Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 32 на протести срещу правителството във Варна, върнаха палатковия лагер на кръстовището пред общината

Повече от месец продължават протестите срещу правителството във Варна. Десетки вече са до палатковия лагер, в пространството около сградата на общината. Група от млади хора разпъна голям транспарант с надпис: "Държавата е в ремонт, благодарим Ви за разбирането" и поведе шествието.

Скандират "Оставка"... и "Всеки ден ще е така, до победата!"

Гледайте протеста на живо  тук.

Хронология на събитията:

19.06 ч.

Протестиращите се движат по бул. "Сливница" и подканват съгражданите си да се включат в шествието с думите "Варна, събуди се!"."Мразим ви безплатно" се чува още от недоволните граждани. Познатият лозунг "Гешев е позор, оставка и затвор" отново оглася центъра на Варна.

19,10 ч,

В демонстрацията на недоволството се включват повече хора в този момент. Протестиращите се насочват към хотел"Черно море". Бойко е "позор, Гешев е позор!", Оставка" в съчетание с бурни освирквания огласят хода на протеста. Традиционната покана: "Протестът е за вас, елате при нас!" се чува и тази вечер. Със знамената на България и на ЕС в ръцете продължават към Морската градина.


19,16 ч.

Протестиращите се спряха пред ФКЦ. Засилено е полицейското присъствие днес. Множеството скандира "Валери е лъжец" и "Мафия". Демоснтрантите приготвят яйца, с които да обстрелват офис на НФСБ. Мирно и цивилиозвано се размина намерението да се хвърлят яйца към централата на НФСБ.

19,27 ч.

Шествието се насочва към входа на Морската градина. Скандират "Сърце, душа за България".

19,30 ч.

Протестиращите вървят в Морската градина. Скандират "Гешев, вън!" Множеството тръгна по бул."Приморски", в посока басейна. Движението е възпрепятствано за автомобилите. 

Движат се по пътното платно. С викове: "Оставка. Веднага" те продължават своя ход.

19,36ч
Протестиращите вече подминават Военноморския музей. Отново подканват съгражданите си с "Варна събуди се".
19,41 ч. 
"Мутрите вън" повтарят всички в един глас. Хората приближават към светофара до басейн "Приморски".
19,45 ч.
Шествието стигна до централния офис на ГЕРБ на ул. "Сан Стефано" във Варна. Чуват се възгласи срещу управляващата партия. Демоснтрантите залепиха послания по стъклата. А с хартиено тиксо изписаха "Оставка".
19,57ч.
Протестиращите стигнаха до сградата на Областната управа. И тук изписаха с тиксо "Оставка".
20,10 ч.
Демонстрантите вече са пред сградата на Окръжния съд. Скандират "Гешев е позор! Оставка и затвор". Хора от всякакви възрасти подкрепят протеста във Варна днес. Чуха се коментари на някои от участниците в шествието, че днес са очаквали оставката на премиера и са останали разочаровани, че няма такова развитие.
20,30 ч.
Отново се проведе беседа. Около 30 човека обсъждаха възможните варианти за излизане на страната от кризата. Присъстващите бяха единодушни, че е необходимо провеждането на прдсрочни парламентарни избори. Някои от демонстрантите влязоха в сблъсък с органите на реда след опита им отново да рзпънат палатки на булеварда.
20,43 
Протестиращите възстановиха палатковия лагер на пътното платно. Кръстовището е блокирано.
21,11 ч.
Мъж изпълни химна на България на гайда. Демонстранти изкараха и надуваеми дюшеци и полегнаха на улицата. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ден на недовослтво срещу правителството във Варна

Вече 74 дни недоволни от управлението на страната се събират около палатковия лагер, разположен в пространството около сградата на местната админситрация във Варна, за да призоват за оставка на правителството и на главния прокурор. Около 40 човека изказваха мнения за ситуацията в България и коментират актуалните теми от деня.  От трибуната бе..

обновено на 21.09.20 в 20:16

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 година, съобщават от културния институт. Проектът, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, е по повод 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и..

публикувано на 21.09.20 в 18:44

Сезон’ 2020 в Балчишко – една трета от миналогодишния

134 хиляди туристи са избрали балчишкото крайбрежие за своята ваканция от началото на годината до края на август. Те са осъществили малко над половин милион нощувки или средно са пребивавали в почивните бази в община Балчик почти 4 дни. Това показват обобщените данни към 15 септември от Общинска данъчна служба – Балчик. Резултатите от сезон’ 2020..

обновено на 21.09.20 в 18:36

Опровержение от ДБ - Варна

Във връзка с публикация, отнасяща се до гражданския протест във Варна на 20 септември 2020 г., редакционният екип на Радио Варна уточнява, че е допуснал грешка като е цитирал общинския съветник Николай Капитанов неправилно. Това е причината, за да публикуваме опровержението, изпратено ни официално от пресцентъра на ДБ - Варна. В него се казва: "Г-н..

публикувано на 21.09.20 в 17:27

Какво трябва да знаят родителите на деца в ясли, градини или училище в условията на COVID-19?

Във връзка с динамичната епидемична обстановка от COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването апелира родителите и обществото за отговорно здравно и социално поведение чрез спазване на мерките за използване на лични предпазни средства , физическа дистанция и хигиена. Необходима е споделена отговорност и съпричастност от родителите по..

публикувано на 21.09.20 в 17:21

Сакскобургготски: Властта е отражение на обществото, но и то трябва да бъде готово за промяна

В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било възможно благодарение на обединените усилия на целия народ! Поуката от онова време е валидна и днес – обединени и сплотени..

публикувано на 21.09.20 в 17:12

Варна отбелязва Независимостта с издигане на знамето и концерт на ВМС

На 22.09. от 9,30 ч. на пл. „Независимост“ тържествено ще бъде издигнато националното знаме по повод 112 години от обявяването на Независимостта на България. Следват изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

публикувано на 21.09.20 в 17:02