Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български студенти в Германия изпратиха отворено писмо до Ангела Меркел

Бойко Борисов и канцлерката на Германия Ангела Меркел по време на Европейския съвет в петък, 17 юли 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български студенти в Германия се обърнаха с отворено писмо към канцлерката Ангела Меркел с цел да насочат вниманието им към събитията в България. "Ние, българските студенти в Германия, се обръщаме към Вас с молбата да насочите вниманието си към продължаващите вече седмици протести в България" - така започва отвореното писмо, адресирано и до управляващия Християндемократически съюз.

В писмото си студентите обясняват, че "неизброимите корупционни скандали през последните години, липсата на разделение на властите и цензурата върху медиите представляват само малка част от причините за всеобщото недоволство". "При това корупцията у нас засяга не само българското население, а всеки европейски гражданин, чиито данъци биват разходвани през преразпределителните механизми на ЕС по проекти и програми за развитие в България", пишат още българските студенти и задават следния въпрос: "Как бихте оправдали и легитимирали партньорството на партия ХДС с партия ГЕРБ въпреки многобройните корупционни скандали, утвърдилата се медийна несвобода и липсата на разделение на властите?"

По-нататък в писмото си българите, включили се в инициативата, припомнят, че именно като студенти в Германия са усвоили демократичните ценности, норми и принципи, заложени в основата на всяка правова държава. "Сега ние искаме да пренесем в нашата родина същите принципи, изразяващи се в разделение на властите, прозрачни избори, демократично управление, независима съдебна система и свобода на словото и медиите."

Българските студенти формулират две основни искания: "Настояваме за незабавната оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, за да положим основите за прозрачни и свободни избори и да започнем реална борба срещу корупцията в страната. И второ: настояваме за реформа на съдебната система, за да бъде възстановено разделението на властите и да се ограничи неконтролираното упражняване на власт от страна на главния прокурор."

Отвореното писмо на българските студенти в Германия завършва със следния призив: "Настойчиво Ви молим да преосмислите подкрепата си за партия ГЕРБ начело с министър-председателя Бойко Борисов."

До момента отвореното писмо е подписано от над 80 български студенти в Германия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус

Министър-председателят е с положителна проба за Ковид-19. Това съобщи той във фейсбук профила си: "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите..

обновено на 25.10.20 в 18:50