Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови директори в няколко училища във Варна

Първа езикова гимназия Варна

След проведени конкурси няколко училища във Варна вече имат нови директори.

Вяра Дукова е директор на новата Професионална гимназия по компютърно моделиреане и компютърни системи, която се намира в сграда на територията на комплекса на ТУ-Варна. Досегашният зам.-директор на I ЕГ - Ангел Митев, застава начело на престижното училище. Бившият директор на гимназията Веселин Василев, който ръководи гимназията близо 30 години, излиза в пенсия. Дарина Димитрова пък е новият директор на ОУ "Кирил и Методи". Тя е преподавател по английски език в училището.

И тримата имат амбицията да продължават да поддържат високо ниво на обучение, което да даде посока на учениците им към най-добрите университети.

Една от основните цели, които си поставя директорът на новата гимназия по компютърни системи, е заедно с целия екип да създадат едно различно професионално училище, което напълно да се отличава от всички други гимназии.

Вяра Дукова припомни, че тази година е реализиран изключително успешен държавен план-прием, а паралелката със специалност „Системно програмиране“ зае пето място в града.

Сред другите специалности са и „Микропроцесорна техника“, "Възобновяеми енергийни източници“ и „Икономическа информатика“.

Новият директор на I ЕГ е категоричен, че ще поддържат нивото, но ще се работи и по отношения на иновациите, квалификациите и активиране на цялата общност.

Дългогодишният опит в училището дава основание на Ангел Митев да се кандидатира и за позицията директор. Той коментира, че интересът към гимназията е традиционно висок, а балът и трази година е впечатляващ.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Даниела Стойнова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предаваме капачки в помощ на недоносените бебета тази събота

Мащабно събитие за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета организират тази събота във Варна. Кампанията под наслов "Аз Вярвам и Помагам", която стартира от град Варна през 2015г.,  тази седмица ще се състои на 17 април 2021 (Събота) от 9 ч до 15 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично". Всеки желаещ ще има..

обновено на 16.04.21 в 17:11

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21.04 в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България. Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто..

публикувано на 16.04.21 в 16:42

Средният осигурителен доход за февруари е 1149,49 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2021 г. е 1149,49 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.03.2020 г. до 28.02.2021 г. е 1088,23 лв., съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии..

публикувано на 16.04.21 в 16:16

Президентът започва консултации за съставяне на нов кабинет в понеделник

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание , преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Курсанти от Морското училище ще направят пролетно почистват около храмовете във Варна

Пролетно почистване ще се проведе утре (17.04., събота) около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Свети Архангел Михаил“, „Света Петка“ и „Светни Атанасий“ . Организатори на акцията преди Великденските празници са Висшето Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици..

публикувано на 16.04.21 в 14:57

Парламентът създаде комисия за проверка на предишното управление

Депутатите създадоха специална комисия, която да провери предишното управление. 214 депутати подкрепиха предложението. Думата "ревизия" в името на комисията бе гласувано да бъде заменена с "проверка".  Мая Манолова е председател на временната комисия за проверка на злоупотреби. Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" беше комисията да..

публикувано на 16.04.21 в 14:47

За covid-19 пандемията вярваме най-много на лекари и експерти, по-малко на властите

#COVID19 пандемията засили здравната несигурност, в която живеем повече от година, тласна повече хора към бедност и задълбочи социалните неравенства. Различни новини, информации, слухове... Всички те "биещи се" често едни с други. Понякога дори пълни с грешки и сериозна дезинформация. Един от начините да се преборим с това, но също така и да..

обновено на 16.04.21 в 13:56