Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каква риба има в морето?

Снимка: БТА

По Северното Черноморие вече излезе малкият паламуд, или т.н. „циганка“. Рибарите го ловят на чепарета, тъй като още е дребен – сега е само по стотина грама.

Паламудът расте много бързо, но месото му не държи много навън на слънце. То омеква бързо и се  разваля за 2-3 часа. Любителите, които го ловят на воблери /подобни са на чепаретата и са със силиконови рибки на куките, дърпат ги с лодки/, го изчистват веднага в морето, да не тръгне да се разваля. Както сега е 100 грама, за 20-30 дни паламудът стига до кило. Много бързо наддава, защото е хищник и яде много, като делфините. Той ходи с пасажите на дребните риби и лапа постоянно, разказват рибари пред Про Нюз Добрич.

На юг го ловят с мрежи фустанели, тъй като е бърза риба и изскача като делфин, когато си гони храната. Мрежите са с по-големи тапи, които остават на повърхността на водата, а надолу слизат на 20-30 метра. Не падат на дъното, защото паламудът не е дънна риба.

Първите екземпляри идват най-рано в средата на август именно под името “циганка”. В края на септември тя вече става паламуд, а в края на октомври вече е турук.

Сега любителите вадят сафрид в района на Калиакра и Русалка. Много сафрид има, изкарват по 10-15 кг на ден на човек. Риболовните кораби пък ходят за барбуна между Варна и Бяла. Още е рано за сафрида и чернокопа да се ловят на тралове, това става през септември.

Въпреки че в момента калканът е разрешен за риболов, се предпочита барбуна. За калкан се ходи много на север, за по 4-5 дена, не си струвало, ако времето е променливо, а пък и по-големи разходи…

Сафридът на пазарите сега е 10-12 лева килото, а ако го вземеш направо от морето – по 6-7 лева. На юг се задържа повече риба и през октомври-ноември риболовните кораби слизат към  Поморие и Ахтопол. Рибари обаче се оплакват, че от март досега са имали много нулеви дни, разходите им вървят, а пък работниците оредяват заради малките надници и тежкия труд в морето.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Варна изпращат картички в Космоса

От 15-ти септември до сега, в Основно училище “Христо Ботев”- град Варна се проведе инициатива за рисуване на картички, които ще бъдат изпратени в Космос , съобщават от школото. Космическата поща е инициатива, която в България се координира от детския научен център „Музейко“. Космическата поща дава уникална възможност за учениците от цялата страна да..

публикувано на 20.10.20 в 10:35

Мед за по-добър имунитет в сезона на грипа

Тройно по-ниски са добивите на мед тази година, стана ясно от пчелари, които представят своите продукти по време на Националното изложение на пчелните продукти, което   се провежда до 25-и октомври включително пред входа на Морската градина във Варна. Събитието се реализира с подкрепата на  на Община Варна и Фермерски пазари, каза за..

публикувано на 20.10.20 в 09:33

В Звездица отбелязаха храмовия си празник

С празнична литургия и с курбан в село Звездица жители и гости почетоха паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските..

публикувано на 19.10.20 в 14:11

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните..

обновено на 19.10.20 в 09:59

Семейство на пакистанец и българка в съдебна борба да живеят заедно в България

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 19.10.20 в 09:26

Художниците празнуват своя професионален празник

На 18 октомври художниците, иконописците и реставраторите честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този..

публикувано на 18.10.20 в 08:39

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите . За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат..

публикувано на 17.10.20 в 19:42