Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва фолклорният фестивал "Варненско лято"

Снимка: БТА

Над 350 изпълнители ще се включат тази година във фолклорния фестивал „Варненско лято“, който ще се проведе от 02.08 до 04.08 на сцената на Летния театър в града. Организатор на събитията е Община Варна, в партньорство с Двореца на културата и спорта. Празничните концерти ще бъдат по традиция всяка вечер от 21 часа. В тях ще участват представители на професионалните ансамбли ДФА „Филип Кутев“ - София, АНПТ „Тракия“ - Пловдив и ПФА „Странджа“ – Бургас, както и домакините - фолклорен ансамбъл „Варна“ при читалище „Христо Ботев“. Съпътстващи концерти ще има всяка вечер от 19:00ч. на сцена Раковина. Всички прояви са с вход свободен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Петьо Маринов на 70 години

"Живописта е като музиката - няма разбиране - или  харесваш, или не харесваш", казва художникът  в интервю за Радио Варна, в което го върнахме към детските му години, към първите драсканици, към първия учител. Колко е важна ролята на Учителя в живота на детето, разказва Петьо Маринов и извиква спомените си за своя обаятелен преподавател и художник Драган..

публикувано на 06.08.20 в 17:56

Джаз певецът Васил Петров показва свои графики във Варна

Новата самостоятелна изложба на джаз певеца Васил Петров ще бъде открита в Арт галерия Тереза Зиковска . Срещата с автора и неговите творби е на  6 август, четвъртък в галерията на ул. "Воден" 25.   Откриването е само ден преди концерта на певеца му Symphony Way в зала 1 на ФКЦ- Варна ! Чудесен повод да се срещнете с визуалния свят на Васил..

обновено на 06.08.20 в 13:15

„Кристо – ранни етюди“ в Градската галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви“ представят изложбата „Кристо – ранни етюди“. Тя съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо (Христо Явашев) от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956..

обновено на 06.08.20 в 12:38

Съкровището "Татарска плячка", открито на Калиакра, показват от днес в Балчик

Съкровищата от Калиакра показва в Балчик Националният исторически музей . Изложбата се открива утре, 6 август, и може да бъде разгледана в Каменна зала на „Двореца” до края на месец октомври. Ще бъдат показани експонати от фонда - "Татарска плячка". Това са артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на музея на нос Калиакра..

обновено на 06.08.20 в 11:58

Бах и Пиацола ще огласят двора на Археологическия музей във Варна

„Festivallinks“ е проект, който обединява 5 европейски фестивала. Варна си партнира с градове от Испания, Франция, Финландия и Нидерландия. А целта е със сътрудничество и общи усилия да обменят опит и да научат повече за своята публика и как да стигнат по-успешно до нея. Проектът е съфинансиран от програма “Творческа Европа”. Във Варна тази седмица..

публикувано на 06.08.20 в 10:30

Честит празник на Парк-музей "Владислав Варненчик", неговият екип и приятели!

Преди повече от 85 години обществеността, не само във Варна, активно работи за построяването на мавзолей на полско-унгарския крал Владислав III Ягелончик.    На 4 август 1935 година в тържествена обстановка е прерязана лентата на музея от българския цар Борис III. Присъстват дипломатически представители от цяла Европа и..

публикувано на 05.08.20 в 10:28

6-ти Международен кино фестивал “Карантината" от 4 до 8 август

В пет фестивални вечери зрителите ще видят 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино. Това разказа един от организаторите Георги Кръстев: В условията на Covid-19 организаторите са взели всички необходими мерки за безопасното провеждане на фестивала. Всички столове ще..

публикувано на 04.08.20 в 17:22