Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.

   Войнова е художник и писател. От 2005 г. работи като илюстратор на детски книги, а от 2011 г. казва, че е отдадена предимно на авторските ѝ книги за деца.

„Започнах да пиша, провокирана от рисуването, което е основната ми професия, и до ден днешен го твърдя. Започнах да получавам текстове с молба да ги илюстрирам и много от тях изобщо не ми харесваха и ги отказвах. Аз смятам, че книгата е симбиоза, тя съдържа в себе си много фактори. Моята идея беше такава: За да направиш хубави илюстрации, трябва да имаш хубав текст, след това да ѝ направиш хубаво оформление, да излезе качествен печат, за да се получи един хубав краен продукт. Това ме провокира да тръгна да правя всички тези неща сама, като основата ми идея беше никой да не ме спира, да имам пълната свобода да го направя така, както ми харесва, затова подходих без издател. Не ми се искаше да ми слагат рамки, да ми казват какво се търси, какво би купил пазара, да променям илюстрации и текстове, исках напълно свободно да изразя себе си, имах нужда да го направя”, каза Войнова.

Така започва първо с една книга, казва, че началото било плахо, незнаейки какво ще се получи. След като тя се възприема добре, нещата тръгват с втора, а след третата прави собствено издателство, чието мото е „Книги за обичане“. Надява се книгите да намерят своя път към сърцата на децата.

„Първата ми книга е „Цветна бъркотия”. При нея текстът дойде много спонтанно, много бързо. Аз дори нямам спомен кога и как, при какви обстоятелства го писах. Изля се на един дъх, което сега си мисля, че не беше случайно. Тя постави началото на всичко. Там основната идея е толерантността. Става дума за група животни, които спорят кой е най-красив, има я суетата, толерантността и за това, че след като слънцето залязва те стават еднакви, вече шарките им не личат. Те разбират, че е безсмислено да се спори на такива теми и обръщат всичко на игра и на шега като си разменят шарките с бои”, разказа Евгения Войнова.

Последната ѝ книга се казва: „Мечта”. Тя е за смелостта да мечтаеш и за това, че не трябва да се отказваш, по пътя има трудности, което е нормално, но това не бива да ни отказва.

Книгите на Евгения са „книги за обичане”, защото както сама казва, във всичките под някаква форма съществува обичането – обич под някаква форма или може да заобичаш самите книги. „Темите, които ме вълнуват са най-обикновени, житейски ситуации, в които може да попадне всяко едно дете и попада, общувайки с други деца, общувайки в семейството си. Героите сами излизат от ситуациите и стигат до решенията, и винаги има някаква доза обич”, разказа тя.

Според автора на красивите книги, децата най-много имат нужда от внимание, да имат шанса вечер или през деня някой да ги гушне и да им прочете една книжка.

"Това общуване – топлото, близкото, интимното, според мен, днешните деца, като че ли от това са лишени повече”, сподели Евгения Войнова. Тя е убедена, че децата трябва да се възпитават и да се учат на ценности и от книгите. „Виждайки колко много хора купуват книгите, избират ги за децата си, четат ги, изпращат после снимки и клипове – децата имат нужда от книги, това е безспорно. И е чудесно, че родителите им намират време да им ги четат и препрочитат”, смята тя. А като четат нейните книги, тя иска у децата да останат тези простички неща, както ги нарича, които не смята, че се променят драстично с времето. „Така или иначе моята теория е, че за да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. След това, разбира се, идва образованието и всичко останало. Именно в тези познати „първите седем" книжките много помагат – в това съм убедена”, сподели авторката.

Ако дете чете нейните книги, Евгения Войнова каза, че ценностите, които ще останат в него ще бъдат да вярва в себе си и да обича тези около себе си, да проявява разбиране, толерантност. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, за да не се разболееш отново

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, за да не се разболееш пак. За случващото се в страната - екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Красимир Вълчев: Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим..

публикувано на 01.08.20 в 09:25
Боян Благоев

Боян Благоев: Убиването на змия носи лош късмет

Боян Благоев е на 47 години от Варна. Той е най-новият служител на община Варна, който беше назначен на работа към общината на длъжността – ловец на змии. Боян работи в автосервиз. Случайно научава за обявата на общината, кандидатства за обявената длъжност и го назначават. За себе си разказа, че   обича влечугите, дори е отглеждал  питон и боа...

публикувано на 31.07.20 в 07:00

Ивелина Иванова: Всеки има в себе си един мъничък клоун

Ивелина Иванова е актриса на свободна практика в Париж. Работи съвременен и уличен театър, както и клоунада, която е много популярна във Франция. Интересува се и от социалния ефект на своята професия, затова става един от артистите, които правят специален деня на децата във френските болници. Тя посещава децата в онкологичното отделение..

публикувано на 29.07.20 в 11:06
Провадия-солницата от „птичи поглед”. Снимка: Исторически музей – Провадия

Проф. Васил Николов: Най-атрактивният праисторически обект в Европа - Провадия-Солницата, тази година ще бъде затворен за туристи

16-тият археологически сезон на Праисторическия комплекс Провадия-Солницата ще започне на 1 август и ще продължи около два месеца, каза за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Все още не е ясно колко точно ще е финансирането, допълни той. За първи път тази година историческото място няма да бъде отворено за туристи, заради..

публикувано на 27.07.20 в 12:43