Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден 26 ден на протести във Варна /обновява се/

| обновено на 04.08.20 в 20:53

За 26-и пореден ден варненци, които настояват за оставката на правителството и на главния прокурор, излизат по улиците на морската столица.

В същото време кръстовището пред община Варна остава затворено от палатковия лагер на протестиращи.

Поради това няколко линии на градския транспорт са пренасочени.

Не се обслужват определени спирки и маршрутът по лониите 7, 9, 12,31, 31А, 148 и 409 е променен.

Всичко това прецизно е уточнено в сайта „Варна трафик”. В сайта на „Градски транспорт” обаче корекции няма и това подвежда мнозина.

На живо блокада, и шествие може да следите във фейсбук страницата на РАДИО ВАРНА.

Хронология на събитията от днешния антиправителствен протест във Варна следим фоторепортерът Антонио Тотев, репортерът Валери Великов и редакторът Галена Ковчазова:

18.40

Протестиращите все още се събират на кръстовището пред общината, но вече възгласите "Оставка" отекват в района.

Вижда се и разпъването на още палатки, както и плакати "Те погребаха България".


18.50

Вувузели, свирки, тромби, изобщо пълен набор озвучаване привлича вниманието на преминаващите край общината. Време е Варна да се събуди и да види какво се случва в София и Стара Загора, коментират протестиращите. Още поне три палатки бяха сглобени и опънати на кръстовището.


19.00

Протестиращите още подгряват пред сградата на общината - с високо развети национални знамена и с викове "Оставка".

Виждат се и плакати тип шарж - на премиера и др политически лица.

Много, много младежи има тази вечер при палатковия лагер.


19:10

Освен младежи, сред протестиращите се виждат и много възрастни хора, някои от тях с бастуни
В момента говори една от протестиращите, според която, управляващите умишлено са "надули" държавния апарат за да го използват при избори.
Според нея, имаме невидим кмет, с който гражданите не мога да общуват. Тя твърди, че Варна е превзет град от една групировка. Думите й бяха посрещнати с овации от протестиращите.

19:15
Говори друг протестиращ, който подчерта че "протестът не е политически, той е на народа".
Жена, която също е сред недоволните, обяснява, че българите никога не са били толкова близо до национално обединение. "Писна ни да живеем живот назаем!", каза тя и завърши с думите: "Надяваме се да ставаме все повече! Да живее България!"
Протестиращите продължават да скандират "Оставка!".


Десетки хора останаха през последните 24 часа в палатките пред общината, те бяха там и през целия ден, без напрежение.

Много хора ни подкрепиха днес, носят ни храна и вода, споделят протестиращите от палатковия лагер. Те са категорчни, че блокадата ще падне, едва след като се изпълнят исканията ми за оставки на премиера и главния прокурор.

Към този момент не е ясно още дали хората ще останат край лагера или ще има шествие. Продължават да се събират хора при палатките.

Един след друг протестиращите обясняват публично своите мотиви защо подкрепят протеста и какво очакват да се промени.

Дама в златна възраст сподели, че не иска трите и деца да продължават живота си в чужбина. Тя призова за протест до край, до постигане на исканията, до промяна.

19.20

Микорофонът е ваш практикуват тази вечер протестиращите. Всеки кратко се представя. Атанас Шарков от "Пръвосъдие за всеки" е във Варна тази вечер. Как да се променим е въпросът, каза той. А след нас и политиците ще се променят.  Борисов ще падне, това е сигурно, убеден е той. Но промяна с избори не се прави, каза Шарков. Всички граждани трябва постепенно да принудят политическата класа да освободят завзетите институции, заключи той.  Хората трябва да имат реален контрол върху провеждането на избори, за да се гарантира тяхната честност, категоричен е Шарков.

Протестиращите след последните му думи като един скандират "Гешев е позор, оставка и затвор".

19.40

Протестиращите продължават да разказват всеки своя казус и проблеми с местната и държавна власт. След всекиго публиката скандира "Оставка". В момента говори адвокат Мария Димитрова, която обяснява колко безрезултатни са сигналите и до общината. 

19:50

Протестиращите тръгнаха спонтанно на шествие. С викове  "Оставка" те вървят към кръстовищито на Чаталджа и бул "Осми Приморски полк". Сред единични възгласи и вувузели се чува "Всеки ден ще е така до победата".

20.00

Шествието се движи по бул "Осми Приморски полк" към НАП. Хората в един глас зоват "Оставка", "Оствка". Тази вечер има много велосипедисти  - вече ползват активно и звънците на колелетата.

20.20

С бърз ход, с викове и всякакви тромби и вувузели протестиращите подминаха сградата на НАП, продължиха към спирка Явор.

20.30

Шествието се спря пред паметната плоча на Васил Левски и отново след кратки изказвания имаше възгласи "Оставка", "Оставка", както и призив "Елате при нас, протестът е за вас" към хората от жилищните блокове, които бяха наизлезли по балкони и прозорци,  снимаха и предаваха на живо в социалните мрежи.



20.35

Викове "Оставка" и стегнат ритъм, диктуван от тъпан, огласяха квартал "Левски".  Протестиращите се събраха отново  и по дясното платно на булевард "Осми Приморски полк" се отправят обратно към общината.

Малка група протестиращи останаха в палатковия лагер. Тази вече имаше неофициални коментари и предложения сред хората на протеста утре и други кръстовища да бъдат блокирани в града.



20.40

Движението  за колите на кръговото от Виница, Чайка към бул "Левски" е възстановено. Полоцията тази вечер е с изключително деликатно присъствие на протеста. Полицаите са с маски, но си говорят с хората спокойно и незабележимо си вършат работата.

20.50

Протестното шествие се движи към палатковия лагер, където тази нощ отново ще останат хора в десетината вече палатки.

По-рано през деня обаче туристическият бранш скочи срещу блокадите на протестиращите. В отворено писмо до кмета на морската столица, те молят Иван Портних за съдействие. "Тази година разчитаме изключително много на българския, но и на румънския пазар, които туристи пристигат основно със собствени автомобили и подобни новини влияят при избора на дестинация, която в последния момент може да бъде променена", се казва в писмото.

Предстои да видим как ще бъде търсено и евентуално намерено компромисно решение, което да е от полза за гражданите, за туристите и за бизнеса на Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Костадинов

Разширението на бул."Цар Освободител" ще утвърди "Владиславово" като най-комуникативния квартал на Варна

Разширението на бул. „Цар Освободител“ ще утвърди квартал „Владиславово“ като най-комуникативния квартал на Варна, коментира за Радио Варна кметът на района Николай Костадинов. Относно градската железница или т.нар леко метро, той посочи, че ще е от полза за целия град, но отново най-големи ползи ще имат жителите на квартала, защото за няколко..

публикувано на 19.04.24 в 08:10

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55