Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Варна с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения, в добра кредитна кондиция

Община Варна е в стабилно финансово състояние, изпълнението на приходите до края на юни е 56 процента, за същия период на миналата година то е 53 процента -това заяви по време на представянето на анализа на изпълнението на бюджета до 30 юни Стефка Господинова -директор на дирекция "Бюджет и финанси" .

Тя каза също, че е запазен и дългосрочния кредитен рейтинг на общината, въпреки  кризата с коронавируса, който и дава стабилна перспектива:

Изцяло е  изплатен и облигационния заем на общината. Към 31 юли изпълнението на имуществените данъци е 62 процента, каза още Господинова.

Ето и пълната информация по темата от пресцентъра на Община Варна:

Отчет на изпълнението на бюджета на Община Варна за първото полугодие на годината направи днес пред представителите на медиите Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет“. Стана ясно, че Община Варна е с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения, в добра кредитна кондиция.

Първоначалната макрорамка, приета от Общински съвет - Варна, бе в размер на 383 700 000 лв. След корекция от 10 504 301 лв., в края на отчетния период уточненият план е 394 204 301 лв. Отчетът на приходите е 140 823 019 лв, реалният размер на приходите към 30.06.2020 г. с включените наличности по сметки, е 216 621 852 лв. Изпълнението на бюджета спрямо първоначалния план за 2020 г е 56%.

За сравнение изпълнението на бюджета за същия период на 2019 г. показва следното:

Първоначален бюджет - 406 700 000 лв, Отчет на приходите - 149 715 332 лв., Реален размер на приходите към 30.06.2019 г. с включени наличности по сметки, отразени с отрицателен знак в размер на -67 404 663  лв. e 217 119 995 лв. Изпълнението на бюджета спрямо първоначалния план за 2019 г. е 53%.

Тази година, независимо от трудностите, свързани с пандемията от COVID 19, при изпълнението на бюджета през отчетния период, Община Варна успя да създаде необходимата организация за поддържане на стабилно финансово състояние, ефикасно и икономично използване на бюджетния ресурс. Предприети бяха специални мерки за подкрепа на местната икономика и облекчаване на бизнеса и гражданите, както и мерки за борба с разпространението на коронавируса. Всички това оказа натиск върху изпълнението на бюджета, но целта е на първо място опазване здравето на хората, оказване на социална подкрепа на най-уязвимите социални групи и подпомагане на местната икономика и бизнеса, поясни Стефка Господинова.

Тя допълни, че към 30.06.2020 г. общината е без просрочени задължения, с положително бюджетно салдо. През отчетния период са осигурени средства за приоритетните направления, спазва се строга финансова дисциплина, изпълняват се всички фискални показатели на Закона за публичните финанси /чл. 94/ и се съблюдават взетите решения за борба с разпространението на COVID 19.

Работата на община Варна и показаните резултати бяха оценени от Българската агенция за кредитен рейтинг – БАКР. През първото шестмесечие на 2020 г. - през месец май 2020 г., Кредитната агенция потвърди Кредитния рейтинг на град Варна:

—  Дългосрочен кредитен рейтинг: /ВВВ/ с перспектива:  стабилна

—  Краткосрочен кредитен рейтинг: /А-3/ с перспектива:  стабилна

Анализът на БАКР бе направен в условията на пандемията от Covid – 19 и въпреки това бе отбелязано положителното финансово развитие на община Варна.

Финансовата прогноза на рейтинговата агенция за общината е изготвена за периода 2020 г. - 2022 г. и показва, че през целия период ще се реализира положителен оперативен резултат. Кредитната агенция счита, че община Варна ще се характеризира с много добра кредитоспособност в краткосрочен и средносрочен план.ВИЖТЕ ОЩЕ
Тест за коронавирус на ГКПП

Гърция удължи изискването пристигащите от Русия да представят отрицателен тест за коронавирус

Гръцката служба за гражданско въздухоплаване е подновила авиационната инструкция (notam), която се отнася до постоянните жители на Русия и предвижда удължаване на ограниченията за тях във връзка с пандемията от коронавирус до 5 октомври, съобщи телевизия Скай. Според инструкцията пътниците, постоянни жители на Русия, които пътуват за Гърция със..

публикувано на 21.09.20 в 15:25
Николай Нанков

Николай Нанков: Аспарухов мост е в добро състояние

Аспаруховият мост е в добро експлоатационно състояние. Нека да не спекуллираме с темата за конструктивната устойчивост на моста, каза зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков за Радио Варна, по повод на изказани мнения на граждани. Съоръжението не представлява опасност за движещите се по него, подчерта още той, като припомни, че през последните 3 години..

публикувано на 21.09.20 в 15:12

Заради неизгодни условия "Транстриумф" се оттегля от транспорта на Аксаково

Фирмата има ангажимент да обслужва линиите по цялата траспортна схема на община Аксаково до 30-ти септември включително. „Транстриумф Холдинг” пое обществения транспорт на Аксаково преди две години по договор с местната власт за периода до обябвяване на обществена поръчка, след като фирма Делтакар се отказа. Това каза за Радио Варна собственикът на..

публикувано на 21.09.20 в 14:56

Създадоха кризисен щаб за учебните заведения във Варна и региона

Създаден е кризисен щаб специално за учебните заведения във Варна и региона за координация между училищата, РЗИ, общината и областната администрация. Това съобщи Стоян Пасев-областен управител на Варненска област. Поводът е появилите се единични случаи на заразени с коронавирус двама ученици и един учител на територията на учебни заведения в..

публикувано на 21.09.20 в 14:15

Президентът Румен Радев освободи от длъжност началник на кабинета си

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на кабинета си. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.\БТА

публикувано на 21.09.20 в 13:54

Бойко Борисов: Казал съм - като видя "Хемус", ще се пенсионирам

Премиерът Бойко Борисов посети днес строежи на инфраструктурни проекти в Плевенска област - там минава трасето на магистрала "Хемус" и довеждащи до нея пътища. Заедно с премиера беше и заместник-министърът на регионалнато развитие и благоустройството Николай Нанков. Инспекцията беше следена онлайн на страницата на Борисов във Фейсбук. "Не сме се..

публикувано на 21.09.20 в 13:47

Борисов: С промени в закона ще помогнем и на малките кметове

Малките кметове ги свързах с Кирил Ананиев, в четвъртък в 10 часа ще се срещнат и там ако трябва да се промени закона, за финансирането. Това ще го отрегулираме в закона. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при посещението си днес на пътен възел "Славяни" на магистрала "Хемус", предаде репортер на БГНЕС. Рано тази сутрин кметове на малки населени..

публикувано на 21.09.20 в 13:36