Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 издатели и книготърговци в Алея на книгата във Варна

| обновено на 01.08.20 в 15:32
Снимка: "Щрихи от Варна"

Над 50 български издателства и книгоразпространители представят хиляди книжни заглавия във Варна.

Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната,  Алеята на книгата, е в пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 часа. Има и съпътстваща  културна програма на традиционния Литературен кът и на шатрите на участниците.

Ето и програмата на „Алея на книгата” за този уикенд:

1 август, събота

11:00 & 17:00 часа, Шатра №18

ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поета и преводач Хайри Хамдан.


16:00 - 18:00 часа, Литературен кът

Институтът за български език при БАН Ви предизвиква на специално събитие, на което можете да покажете знанията си по български правопис, граматика и пунктуация в занимателни езикови задачи и игри под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.


18:00 часа, Шатра №12

Жанет 45 представя Владимир Сълов и новия му роман „Възкресение”. Заповядайте на шатрата на издателството за автограф и разговор с автора.


18:00 часа, Литературен кът

Пощенска кутия за приказки представя „Произход на видовете”, първият сборник с разкази на Георги Блажев. Нашумелият музикант Тино ще чете от книгата, очаква Ви един час смях до сълзи.


19:00 часа, Литературен кът

ИК „Знаци” представя „Водните лилии на паметта” на поета и преводач Хайри Хамдан, носител на световни литературни награди в Египет, Саудиска Арабия и Палестина, както и на награда „Перото“ за превод, и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г.


19:00 часа, Шатра №2

ИК „Хермес” представя Ангел Г. Ангелов, автор на романа „Пътуването” и на сборника с разкази „Внезапно сбогуване“, удостоен с наградата „Милош Зяпков“.


19:00 - 21:00 часа, Шатра №18

ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поетесата Виолета Христова, която е и председател на Литературен кръг „Смисъл” и ще представи Творческа платформа за издаване на българска литература.


20:00 часа, Литературен кът

Книгомания представя „Книга за песните“ на Стефан Вълдобрев.

2 август, неделя

17:00 - 19:00 часа, Шатра №18

ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поетесата и изследовател на Ванга Жени Костадинова.


18:00 часа, Литературен кът

Пощенска кутия за приказки представя „Книгите на Никола Крумов” с участието на комедийния актьор Ники Станоев. Заповядайте, за да чуете някои от най-култовите разкази от книгите „Дневник от панелните блокове”, „Междупанелни войни” и „Малка каменна топка”. Трите книги на Никола Крумов са едни от най-успешните и популярни сред феновете на Пощенска кутия за приказки. Писателят-загадка пази ревниво своята личност, споделяйки я само с котката Ивелина. Неговите произведения се препоръчват за повишаване на настроението и трайно намаляване на мърморенето. Те ще ви разплачат от смях и ще ви държат в добро настоение дълго време.


19:00 часа, Литературен кът

Росен Николов представя поетическата книга „Безвремие”, събрала творби от двадесет години насам. „Безвремие” представя любовта в чистия ѝ вид, тя е диалог с Музите, които нашепват стиховете. В „Безвремие” авторът обръща внимание на филосовско-екзистенциални теми, но преди всичко - търсенето на истинската любов. Защото я има и защото е навсякъде около нас.


20:00 часа, Литературен кът

Фондация „Въздигане” представя детските книги „История на България през вековете” с историческа тематика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28