Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марина Иванова: В Бейрут хотели настаниха безплатно останали без дом

| обновено на 26.08.20 в 14:50

Български ветеринарни специалисти участват в момента и в спасяването на животни след експлозията в Бейрут на 4 август. Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ изпрати свой екип от специалисти, който помага в лечението и обгрижването на пострадалите улични и домашни животни. Ако спасените животни са бездомни или пък собствениците не могат да бъдат открити, спасителите ще търсят нов и сигурен дом за тях. Там е и българският ветеринарен лекар д-р Марина Иванова, която има опит от подобни спасителни мисии в Шри Ланка, Филипините, Сърбия и Мианмар, както и у нас (виж галерията).

Много от хотелите в ливанската столица настаниха безплатно останали без дом, след взрива. Когато се случи нещо такова, трагично всеки е склонен да подаде ръка, , разказа ветеринарят. Д-р Марина Иванова е директор за България на Фондация „Четири лапи". 

„Четири лапи“ търси възможности да организира в момента и доставката на  медикаменти и храна за обгрижваните животни. Те са дефицитни, защото при взрива бяха унищожени пристанищни складове с много стока, разказа за Радио Варна д-р Марина Иванова:

В момента ситуацията постепенно започва да се успокоява някак си след всичко случило се. Трябва да имаме предвид и, че държавата като цяло е в тежко икономическо положение от вече няколко месеца насам. Всъщност това, което се случи на 4 август в Бейрут още повече утежни ситуацията. Трудно им е на хората, трудно могат да оказват и помощ на животните, защото да не забравяме, че при тази експлозия освен, че пострадаха много хора, много семейства останаха без дом и много домашни любимци останаха без дом. Голяма част от тях са изгубени и все още местни доброволци и екипите, които работят тук намират все нови и нови загубени кучета и котки. От друга страна животните, които като цяло живеят на улицата в момента са оставени без източник на храна в териториите, които са разрушени от експлозията. Именно затова фондация „Четири лапи” се отзова възможно най-бързо. Иначе от близо 10 дни тук има международен екип, който се състои и от ветеринарни лекари, които оказват медицинска помощ на животните. Около 100 животни са преминали лечение и необходими ветеринарно-медицински процедури. Като през следващите дни фокусът ни ще бъде насочен към това да се опитаме да достигнем до нуждаещите се в разрушените райони, които имат нужда от храна за домашни любимци.

Колко ще продължи мисията Ви? 

Със сигурност екипът ще остане тук до средата на септември. Проучваме възможности за по-голяма доставка на храна за домашни любимци, може би от Европа или от други части на света. Ще видим какви са възможностите.

А какъв е алгоритъмът? Лекувате животните и после какво се случва с тях? Какви са дългосрочните решения?

Разбира се, в най-добрия случай всяко животно трябва да си има дом и стопани, които да се грижат за него. Всяко едно животно се снима и се разпространяват обяви в засегнатите райони, за да може някой да го познае. Много голяма е радостта, когато стопаните на изгубени домашни любимци се срещнат с тях отново. А за тези, които са бездомни или чиито собственици са пострадали до такава степен, че не могат да ги приберат отново- тогава се търсят нови домове.

Сега в Бейрут или на предишните спасителни мисии, на които сте били Вие в Шри Ланка, Филипините, Сърбия и Мианмар случвало ли се е да попаднете и на диви животни? На екзотични видове изгубили стопаните си или пък с разрушен дом като например местния зоопарк?

Всяка ситуация е различна. Нямаме такива сигнали до момента. Тук в Бейрут зоопарковете не са разположени близо до засегнатите части.

Случва ли се покрай животните да оказвате първа помощ и на хора в такива райони, където наистина са пострадали при някакво природно или друго провокирано бедствие?

Винаги, когато работим на терен в такива пострадали райони, работим съвместно и със съответната структура като Червен кръст или подобна. Така че винаги има кой да се погрижи за пострадалите хора, ние не сме самички. Това е една координирана акция. Всяко едно действие се координира с кризисния щаб.

А какъв е дневният ред на хората сега в Ливан? Виждате ли взаимопомощ между тях и отделно пък от страна на държавата, за да се справят по-лесно с щетите и икономическите последствия?

Все още продължава организирането на разчистване на полуразрушени или разрушени сгради и отломки от тях. Това, което прави много добро впечатление е, че голяма част от хотелите в Бейрут са обявили свободен прием на хора, които са останали без домове. Тоест, безплатно настаняване на семейства или на отделни хора, които имат нужда от дом. Също така има изградени евакуационни лагери, в които са настанени хора, които са останали без дом. Без да си помагат един на друг хората в такава тежка ситуация няма как да се получат нещата. И винаги, когато се случи нещо такова, трагично, всеки е склонен да помага и да подаде ръка.

Подробности чуйте от интервюто на Мариела Димитрова с д-р Марина Иванова в звуковия файл:


„Четири лапи“ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основанапрез1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер, „Четири лапи“ е нас очила усилията си към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, които се отглеждат при неподходящи
условия, както и в зони на бедствия и конфликти. Устойчивите кампании и проекти на„Четири лапи“ осигуряват неотложна помощ и дългосрочни решения за страдащи животни. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр.Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с дейностите си в помощ на бездомните животни, като за последните10 години организацията е помогналана над 30 хиляди кучета и котки от цялата страна чрез кастрация, лечение и намиране на дом.

Снимките в галерията са предоставени на редакцията от д-р Марина Иванова, Фондация "Четири лапи"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10