Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ниски добиви от маслодаен слънчоглед и царевица очакват в Добруджа

| обновено на 11.08.20 в 16:21
4
Поле със слънчоглед в Добруджа
Снимка: Галена Ковчазова

Причините за слабата реколта са липсата на сняг през зимата и малкото дъждове през пролетта и лятото.

Това каза за Радио Варна председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Поле слънчоглед в Добруджа

Добивите от слънчеглед са едва 50 килограма от декар, а миналата година средният добив е бил около 300 килограма, съобщи още Радостина Жекова и подчерта:

Слабата реколта от пролетниците ще се отрази и върху размера на рентите в Добруджа.

Какво ще е намалението тепърва ще става ясно, каза Радостина Жекова.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден 102 на протести срещу кабинета във Варна /обновява се/

За 102 ден недоволни от управлението на страната варненци се събират пред сградата на общината, за да призоват за оставки. Исканията им си остават непроменени - оставка на кабинета и оттегляне на Иван Гешев от позицията на главен прокурор на България. И тази вечер демонстрантите се преместиха импровизираната трибуна на стълбите под розорците на местата..

публикувано на 19.10.20 в 18:44

400 пациенти са били хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Марина" от началото на пандемията

400 пациенти с COVID-19 са били настанени за лечение в инфекциозното отделение на университетската болница „Св. Марина“ от началото на пандемията. Това каза нейният директор проф. д-р Валентин Игнатов. Той посочи, че на този етап лечебното заведение е обезпечено с достатъчно медици и легла. На въпрос за ефикасността на лекарството Ремдесивир,..

обновено на 19.10.20 в 17:43

Обмислят карантината да се намали на 10 дни

Предстоят експертни съвети, на които да се прецени дали карантината заради COVID-19 да бъде намалена от 14 на 10 дни . Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС. В Сандански ситуацията в болницата засега е спокойна, обясни Ангелов. Попитан за препоръката, която даде да не се пътува към Благоевград, той..

публикувано на 19.10.20 в 17:43

140 нападения срещу базови станции на 5G мрежи в ЕС за шест месеца

Сто и четиридесет базови станции за мобилна комуникация в ЕС са били нападнати за шест месеца, съобщава информационният портал „Евроактив”. Причината е разпространеното мнение, че 5G-мрежата има връзка с пандемията от коронавирус. Петнадесет държави от ЕС са настояли Брюксел да предприеме конкретни мерки за борба с дезинформацията относно..

публикувано на 19.10.20 в 17:34

Захариева: Работим по Балкански поток, важен е и интерконекторът с Гърция

Говорихме за двустранните отношения. Радвам се, че и двамата с теб сме изключително икономически насочени и си прав, че отношенията между две държави се определят и по това какъв стокообмен и колко инвестиции има между тях. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместен брифинг с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща, предаде..

публикувано на 19.10.20 в 16:55

Недостиг на кадри в сектора на електрониката в Сингапур

На фона на силното търсене, движено от пандемията от коронавирус, производителите на електроника в Сингапур се борят да наемат достатъчно работници, информира ДПА. Сингапурското министерство на човешките ресурси обяви днес, че близо 2 хиляди свободни работни места и стотици стажове са на разположение в 130 завода, след като пандемията и..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Състоянието на природата в ЕС се влошава, показва доклад

Състоянието на защитените местообитания и видове в ЕС продължава да се влошава, особено заради селското стопанство, увеличаването на населените места, дейностите в горите и сладководните басейни. Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската комисия. Според комисията са необходими действия за възстановяване на природата до 2030 година. В..

публикувано на 19.10.20 в 16:43