Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.

   Войнова е художник и писател. От 2005 г. работи като илюстратор на детски книги, а от 2011 г. казва, че е отдадена предимно на авторските ѝ книги за деца.

„Започнах да пиша, провокирана от рисуването, което е основната ми професия, и до ден днешен го твърдя. Започнах да получавам текстове с молба да ги илюстрирам и много от тях изобщо не ми харесваха и ги отказвах. Аз смятам, че книгата е симбиоза, тя съдържа в себе си много фактори. Моята идея беше такава: За да направиш хубави илюстрации, трябва да имаш хубав текст, след това да ѝ направиш хубаво оформление, да излезе качествен печат, за да се получи един хубав краен продукт. Това ме провокира да тръгна да правя всички тези неща сама, като основата ми идея беше никой да не ме спира, да имам пълната свобода да го направя така, както ми харесва, затова подходих без издател. Не ми се искаше да ми слагат рамки, да ми казват какво се търси, какво би купил пазара, да променям илюстрации и текстове, исках напълно свободно да изразя себе си, имах нужда да го направя”, каза Войнова.

Така започва първо с една книга, казва, че началото било плахо, незнаейки какво ще се получи. След като тя се възприема добре, нещата тръгват с втора, а след третата прави собствено издателство, чието мото е „Книги за обичане“. Надява се книгите да намерят своя път към сърцата на децата.

„Първата ми книга е „Цветна бъркотия”. При нея текстът дойде много спонтанно, много бързо. Аз дори нямам спомен кога и как, при какви обстоятелства го писах. Изля се на един дъх, което сега си мисля, че не беше случайно. Тя постави началото на всичко. Там основната идея е толерантността. Става дума за група животни, които спорят кой е най-красив, има я суетата, толерантността и за това, че след като слънцето залязва те стават еднакви, вече шарките им не личат. Те разбират, че е безсмислено да се спори на такива теми и обръщат всичко на игра и на шега като си разменят шарките с бои”, разказа Евгения Войнова.

Последната ѝ книга се казва: „Мечта”. Тя е за смелостта да мечтаеш и за това, че не трябва да се отказваш, по пътя има трудности, което е нормално, но това не бива да ни отказва.

Книгите на Евгения са „книги за обичане”, защото както сама казва, във всичките под някаква форма съществува обичането – обич под някаква форма или може да заобичаш самите книги. „Темите, които ме вълнуват са най-обикновени, житейски ситуации, в които може да попадне всяко едно дете и попада, общувайки с други деца, общувайки в семейството си. Героите сами излизат от ситуациите и стигат до решенията, и винаги има някаква доза обич”, разказа тя.

Според автора на красивите книги, децата най-много имат нужда от внимание, да имат шанса вечер или през деня някой да ги гушне и да им прочете една книжка.

"Това общуване – топлото, близкото, интимното, според мен, днешните деца, като че ли от това са лишени повече”, сподели Евгения Войнова. Тя е убедена, че децата трябва да се възпитават и да се учат на ценности и от книгите. „Виждайки колко много хора купуват книгите, избират ги за децата си, четат ги, изпращат после снимки и клипове – децата имат нужда от книги, това е безспорно. И е чудесно, че родителите им намират време да им ги четат и препрочитат”, смята тя. А като четат нейните книги, тя иска у децата да останат тези простички неща, както ги нарича, които не смята, че се променят драстично с времето. „Така или иначе моята теория е, че за да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. След това, разбира се, идва образованието и всичко останало. Именно в тези познати „първите седем" книжките много помагат – в това съм убедена”, сподели авторката.

Ако дете чете нейните книги, Евгения Войнова каза, че ценностите, които ще останат в него ще бъдат да вярва в себе си и да обича тези около себе си, да проявява разбиране, толерантност. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият гъдулар Симеон Илиев за наградите, таланта и амбициите

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика. Това е поредно признание за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

публикувано на 17.05.21 в 14:48

Идваме с голи ръце на този свят и с голи ръце си заминаваме от него

Срещаме ходжата Рафет в края на обиколката си в две села от Община Ветрино: Белоградец и Доброплодно. Уморени сме от многото срещи, обаче неговата енергия бързо ни витализира. И в двете села има смесено население, което живее задружно в мир и сговор. И на двете места има църква и джамия. От много години е така. Тази в Доброплодно е строена през..

публикувано на 16.05.21 в 10:01

Хотелиерът Павлин Косев: Туристи у нас в момента почти липсват, не такава е ситуацията в Гърция, Кипър и Египет

Туристическият бранш очаква от ресорния служебен министър  да обърне внимание на приоритетите, които те са акцентирали. Това каза председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Павлин Косев. „Очакваме бързи и адекватни действия и да се реши казусът с руските и румънските туристи, които за нас са изключително важни”, каза..

публикувано на 15.05.21 в 13:37

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45