Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненското училище "Найден Геров" ще има нов физкултурен салон

Министър Кралев посети ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово заедно с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, където предстои да бъде изградено ново спортно съоръжение в двора на училището. На заседание на Министерски съвет в сряда бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ММС на стойност 840 000 лв. за строежа на спортния обект. Той ще бъде използван както за физкултурен салон, така и за тренировки на шестте отбора по волейбол.

По време на посещението си в община Асеновград министър Кралев съобщи, че днес са обявени обществените поръчки за изграждането на първите 15 салона. Пет от тях са с голям размер — площ от 708 кв. метра и прогнозираната цена е 1 200 000 лв. Десет от тях са с по-малък размер – 547 кв. м., а стойността им ще е около 860 000 лева. Изграждането на физкултурните салони е една от основните точки в програмата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за периода 2017-2021 г. За първия етап от програмата Министерски съвет отпусна сумата от 25 млн. лева. През следващата седмица ще бъдат обявени обществените поръчки за още 10 салона.

„По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученика. Разликата с проекта в село Тополово е в размера на игралното поле. Освен баскетбол, волейбол и тенис на корт ще има възможност и за практикуването на футзал и хандбал при размери на игрищата 32х16м. Изискванията от МОН за средните училища са размерът да бъде между 480 и 540 кв. метра, така че дори и тук, където имаме основно училище, размерът ще надхвърли минимално изискуемата площ“, коментира министър Кралев. Училищата, на които са обявени поръчките за големи салони са VII СУ "Найден Геров" във Варна, СУ "Найден Геров'' в Пловдив, 134 СУ "Димчо Дебелянов" и Национална финансово-стопанска гимназия в София, ІІ Основно училище "П. Р. Славейков" в Стара Загора.

Тези, които са с по-малки салони са ОУ "Д. Хаджидеков" и СУ "Св. Софроний Врачански" в Пловдив, Професионална гимназия по телекомуникации в София, СУ с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон" в Перник, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Карнобат, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, СУ „Нешо Бончев" в Панагюрище, III Основно училище "Д.Благоев" в Шумен, ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград и Осмо СУ в Благоевград.

В по-малките салони е предвидено да има по една съблекалня за мъже и жени с по 14 шкафчета и 3 душа за всяка една от тях, стая за треньори и учители, склад, и отделна тоалетна за хора с увреждания. В големите съответно по още една съблекалня с по 20 шкафчета и 4 душа, стая за треньори и учители, склад. По време на посещението в село Тополово присъстваха и кметът на селото Йордан Дичев, Атанаска Илкова - директор на ОУ „Отец Паисий“, състезателки от ВК „Тополово“ и техният треньор Димитър Илиев. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ
Тест за коронавирус на ГКПП

Гърция удължи изискването пристигащите от Русия да представят отрицателен тест за коронавирус

Гръцката служба за гражданско въздухоплаване е подновила авиационната инструкция (notam), която се отнася до постоянните жители на Русия и предвижда удължаване на ограниченията за тях във връзка с пандемията от коронавирус до 5 октомври, съобщи телевизия Скай. Според инструкцията пътниците, постоянни жители на Русия, които пътуват за Гърция със..

публикувано на 21.09.20 в 15:25
Николай Нанков

Николай Нанков: Аспарухов мост е в добро състояние

Аспаруховият мост е в добро експлоатационно състояние. Нека да не спекуллираме с темата за конструктивната устойчивост на моста, каза зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков за Радио Варна, по повод на изказани мнения на граждани. Съоръжението не представлява опасност за движещите се по него, подчерта още той, като припомни, че през последните 3 години..

публикувано на 21.09.20 в 15:12

Заради неизгодни условия "Транстриумф" се оттегля от транспорта на Аксаково

Фирмата има ангажимент да обслужва линиите по цялата траспортна схема на община Аксаково до 30-ти септември включително. „Транстриумф Холдинг” пое обществения транспорт на Аксаково преди две години по договор с местната власт за периода до обябвяване на обществена поръчка, след като фирма Делтакар се отказа. Това каза за Радио Варна собственикът на..

публикувано на 21.09.20 в 14:56

Създадоха кризисен щаб за учебните заведения във Варна и региона

Създаден е кризисен щаб специално за учебните заведения във Варна и региона за координация между училищата, РЗИ, общината и областната администрация. Това съобщи Стоян Пасев-областен управител на Варненска област. Поводът е появилите се единични случаи на заразени с коронавирус двама ученици и един учител на територията на учебни заведения в..

публикувано на 21.09.20 в 14:15

Президентът Румен Радев освободи от длъжност началник на кабинета си

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на кабинета си. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.\БТА

публикувано на 21.09.20 в 13:54

Бойко Борисов: Казал съм - като видя "Хемус", ще се пенсионирам

Премиерът Бойко Борисов посети днес строежи на инфраструктурни проекти в Плевенска област - там минава трасето на магистрала "Хемус" и довеждащи до нея пътища. Заедно с премиера беше и заместник-министърът на регионалнато развитие и благоустройството Николай Нанков. Инспекцията беше следена онлайн на страницата на Борисов във Фейсбук. "Не сме се..

публикувано на 21.09.20 в 13:47

Туроператорите искат фонд за гарантиране на пътуванията

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти предлага да бъде създаден фонд за гарантиране на пътуванията, предаде БНР. Проектът на закон, който са изготвили от асоциацията, предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза. С настъпването на Covid-ограниченията..

публикувано на 21.09.20 в 13:32