Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Плуване и хипотерапия осигурява Центърът за деца с аутизъм във Варна

5
Час по плуване
Снимка: "Живот под дъгата"

От увеличение на капацитета на потребителите и на специалистите, се нуждае спешно Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройства от аутистичния спектър “Живот под дъгата“ във Варна. Това каза за Радио Варна неговият управител Поля Златилова, която е психолог по професия.

Това лято центърът разви две нови услуги – плуване и хипотерапия. Благодарение и на тях, специалистите отчитат изключителен напредък в развитието на децата с аутизъм – комуникативност, продължителна съсредоточеност, устойчива поносимост към външни хора, както и водене на диалог с друг човек.


Добрите резултати са причина работещите в центъра да настояват той да бъде преобразуван в Дневен център, в който децата ще поучават целодневна грижа, включително и през почивните дни. За целта е нужно оборудването на нови 5  специализирани зали - музикотерапевтично пространство, мека стая, зала за ерготерапия и занаятчийска работилница, както и спално помещение.

В момента децата се обгрижват в 5 кабинета - сензорна стая, зала по релационна психомоторика, кабинет на логопеда на специалния педагог за индивидуална работа, зала с интерактивна дъска за групова работа, както и зала за работа с родители.

Най-голяма е потребността от превозно средство - микробус, за организиране на изнесени дейности, за учебни екскурзии, за терапевтичен лагер през ваканциите. Не е необходимо такъв да бъде дарен на центъра, а предоставен за ползване, когато има нужда от транспорт, каза още Поля Златилова.

На 27 август 2020 от 16.00 часа в двора на центъра, който се намира на ул. "Кавала" №1, ще се проведе празнична среща с всички, които са участвали в изграждането му. Поводът е навършването на 1 година от основаването - на 1 юли 2019 г.

Центърът бе изграден и оборудван предимно с доброволни вноски и дарения. Осигурява 5-дневна почасова специализирана грижа за деца с аутизъм, а финансирането по-късно пое Община Варна по социалната си програма. Доставчик на услугата е Асоциация "Да съхраним жената". Капацитетът е за 20 деца, но в момента центърът се посещава от  26 деца с разстройства от аутистичния спектър на възраст от 5 до 17 години.

Още за нуждите и постиженията на центъра чуйте в звуковия файл:


Снимките в галерията са на Център "Живот под дъгата".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва акцията по разтоварването на "Вера Су"

Започва акцията по разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су. Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и..

обновено на 22.10.21 в 19:16

Втори ден на протести на ресторантьорите във Варна срещу зеления сертификат

За втори път представители на заведения във Варна и хора, които не одобряват въвеждането на зелените сертификати, се събраха на протест пред общината. Издигнати бяха плакати със зачеркнати спринцовки. Участници в протеста коментираха, че мерките са излишни, а паника се създава целенасочено. Някои споделиха, че се притесняват да не загубят работата си...

публикувано на 22.10.21 в 16:47
СБАГАЛ-Варна

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна ще получи 190 300 лв.

Варненската АГ болница е одобрена за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Съветниците гласуваха единодушно за това решение, за да може лечебното заведение да участва в проект по ОП „Региони в растеж“, чийто бенефициент е Министерството на..

публикувано на 22.10.21 в 15:34

В 12 гимназии у нас се подготвят съдебни служители

Близо 10 000 са съдебните служители у нас, те са гръбнакът на съдебната система, това заяви във Варна директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева. Тя участва в традиционната национална научна конференция на тема "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от катедра "Правни науки " в Икономическия университет...

публикувано на 22.10.21 в 15:29

От понеделник, преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, ще имат сертификат

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“. Сертификатът може да бъде изтеглен от системата на от his.bg. Валидността на сертификатите за преболедуване..

публикувано на 22.10.21 в 14:35

Жестоко убийство на германец в Балчишко

Изключително тежко криминално престъпление са разкрили органите на реда, териториалната дирекция ДАНС и Окръжната прокуратура в Добрич , при което чуждестранен гражданин е бил отвлечен с цел подкуп, а впоследствие и убит по особено жесток начин. Извършителите на престъплението са отново чужди граждани, баща и син, като те са задържани за срок до 72..

публикувано на 22.10.21 в 14:03
Златни пясъци

Още нови жилищни сгради в и край курортните комплекси

Ново жилищно строителство ще има в курортен комплекс Златни пясъци" на мястото на бившето автостопанство, където има два поземлени имота. За целта старите сгради, които са стопански постройки, ще бъдат премахнати и ще се образува нов имот. Това стана ясно по време на днешното заседание на съветниците от постоянната комисия "Архитектура и градоустройство...

публикувано на 22.10.21 в 12:01