Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден ден на протести във Варна

10
Снимка: Тони Караангелов

За 28 ден варненци изразяват недоволството си от управлението на страната с антиправитеслтвен протест. От понеделник на възловия булевард пред общината е разположен и палатков лагер, което предизвика полярни мнения заради затрудненото движение в града. Намериха се много противници на тази форма на изразяване на гражданска позиция. И днес обаче хората, искащи оставакта на кабинета и на главния прокурор, вече се събират на обичайното място.


Хронология на събитията от 28-ия ден на протестите срещу правителството.

Атмосфера от протеста вижте тук.

18,55 ч.

И днес  недоволните граждани имат възможност да изкажат своите мотиви защо искат оставката на кабинета. В последните дни се увеличава и броят на варненци негодуващи заради блокадите на няколко кръстовища, които съществено променят маршрута на основни линини на обществения транспорт. Потърпевши са вкл. хора с физически затруднения, пътуващи до здравни заведения, сподели адвокат Мария Димитрова, която е редовен участник в протестите.

19,06 ч,

Един от обитателите на палатковия лагер предложи да се организират беседи и дискусии за политическата система у нас, като отбеляза, че лично той ще бъде насреща на всеки, който иска да си изясни неясни въпроси относно машинното гласуване и избирателната система като цяло.

19.09 ч. 

Малко преди да започне походът на недоволството срещу кабинета се размениха реплики между протестиращите и минувач, който каза, че подкрепя желанието им за промяна, но не може да се съгласи с това, че трябва да удължава маршрута си всеки ден заради затворените булеварди. Разрази се и друга словесна битка. Атакуваха хората от бивака пред общината за блокадата. Те отвърнаха на напдките, като отбелязаха, че лентата за автобуси пред сградата на общинската администрация е свободна, което позволява преминаването на линейки, и на линии от градския транспорт. Шествието отново тръгна предвождано от огромния национален трибагреник. Днес хайдушки песни озвучават улиците на Варна.

19,10 ч

Традиционното антиправителствено шествие тръгна по бул. "Сливница".  Младо момче сподели идеята си на шестващите днес да разнообразят стандартното протичане на демонстрацията и вместо да се изричат познатите лозунги и неуморно да скандират "Оставка" и "Мафията вън", да се запознаят и да общуват помежжду си по време на похода. Полицейски служители съпровождат протестиращите следят за опазване на обществения ред.


19,20 ч. 

Протестиращите вървят по  бул. "Княз Борис Първи", в посока бул. "Цар Освободител", където блокираха кръстовището.

19,35 ч.

Множеството тръгна по бул. "Приморски", в посока Летния театър. Хора на всякакви възрасти са излезли по улиците на Варна тази вечер, за да подкрепят протеста.

19,37 ч.

Шествието се движи по необичаен маршрут. Протестиращите влязоха в Морската градина.


19,45 ч.

Множеството стигна до входа на Морската градина. Там обединените от общата си цел- сваляне на правителството, изпяха химна на България и демонстрираха патриотична гордост. 


19,50ч.

Шествието се отправи към пл."Севастопол". По пътя си недоволните срещаха, както одобрението на хората, седнали в заведенията наоколо, така и забележки от някои забързани минувачи, с които се разминаваха.

20,05 ч.

Протестиращите отново се отпарвят към сградата на общината.

20,10 ч.

Много от участниците в днешното шествие вече се разотиват. Представител от денонощната блокада изпълни обещанието си и започна  дебат с присъставщите по основните въпроси, които ги вълнуват.

Повече снимки на фоторепортера Тони Караангелов може да видите в галерията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29