Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови фестивали ще радват жителите и гостите на Тервел и Крушари

Общините Тервел и Крушари подготвиха и внесоха за оценка в Местната инициативна група /МИГ/ проекти за два взаимно допълващи се фестивала, чиято цел е посредством способа на туристическата атракция да  приближат до съвременния човек всички основни  елементи на местното културно, историческо и природно наследство.

Проектът на Община Тервел се нарича Фестивал на бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба, а на Община Крушари – Фестивал „Пролетници за сита зима“. Основна тема на двете събития е земеделието и всичко, което може да бъде разказано и показано за него на децата и младите хора, но по начин, който да ги забавлява. Фестивалите са еднодневни – с целодневна програма. Концепцията им следва два основни момента –  първи: създаване на атрактивен терен за фестивалите и втори: подходяща програма, възстановки, игри и материали, които в съвкупността си да направят деня във всяка от общините незабравим за домакини и гости. Двата фестивала имат редица общи неща по отношение на концепцията си, но детайлите им, които са това, което хората ще разглеждат, снимат, с което ще се забавляват и запомнят са различни. При Община Тервел темата е житни култури и жътва, а при Община Крушари – пролетни култури (царевица, слънчоглед и тикви) и прибиране на реколтата от тях.

Фестивалът на Община Тервел надгражда проведеното през 2019 г. като частно,  фолклорното събитие на тервелския клуб „Добруджанци“

за отбелязване на началото на т .нар. в тервелско “Бяла жътва“, т. е. жътвата на есенниците – пшеница, ечемик, ръж. Проектът предвижда да направи фестивала достъпен за всеки, който желае да го посети, да го надгради, разшири и обогати. Мястото на провеждане ще бъде градският парк. В рамките на проекта ще бъдат изработени арт инсталации (фигури от слама), декори за снимка от типа „картина на открито“, ще бъдат направени съоръжения за игра на деца, в които основна тема са сламата, житните класове и всичко, свързано с жътвата преди столетия в тервелския край. Предвидените доставки са следните: три декора за снимки с тематични сюжети, изработени от алуминиева плоскост, в метална рамка и опори, декори от слама: фигури на кокошка, куче, котка, арт инсталация от сламени бали и цветни пътеки, две етнографски работилници (тип беседка) за работа с деца на открито, декорирани със слама люлка, пързалка, сламен лабиринт, декор за фестивалната сцена. Проектът предвижда още възстановка на ритуала „зажънване“, програма с водещи, вечерен концерт, участие на танцови клубове от региона и страната, вечерна атракция от типа „видеомапинг“, печатни материали, архив от клипове, озвучаване, осветление и др. Определени са местата в парка, където ще се разполагат декорите и атракциите и е изготвен план за разположението им, одобрен от главния архитект на Общината. Декори за снимки ще има в зелените площи по алеите на парка и на тренировъчното игрище. Там ще бъде и сцената на фестивала.

В Община Крушари фестивалът надгражда поредица от инициативи. Мястото е паркът на читалището в с. Крушари. В рамките на проекта ще бъдат изработени арт инсталации (фигури от природни и земеделски продукти), декори за снимка от типа „картина на открито“, ще бъдат направени съоръжения за игра на деца, в които основна тема са царевицата, слънчогледът и тиквите и всичко, което е свързвало бита на хората от общината с тези земеделски култури, осигурявали съществена част от поминъка преди столетия. Предвидените доставки са следните: три декора за снимки с тематични сюжети, изработени от алуминиева плоскост, в метална рамка и опори, арт инсталации от слама и други материали: фигури на слънчогледова пита, тикви, полска колиба, арт инсталация от сламени бали и цветни пътеки, две етнографски работилници (тип беседка) за работа с деца на открито, декорирани с пролетни култури и слама люлка, пързалка, игра „Тикви и кратунки“, декор за фестивалната сцена. Проектът предвижда още възстановка на ритуала „Беленка“, програма с водещи, вечерен концерт, участие на самодейци от региона и страната, вечерна атракция от типа „видеомапинг“, печатни материали, архив от клипове, озвучаване, осветление и др. Ще се доставят и пейки и кошчета. Определени са местата в парка, където ще се разполагат декорите и атракциите и е изготвен план за разположението им, одобрен от главния архитект на община Крушари.

Двата проекта трябва да бъдат оценени първо от оценители, които се наемат от МИГ, а след това да се изпратят за оценка и във Фонд “Земеделие“. Реализацията им ще стане възможна след одобрение от фонда и сключване на договор за финансиране на двете общини. Бюджетът на всеки от фестивалите е около 26-27 хил. лв.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Баща и син представят изложба-живопис и стихосбирка в "Ларго"

Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка- Владимир Пенев. Експозицията се нарича „Извървени пътища“ и представя серия от живописни пейзажи и портрети на „невидимите“ хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата в 18.30 днес ще бъде представена и..

публикувано на 24.09.20 в 07:15

Ателиета по репортажен комикс за деца правят във Варна

Ателиета по репортажен комикс за деца ще се провеждат от септември 2020 до юни 2021 г. в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна . Инициативата в рамките на учредения тази година Клуб на комикса е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години, съобщават организаторите. Участието е безплатно, с..

публикувано на 23.09.20 в 17:17

Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати

Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати. На този ден преди 80 години добричките граждани тържествено посрещат частите на българската армия, след подписването на Крайовския договор на седми септември 1940 г. В музея в градски парк „Свети Георги“ посетителите ще могат да разгледат новооткритата..

публикувано на 23.09.20 в 15:23

Изложба „Златни страници от 100-годишния фонд на библиотеката“ в ИУ - Варна

Изложба „Златни страници от 100-годишния фонд на библиотеката“ ще бъде експонирана в читалнята на университетската библиотека в Икономически университет – Варна от 22 септември до 23 ноември 2020 г. Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на висшето училище и библиотеката. Университетската библиотека на Икономически университет –..

обновено на 23.09.20 в 06:10

Изложба картини по разкази на Йордан Йовков

Изложба на картини, вдъхновени от творчеството на Йордан Йовков е подредена в Дом-паметника в Добрич. Автор на творбите е Дора Куршумова. Организатор на изложбата е Регионалният исторически музей, тя е част от програмата, посветена на 140 години от рождението на Певеца на Добруджа. Гостуващата изложба живопис на Дора Куршумова „100 мига от..

публикувано на 21.09.20 в 14:45

Националните културни празници „ Албена 2020“ в Каварна

Националните културни празници „ Албена 2020“ традиционно се представят и в Каварна. 18-ото им издание днес ще привлече жителите и гостите на града в 16.00 часа в залата на общинската администрация.Там ще се проведе литературна среща с писателите: акад. Георги Марков, Боян Ангелов, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Иван Гранитски,..

публикувано на 21.09.20 в 10:58

Много символика, малко митология и една любовна история в новата песен на Polina

Вече е факт новият сингъл на варненската певица Polina (слушайте го ТУК ). Той е озаглавен "ЕОС" , по името на богинята на зората в гръцката митология, а смисъла на заглавието Polina обяснява в интервюто по-долу. Текстът на песента е неин, музиката и аранжименът са на варненския продуцент Fengi , а в записите участва и пианистът Цветан..

публикувано на 20.09.20 в 23:04