Още през нощта на 30 срещу 31 юли са извършени проверки от компетентните органи. Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление, като са били нарушени мерки в дом за стари хора „Свети Георги“  в град Варна, издадени против разпространението на заразна болест по хората, като деянието е извършено по време на пандемия, свързано със смъртни случаи.

Започнато е досъдебно производство по член 355, ал. 2 от НК под надзора на Районната прокуратура във Варна. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Информация от пресслужбата на Апелативна прокуратура - Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56