Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кои са отличените с награда "Варна" в науката и образованието

Общински съвет - Варна одобри номинациите за награда “Варна” в сферата на науката и образованието:

Носителите на награда „Варна“ в областта на науката и висшето образование:

Колективната награда в раздел „Хуманитарни науки“ отива при научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Николай Великов, в партньорство с международен колектив с координатор SOLENT UNIVERSITY, гр. Саутхемптън, Великобритания – за научния труд „Образователен проект по програма Еразъм +, трансфер на иновации“.

Носител на индивидуалната награда в раздел „Природни науки“ е проф. д-р Радослав Радев за цялостния му принос в научно-изследователската, преподавателска и лечебна дейност в сферата на здравеопазването.

Екипът по донорство и трансплантации към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов получава колективната награда в този раздел. Признанието за екипа е заради изключителните му заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България.

В раздел „Обществени науки“ индивидуалният приз е за проф. д.ю.н. Йонко Кунчев за създаване на учебен модул „Криминалистика“ и единствената в страната комплексна магистърска програма по „Съдебна експертиза“, както и за издадената му книга „Обща теория на криминалистиката“.

Сред отличените е и научен колектив с ръководители доц. д-р Красимир Недялков и Владимир Бронфенбренер. За проекта си „Черноморска академия за сигурност“ екипът получава колективната награда в раздел „Обществени науки“.

Призът в раздел „Технически науки“ е за научен колектив с ръководители доц. д-р Галина Момчева и доц. д-р Стоян Павлов. Те получават признанието за съвместния проект на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ за създаване и развитие на научно-изследователска междууниверситетска екосистема по анализ на биомедицински изображения BioMed Varna.

Носители на награда „Варна“ 2020 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

Калоян Васев – ученик от ХI „з“ клас в Първа езикова гимназия, и Александрина Петрова – ученичка от Х клас в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност „Поп и джaз пеене“, са носители на награда „Варна“ в раздел „Ученик на годината”, съответно в областта на общообразователната и на професионалната подготовка. И двамата са лауреати от различни конкурси и състезания.

В раздел „Учител на годината” в областта на предучилищното образование призьор е Екатерина Спасова – старши учител в ДГ с яслена група № 39 „Приказка“. Тя има лична заслуга и принос за отличаване с престижния знак „еTwining училище за 2019 г.“ на детската градина – единствената в община Варна образователна институция,  отличена с този знак.

Тази година в категориите „Учител на годината” в областта на: обслужващите звена, основното и средното образование и професионалната подготовка, нямаше номинации.

В раздел „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ награда „Варна“ отива при Детска градина № 26 „Изворче“. В трудната и сложна обстановка на извънредно положение детската градина стартира своя проект „Детска градина в облака“.

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е носител на приза в раздел „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена“. Атестат за професионализма на педагогическия екип са отличните постижения на учениците, демонстрирани на националните външни оценявания, на многобройните общински, областни, национални изяви в областта на науката, изкуствата и спорта.

Награда „Варна“ в раздел „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена“ е за Първа езикова гимназия – знаково училище за Варна. За своите 55 години то се е утвърдило като водеща профилирана гимназия в България, благодарение на труда на поколения компетентни педагози.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Ковачева

Омбудсманът се отчита пред парламента

Омбудсманът Диана Ковачева ще представи доклад в парламента за дейността на обществения защитник през 2019 г. От данните в него е видно, че близо 50 хил. граждани са получили съдействие от омбудсмана. Над 22 хил. души са се обърнали към институцията с подписки по конкретни въпроси. Броят на получените..

публикувано на 24.09.20 в 07:03

Слабо ще превали на места

Днес ще има променлива облачност, следобед с развитие на купеста и на места ще превали краткотраен дъжд. Във вътрешността ще е почти тихо, следобед ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по Черноморието ще духа слаб южен, по-късно югоизточен. Преобладаващи максимални температури между 25 и 30 градуса, за Варна около 27. Вълнение на морето..

публикувано на 24.09.20 в 05:52

7 нови случая на COVID-19 във Варна, 4 в Добрич

7 нови случая на COVID-19 във Варна, 4 в Добрич от общо 160 в страната за изминалото денонощие. Това сочи статистиката при направени 3 526 PCR теста. Излекувани са 119, а активните случаи са 4637 по данни на Единния информационен портал. Най-много заразени има в София – 38, в Бургаска област те са 35,..

публикувано на 24.09.20 в 05:50

Адреси без ток

От 08.09.2020 г. до 25.09.2020 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Аврен – абонатите, електрозахранени от ТП 1, ТП 4, ТП 6, МТП 13 и БКТП 14. Прекъсванията ще бъдат само в..

публикувано на 24.09.20 в 05:00

Ден 77 на недоволство в София

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството на Борисов, оставка на главния прокурор, служебен кабинет и честни избори. Шест часа беше блокиран Дунав мост, поздравления. Поздравления и за..

публикувано на 23.09.20 в 23:58

Поредна вечер на протест срещу кабинета във Варна

За поредна вечер варненци се събраха около сградата на общината, за да изразят своето недоволство от правителството. Около 30 души участваха в традиционните беседи около палатковия лагер днес. И тази вечер гражданите имаха възможност да изразят мнения за ситуацията в страната.  Лидерът на протеста разказа пред събралите се за впечатленията си от митинга..

обновено на 23.09.20 в 20:50

Новите кораби - минни ловци на ВМС вече са в Пункт за базиране Варна

Новопридобитите минни ловци за Военноморските сили на Р България бяха снети от борда на полупотопяемия тежковоз SUPER SERVANT4 във водите на Варненското езеро, след което бяха дислоцирани в Пункт за базиране Варна.Това съобщиха от ВМС. Двата кораба ще допринесат за повишаване способностите на Военноморските сили на Р България за..

публикувано на 23.09.20 в 18:35