Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 24-ти на протести срещу кабинета във Варна, 50 минути бе блокиран Аспарухов мост

| обновено на 02.08.20 в 20:39

За 24-ти пореден ден варненци се събират пред общината, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Исканията им остават същите - оставка на кабинета и на главния прокурор.


Хронология на събитията от 24-тия ден на протеста срещу правителството:

19.00

Кръстовището пред община Варна вече е блокирано от протестиращите. "Крадат от нашите пари и от живота ни. Искаме децата и родителите ни да имат нормално здравеопазване", каза един от първите изказали се на мегафон.

19.10

Звучат вече познати лозунги като "Оставка и затвор. Бойко е позор".  Шествието ще тръгне всеки момент в посока Катедралата , а оттам към Аспарухов мост.

19.15

Шествието бавно потегля, водено традиционно вече от младеж в народна носия, който с тъпан диктува ритъма.

Вървейки всички свирят и скандират "Оставка".  Отново има много млади хора.

Прави впечатление, че хората се движат на малки групи и на дистанция едни от други.  Шествието се движи по двете платна на бул.Мария Луиза в посока Катедралата.

19.20

Днес наред с националния трибагреник, който носят мнозина от протестиращите, младо момче вее копие на знамето на Райна Княгиня с надпис "Свобода или смърт".

Протестиращите скандират "Елате при нас, протеста е за вас" към преминаващите по бул. "Мария Луиза".

Много от участниците в шествието са млади хора, семейства с децата си, с бебешки колички даже, младежите вече се включват не само с тротинетки и велосипеди, но и с ролери. Монотонното преминаване по улиците на Варна всеки ден се разнообразява с нови плакати и превозни средства.  Постоянни си остават призивите "Оставка" и подканянето "Веднага".

19.30

Шествието блокира кръстовището до Юнашкия салон.
"Варна събуди се!" е основното скандиране тук на фона на свирки и вувузели.
Тролеите преминават безпроблемно през кръстовището.
Покрай протестиращите се движат и полицаи, които наблюдават, но до момента не са се намесвали в хода на протеста.
19.35
Протестиращите продължават към Аспарухов мост. Те  изпълват и двете платна на бул. "Христо Ботев".
Шествието премина през кръстовището на бул."Христо Ботев" и ул. "Кракра" без да го блокира и продължава към Аспарухов мост.
"Борисов е позор - оставка и затвор" и ""Мафията вън" скандират протестиращите.
19.45
На метри преди моста протестиращите пропуснаха линейка с включени светлини и сирена.
Протестиращите са почти до моста, но е спряно движението само в посока Аспарухово.
Почти веднага излезе афектирана дама от колата си да се разправя с протестиращите защо блокират движението. Полицаите се намесиха адекватно и деликатно.
В момента те регулират движението, за да премине още една линейка
В образувалото се задръстване вече има 20-тина леки автомобила и кола на Градския транспорт.
В момента са блокирани и двете посоки за движение по моста. Не е известно колко време ще останат там протестиращите, скандирайки "Оставка".
20.00
В задръстването посока към Варна вече са около 100 автомобила.
Но към Аспарухово няма колона, най-вероятно защото покрай звуците и колоната, която е видима още от пресечките , водачите са избрали обходен маршрут.
20.05
Протестиращите пропуснаха движението, но продължават по моста към Аспарухово.  Те пуснаха движението към града  и се движат в платното за Аспарухово.  Полицаите се движат заедно с демонстрантите, макар и на отстояние.  Преминаването е спокойно, даже виковете заглъхнаха и звучат само тромби, свирки и вувузели.
20.10
Протестиращите се спряха и скандират "Оставка". Младежите с велосипеди, ролери и тротинетки обикалят в кръг около участниците. Всички като един викат "Всеки ден ще е така до победата".
20.15
"Силни сме, млади сме, дайте ни властта" -  този възглас младежите скандират в края на протеста.
Блокадата завършва с благодарности и аплаузи към полицаите, които съдействаха за реда.
Все още обаче протестиращите седят по бетонните блокчета на острова между двете платна, затворени са и двете посоки на моста.
20.20
Протестиращите пропуснаха трета линейка, която премина с включена сирена и на скорост покрай тях в посока града.
Останаха не повече от 100 души на моста и се редуват с мегафона да изказват своите основания за исканите оставки и причините да се стигне до тези протести.  Много от участниците сами снимат през цялото време как се провежда блокадата и публикуват в социалните мрежи. 
20.30
Протестиращите под барабанния ритъм тръгнаха обратно към града и скоро Аспарухов мост ще бъде свободен за движение.
20.40
Протестното шествие приключи, а останалите около 50 души си обещаха утре отново да се съберат пред сградата на общината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не работят светофарите на улица "Нептун" във Варна

Светофарите на улица "Нептун" не работят, видя репортер на Радио Варна.  Не работят и светофарите за пешеходци. Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20

Живеещи в Манастирски рид се възмущават от лошото състояние на улица "Веселина Цанкова"

От лошото състояние на улица "Веселина Цанкова" в местността Манастирски рид се възмущават живеещи там. Един от тях е  Ивайло Андонов, който е  категоричен, че трябва да се ремонтира тротоарната инфраструктура, да се възстановят плочките, тъй като, по думите му, там няма нито една здрава. Да се положи и асфалтово покритие по пътната инфраструктура,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30
Снимката е илюстративна

Задръстване по бул. "Княз Борис Първи" във Варна

Голямо задръстване има в момента по булевард "Княз Борис Първи" във Варна  в посока от "Пикадили парк" към курортните комплекси, видя репортер на Радио Варна.  В трафика, който е и в двете платна, има коли, бетоновози, автобуси на градския транспорт.  В района на задръстването има закъсал автобус.  За всички, които тръгват в тази посока - да са..

публикувано на 16.04.24 в 09:25
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: На иранската ракетна атака трябва да се отговори умно

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети, предаде БНР. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без..

публикувано на 16.04.24 в 09:21
Снимката е илюстративна

Промени в маршрута на линии 7, 1 и 118 във Варна от днес

Поради невъзможност за обслужване на автобусна спирка „Пивовара“ от линии № 1, 7 и 118 от днес, 16 април, се въвеждат следните промени: Курсовете на линия № 1 сутрин в 6:45 часа и 07:05 часа от ЖП гара ще се изпълняват до спирка "Бизнес парк". Курс на линия № 1 в 17 часа от „Пивовара“ ще се изпълнява от „Бизнес парк“, спирка „Млекозавод“ и спирките по..

публикувано на 16.04.24 в 08:49

Бюджетна парламентарна комисия разглежда промените в Инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините, предаде БНР.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 08:46